Hedelius ontwikkelt eigen pallet automatisering

De Duitse werktuigmachinefabrikant Hedelius heeft een eigen pallet automatsering ontwikkeld. Deze automatiseringsoplossing Marathon P422 kan maximaal 22 pallets met afmetingen van 400×400 mm opslaan, waarbij bij elke pallet een opspangewicht van maximaal 150 kilo mogelijk is, bij een interferentiediameter tot 500 mm en een opspanhoogte tot 400 mm. Deze automatisering is nu in combinatie met het bewerkingscentrum Acura 65 beschikbaar.

“We konden onze Acura machineserie al met externe partijen automatiseren, nu hebben we een eigen systeem ontwikkeld en bieden we onze klanten automatisering en bewerkingscentrum uit één hand”, zegt directeur Dennis Hempelmann van Hedelius, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Promas. De Marathon 422 wordt evenals alle bewerkingsmachines van Hedelius volledig geproduceerd in Meppen, vlak over de grens bij Emmen.

Overzichtelijke bediening

De Marathon dient als opslag voor werkstukhouders bij kleine en middelgrote series en  repeterende enkelstuks. De besturing is een speciaal voor Hedelius ontwikkelde Heidenhain besturing, die een eenvoudige en overzichtelijke bediening van de automatisering mogelijk maakt. Ze is daarnaast compatibel met de Heidenhain TNC 640 besturing, maar ook met de Sinumerik 840 D SL.

Met de Marathon P422, de Acura 65 en het Standby magazijn voor extra gereedschappen biedt Hedelius een complete turnkey oplossing uit één hand.

Met de Marathon P422, de Acura 65 en het Standby magazijn voor extra gereedschappen biedt Hedelius een complete turnkey oplossing uit één hand.

Eenvoudig opspannen

Evenals bij de bewerkingscentra stelt Hedelius ook bij deze automatiseringsoplossing de gebruiker centraal. Daarom is het Marathon systeem uitgerust met tal van technische details. De bovenkant van de pallet bevindt zich op de instelplek op een hoogte van 965 mm om de gebruiker het opspannen te vereenvoudigen. De instelplek is draaibaar en de pallets worden hierop pneumatisch vergrendeld voor het beter spannen van de werkstukken. In de instelplek is bovendien een sensor geïntegreerd die vaststelt of zich daar al een pallet bevindt. Zo wordt een mogelijke foute bediening vermeden. De laadopening kan voor kraanbelading naar achteren worden verschoven en geeft de instelplek zo volledig vrij.

De Marathon P422 is momenteel in combinatie met een Acura 65 verkrijgbaar, waarbij machine en automatisering perfect op elkaar zijn afgestemd. Pallets worden uit de automatisering door de 900 mm hoge laadopening aan de zijkant in de machine gezet. De Acura 65 blijft aan de voorzijde toegankelijk, ook het zicht vanaf de instelplek op de werkruimte is vrij. Standaard beschikt het bewerkingscentrum over een 65-voudig gereedschappenmagazijn, 190 extra gereedschappen zijn mogelijk door koppeling van een Standby magazijn aan de machine. Zo zijn steeds 255 gereedschappen beschikbaar. Bij een geïntegreerd kegelreinigingsstation zijn dat nog steeds 245 gereedschappen, die dan automatisch afgeborsteld en ingevet kunnen worden. Acura 65, Marathon en Standby magazijn vormen samen een perfecte eenheid op een beperkt vloeroppervlak voor kleine en middelgrote series en repeterende delen.

De Marathon is binnenkort één van de hoogtepunten op de stand van Hedelius op de vakbeurs Metav in Düsseldorf (10-13 maart).

Primeur voor bezoek uit Nederland

Hedelius In het democentrum werden tien bewerkingscentra gedemonstreerd aan de gasten uit Nederland en België.

In het democentrum werden tien bewerkingscentra gedemonstreerd aan de gasten uit Nederland en België.

Tachtig klanten en andere belangstellenden uit Nederland en België hebben medio januari als een van de eersten reeds kennis kunnen maken met de nieuwe automatiseringsoplossing Marathon. Zij bezochten de klantendag die Hedelius in samenwerking met haar Nederlands/Belgische vertegenwoordiging Promas had georganiseerd.

De bezoekers kregen bij een rondgang door het bedrijf een indruk van de hoge kwaliteitseisen waaraan de productie van het familiebedrijf voldoet. In het democentrum werden bovendien tien bewerkingscentra gedemonstreerd. Daaronder de 3-assige freesmachines Forte 65 Single 1320 en Forte 85 Single 1620 alsmede de 5-assige Tiltenta 6-2300, Tiltenta 7-2600 en Tiltenta 9-2600 uit de zwenkkopfamilie. Ook het draai-zwenktafel bewerkingscentrum Acura 65 werd live gedemonstreerd. Interessant hierbij waren met name de  automatiseringsoplossingen. Een Acura 65 was gekoppeld aan een Platinum 50 van de Nederlandse CNC-automatiseerder BMO Automation, een ander exemplaar aan de nieuwe Marathon. Met de Marathon, de Acura 65 en het Standby magazijn biedt Hedelius een complete turnkey oplossing uit één hand.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Verspanen

Hartford freesmachines vormen basis voor succes Herikon in technische kunststoffen

25-04 Herikon is een internationale producent van polyurethaan vormdelen voor diverse industriële markten. De polyurethanen…

Verspanen

Acura 65 krijgt grotere gereedschapswisselaar

16-02 De Acura 65 is een compacte oplossing voor precisiebewerking met een dubbelgelagerde draaizwenktafel en…

Verspanen

Volumineus egelfrezen bij K&G Machining vergt hoge machinestabiliteit

01-02 K&G Machining is in 2012 vanuit een overname gestart. In de beginfase van het…

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

Verspanen

Nieuwe drie-asser geeft Pi Metal Parts meer capaciteit en nauwkeurigheid

02-11 Pi Metal Parts ervaart dat de vraag naar nauwkeurig werk toeneemt. Om die vraag…

Automatisering

Cadac toont CAM-mogelijkheden Autodesk bij Promas

01-11 De huidige trend naar multi-tasking draaibanken is duidelijk merkbaar en bedrijven hebben naast de…

Verspanen

Promas houdt open dagen

25-10 Promas zal ook de spanenpersen van JVonne presenteren. Hiermee heeft de Limburgse machineleverancier een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X