Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

Industrie 4.0 en Hannover Messe zijn nauw met elkaar verweven. Meer dan tien jaar geleden beleefde de term ‘Industrie 4.0’ zijn première op ’s werelds grootste industriebeurs. Sindsdien heeft het onderwerp zich ontwikkeld en geëvolueerd. Maar wat is de volgende stap? Bezoekers van de show kunnen het te weten komen – in Hannover, van 17 tot 21 april.

De koorts van de digitalisering werkt aanstekelijk. Bedrijven plukken er nu de vruchten van en zullen dit op de Hannover Messe laten zien.

Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert. De term gaf aanleiding tot een nieuw enthousiasme voor automatisering en dus ook voor de digitalisering van industriële processen. De beloftes waren groot. Maar hoe zit het met de doelen – is alles bereikt? De kritiek op de term Industrie 4.0 was aanvankelijk dat elk onderdeel ‘intelligent’ moest worden gemaakt terwijl het vaak niet loonde, en dat de productiviteit niet omhoog schoot. Maar de koorts van de digitalisering werkte aanstekelijk. Bedrijven plukken er nu de vruchten van en zullen dit op de Hannover Messe laten zien.

Digital twin

Op de eerste dag van de show zullen de vertegenwoordigers van de industrie de ‘gestandaardiseerde digitale tweeling voor een duurzame industrie’ bespreken. Deze digitale tweeling is ook een cruciaal element voor Lenze op zijn Nupano-platform, omdat machine- en fabrieksbouwers nieuwe inkomstenbronnen willen aanboren. De druk op hen groeit, omdat ze zich moeten onderscheiden door middel van extra digitaal aanbod. Ze missen echter vaak de juiste middelen en de nodige expertise om de klus te klaren.

Het Nupano Open Automation Platform is ontworpen om te helpen, biedt ruimte voor digitale innovaties op machine- en fabrieksniveau en creëert toegang tot nieuwe bedrijfsmodellen – zonder dat voorafgaande IT-kennis (informatietechnologie) vereist is door de gebruiker. Daarbij vertrouwt deze exposant op open, bewezen IT-architecturen en -technologieën om een brug te bouwen van operationele technologie (OT) naar het IT-universum.

Hannover Messe is de perfecte showcase voor Industrie 4.0. Het gaat nog steeds om verbonden machines, sensoren, data, informatie en nieuwe bedrijfsmodellen, maar ook om een nieuwe manier van denken in de industrie: bedrijven moeten aanwezig zijn op platforms en hun eigen platforms ontwikkelen en exploiteren.

Bedrijven moeten samenwerken met klanten, maar ook denken in open source (ROS2 in robotica), gezamenlijk producten ontwikkelen, jonge bedrijven en nieuwe industrieën zoals de game-industrie betrekken (gaming engines in robotica), van elkaar leren, samenwerken in nieuwe constellaties en geld verdienen met andere business cases (abonnement). Dat is niet altijd makkelijk en Industrie 4.0 wordt dus ook een cultureel en educatief vraagstuk.

Festo Didactic biedt bijvoorbeeld uitgebreide trainings- en kwalificatieprogramma’s voor Industrie 4.0 met zijn CP Factory – het universele Industrie 4.0 onderzoeks- en leerplatform. Festo CTO Ansgar Kriwet benadrukte onlangs op een intern evenement dat digitalisering een belangrijk leeronderwerp is . Tegelijkertijd gaf hij een vooruitblik op toekomstige producten. Simpel gezegd: het bedrijf zal een multipurpose hardware aanbieden als een softwaregedefinieerd product boordevol AI.

Maar wat is de volgende stap? Sommige mensen hebben het al over Industrie 5.0, maar de SmartFactory uit Kaiserslautern (Duitsland) heeft zeker een realistisch beeld van de productie van morgen. Met hun Production Level 4 demonstrator landschap lijken de makers het ManufacturingX-initiatief een stap voor te zijn. Veel ManufacturingX-ideeën zijn al geïmplementeerd in de SmartFactory-KL, zoals dit bedrijf vol vertrouwen aankondigde in de aanloop naar de beurs.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Toeleveren

Hannover Messe 2024: klimaatneutrale oplossingen voor de industrie

18-10 Het concurrentievermogen vergroten, het klimaat beschermen en de welvaart stimuleren – dit zijn de…

Toeleveren

Open samenwerking is kracht van NL hightech-sector

12-04 Meer dan 25 partijen uit de Nederlandse Smart Industry-sector presenteren zich gezamenlijk in het…

Toeleveren

Hannover Messe 2023: vijf megatrends

20-02 Wie een goed beeld wil krijgen van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor…

Bedrijf en Economie

Comeback Hannover Messe trekt 75.000 bezoekers

08-06 Volgens Jochen Köckler, topman van beursorganisator Deutsche Messe, kwam de comeback van Hannover Messe…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV