Hannover Messe 2023: vijf megatrends

Klimaatverandering, energietekorten en verstoorde toeleveringsketens: de grote uitdagingen waarvoor de wereld op dit moment staat, vragen om innovatieve oplossingen.

De Hannover Messe vormt hét wereldwijde brandpunt voor trends en ontwikkelingen op het snijvlak van industrie, innovatieve technologie en duurzaamheid.

Wie een goed beeld wil krijgen van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor de industrie, kan niet om de Hannover Messe heen.

Antwoord op grote vragen

Deze grootste industriebeurs ter wereld biedt een staalkaart van de allerlaatste industriële innovaties die een antwoord bieden op de grote vragen van deze tijd. Bovendien is de Hannover Messe (die dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 21 april) al sinds 1947 dé plek voor bedrijven om waardevolle contacten op te doen en businesskansen te verzilveren.

De Hannover Messe vormt hét wereldwijde brandpunt voor trends en ontwikkelingen op het snijvlak van industrie, innovatieve technologie en duurzaamheid. Het is de plek waar het bedrijfsleven, beleidsmakers en journalisten elkaar ontmoeten en waar dit jaar meer dan vierduizend bedrijven uit de machinebouw, elektrotechniek, energie, software en IT zich presenteren.

Vijf megatrends

Het aantal ontwikkelingen en thema’s dat bezoekers van de Hannover Messe krijgen voorgeschoteld is enorm, maar overall onderscheidt de organisatie dit jaar vijf overkoepelende ‘megatrends’.

Industrie 4.0

In steeds meer sectoren ontstaan op het snijvlak van big data en technologieën als AI, cloud computing, procesautomatisering/robotisering en het Internet of Things (IoT) allerlei nieuwe verdienmodellen en optimalisatiemogelijkheden. Niet voor niets is Industrie 4.0 (in Nederland ook vaak aangeduid als Smart Industry) ook in 2023 weer een leidend thema op de Hannover Messe. Hoe is het in dit post-Covid-tijdperk gesteld met digitale transformatie binnen de industrie?

CO2-neutrale productie

Bedrijven staan in toenemende mate onder druk van overheden, investeerders en klanten om te verduurzamen. In de strijd tegen klimaatverandering wordt C02-neutrale productie meer en meer de norm. Op de Hannover Messe kunnen bedrijven kennismaken met de laatste innovaties op dit vlak. Hoe kun je je productie vergaand verduurzamen, zonder aan performance in te boeten?

AI en Machine Learning

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning vormen een megatrend op zich. Afgelopen jaar zagen we de doorbraak van AI-toepassingen bij het grote publiek (denk maar aan toepassingen als ChatGPT en DALL-E), maar ook in de industrie worden steeds meer systemen en processen aangestuurd op basis van kunstmatige intelligentie. Wat zijn op dit moment de mogelijkheden als het gaat om zelflerende systemen? En: hoe ziet de toekomst van de industrie eruit naarmate machines steeds slimmer worden?

Energiemanagement

Een vierde belangrijke megatrend is energiemanagement. Nu de mondiale energievoorziening door de ontwikkelingen in Oekraïne flink op de schop is gegaan en de prijzen voor energie over de gehele linie zijn gestegen, is er bedrijven veel aan gelegen om hun energiehuishouding fundamenteel te herzien. Hoe kunnen bedrijven zich wapenen tegen alle ontwikkelingen nu de tijden van goedkoop gas voorbij lijken?

Waterstof en brandstofcellen

Op het snijvlak van energie-efficiëntie, duurzame energie en CO2-reductie spelen waterstof en brandstofcellen een steeds grotere rol binnen de energiemix van veel industriële bedrijven. In hoeverre vormen deze technologieën een reëel alternatief voor het steeds schaarsere en duurdere gas? De Hannover Messe omvat dit jaar onder meer het evenement ‘Hydrogen + Fuel Cells EUROPE’, voor de laatste stand van zaken op het gebied van waterstof, brandstofcellen en stationaire batterijen.

Nederland goed vertegenwoordigd

De Hannover Messe biedt meer dan een blik op innovatie alléén. Met meer dan 100.000 bezoekers is het ook dé plek om waardevolle contacten op te doen. De Nederlandse industrie presenteert zich gezamenlijk in het NL Holland High Tech House, een initiatief van Holland High Tech, FME, Koninklijke Metaalunie, FIER Automotive, RAI Automotive Industrie NL, RVO en het Ministerie van EZK. Gedurende de gehele Hannover Messe vinden in het Nederlandse paviljoen tal van interessante presentaties en workshops plaats en is er volop gelegenheid om te netwerken. Voor start-ups en scale-ups is er verder het NL Innovation Square, met een focus op actuele innovatiethema’s als Energy Solutions, Nanotech en AI & Big Data.

Kom ook naar Hannover!

Wie écht op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van industriële innovatie, kan niet om een bezoek aan de Hannover Messe heen. Download hier uw gratis toegangskaart.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Toeleveren

Hannover Messe 2024: klimaatneutrale oplossingen voor de industrie

18-10 Het concurrentievermogen vergroten, het klimaat beschermen en de welvaart stimuleren – dit zijn de…

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Toeleveren

Open samenwerking is kracht van NL hightech-sector

12-04 Meer dan 25 partijen uit de Nederlandse Smart Industry-sector presenteren zich gezamenlijk in het…

Bedrijf en Economie

Comeback Hannover Messe trekt 75.000 bezoekers

08-06 Volgens Jochen Köckler, topman van beursorganisator Deutsche Messe, kwam de comeback van Hannover Messe…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV