Groei versnelt – NEVI PMI september 59.8

0

Na een vertraging halverwege het jaar versnelde de groei in september weer, zo blijkt uit de laatste cijfers van NEVI PMI, die uitkwam op 58.8 en daarmee het hoogste niveau bereikte in drie maanden.

De productie nam voor de vijfenzestigste maand op rij toe – een recordperiode. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was voor de veertiende maand op rij groter en dit markeerde de langste periode van groei in meer dan elf jaar. De voorraad gereed product daalde voor de derde maand op rij. Opnieuw was er een forse uitbreiding van de inkoopactiviteiten en de voorraad ingekochte materialen nam voor de vijfentwintigste maand op rij toe, een record.

Lichte opleving bedrijfsactiviteiten
Volgens de laatste cijfers van De NEVI Purchasing Managers’ Index namen de nieuwe orders bovendien toe en was de groei van de export orders de grootste sinds februari. Voor het eerst in acht maanden groeide de werkgelegenheid sterker dan de maand ervoor en de levertijden werden aanzienlijk langer, wat leidde tot het vijf na laagste niveau ooit van de desbetreffende index. De inkoopprijsinflatie steeg naar het hoogste niveau in acht maanden en de verkoopprijsinflatie was het hoogst in zeven maanden. De verwachtingen voor de productieomvang waren in september het meest positief in vijf maanden. “De Nederlandse industrie draait op volle toeren”, zegt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. “De orderportefeuilles zijn voor alle producenten van halffabricaten, componenten en vooral investeringsgoederen goed gevuld. Bedrijven overwegen investeringen in de productiecapaciteit en personeel om aan de nog almaar toenemende vraag te voldoen. Maar het lijstje van tekorten aan benodigde materialen en diensten wordt maand na maand langer. Sommige elektronische componenten kennen al levertijden van meer dan 50 weken! Naast enkele grondstoffen en halffabricaten worden tekorten gemeld aan geschoold, tijdelijk personeel en… fietsen! Levertijden lopen sterk op. En dat geldt ook voor de inkooprijzen van tal van grondstoffen, die zich vertalen in hogere verkoopprijzen. Het perspectief voor de Nederlandse industrie is voor de komende maanden uitstekend. De lichte opleving van de bedrijfsactiviteiten is de reden dat ik mijn rapportcijfer verhoog van 8.2 naar 8.3.

Nieuwe exportorders index
Het aantal nieuwe exportorders in de Nederlandse productiesector steeg volgens de cijfers van NEVI PMI in september voor de zevenentwintigste achtereenvolgende maand. Deze stijging was bovendien de grootste sinds februari. De producenten van halffabricaten noteerden de grootste toename en de subsector investeringsgoederen de kleinste. Het lijkt erop dat de grotere exportvraag deels het gevolg was van een grotere vraag uit Aziatische en andere niet-EU-landen.

Werkgelegenheidsindex
Ook de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie was in september opnieuw fors groter. Deze groei was bovendien de grootste sinds april. De bedrijven gaven aan dat zij meer personeel hadden aangenomen om aan de huidige en de verwachte vraag te kunnen voldoen. Een aantal bedrijven maakte melding van het aantrekken van tijdelijk personeel en van personeelstekorten. Er is nu al sinds maart 2015 maandelijks sprake van een uitbreiding van de personeelsbestanden.

Levertijden index
De Nederlandse producenten maakten opnieuw melding van een grote verlenging van de gemiddelde levertijden in september, wat zij toeschreven aan tekorten bij de leveranciers. De seizoensmatig aangepaste index bereikte het laagste niveau in drie maanden en was de op vijf na laagste sinds het begin van dit onderzoek. De vertragingen waren opnieuw het grootst in de subsector investeringsgoederen.