Hoog vermogen op subspil geeft productiviteitsvoordeel

WIHA Machinefabriek in Haaksbergen heeft het machinepark uitgebreid met een CMZ draaibank met stafaanvoer. De keuze viel vooral op deze machine vanwege het hoge vermogen op de subspil.

Directeur/eigenaar Han Wildenborg van WIHA Machinefabriek bij de nieuwe CMZ draaibank met stafaanvoer: “We produceren heel wat asjes en busjes waar een tweede bewerking op zit. Vooral daarom hebben we nu deze draaibank met subspil.”

Handjes aan de machine besparen. Dat was voor directeur/eigenaar Han Wildenborg van WIHA de belangrijkste reden om de draaicapaciteit van zijn bedrijf te moderniseren. Want ook in Twente is het vinden van goed personeel moeilijk. “We hebben in onze werkplaats diverse draaimachines staan. Die voldoen op zich prima, maar bij een dubbele bewerking moesten we de onderdelen altijd handmatig omkeren. Als je aan 300 onderdelen een tapje moet maken en steeds een minuut moet wachten, dan is dat niet alleen zonde van de tijd, maar het gaat ook knap vervelen. Op de nieuwe machine gaat dat nu automatisch.”

Snel schakelen

WIHA Machinefabriek beschikt zowel over draai- als freescapaciteit en kan ook slijpen en draadvonken. Het metaalbedrijf is vooral toeleverancier voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook produceert WIHA als gereedschapsmakerij voor de plaatwerkindustrie snij-, buig- en dieptrekgereedschappen voor een breed scala van producten. Een belangrijke activiteit is voorts de ondersteuning van technische diensten bij service- en onderhoudswerkzaamheden. De kracht van het bedrijf is dat het snel kan schakelen en flexibel is. Dat wordt door de klanten zeer gewaardeerd.

Tweede bewerking

WIHA produceert voornamelijk enkelstuks en kleine series van tussen de 30 en 150 stuks; meestal minder dan 100 stuks, regelmatig repeterend. “Sommige onderdelen maken we al wel 10 à 15 jaar”, vertelt Wildenborg. “Dat blijft maar doorgaan.” Daaronder zijn heel wat asjes en busjes waar een tweede bewerking op zit. En vooral daarom is nu geïnvesteerd in de nieuwe draaibank met subspil.

Productiviteitssprong

Voor Wildenborg was het vooraf geen uitgemaakte zaak dat het een machine van CMZ zou worden. Maar deze Spaanse machinefabrikant had wel een streepje voor omdat hij in Nederland wordt vertegenwoordigd door Promas. WIHA heeft goede ervaringen met de machineleverancier uit Maasbree. “We weten wat we aan Promas hebben en ze hebben een goed gamma aan machines”, zegt Wildenborg. Enkele jaren geleden heeft zijn bedrijf op freesgebied ook al een stap gemaakt door bij Promas een 5-assig Hartford bewerkingscentrum aan te schaffen. Deze machine heeft WIHA een groot productievoordeel opgeleverd. Het is een snelle, stabiele machine en door de mogelijkheden van de vijf assen hoeven werkstukken niet meer drie of vier keer te worden opgespannen.

Nu maakt WIHA op draaigebied een vergelijkbare productiviteitssprong, vooral dankzij de subspil. Er is gekozen voor een machine uit de TA serie van CMZ. Dit zijn krachtige en betrouwbare CNC-machines, die leverbaar zijn in drie verschillende bedlengtes (Z400, Z640 en Z1100) met meerdere configuratiemogelijkheden. Alle modellen van deze serie hebben een revolver met ingebouwde motor die 12.000 tpm aangedreven gereedschappen biedt, volledig gekoeld met olie en hydraulische klemming. De geïntegreerde spindels van deze CNC-machine verhogen de precisie en verkorten de bewerkingstijden.

De partcatcher is een uitkomst: bewerkte onderdelen vallen uit een laadje in een doos, en kunnen zo in één keer worden afgevoerd.

De partcatcher is een uitkomst: bewerkte onderdelen vallen uit een laadje in een doos, en kunnen zo in één keer worden afgevoerd.

Vermogen op subspil

Voor WIHA was vooral het vermogen op de subspil doorslaggevend. Dat is bij de TA series wel drie keer zo groot als bij vergelijkbare andere machinemerken in dezelfde prijsklasse. Wildenborg legt uit waarom dit zo belangrijk is: “We hebben een aantal producten waar een volboor op de tweede kant in gaat. Met het vermogen van deze machine weet je zeker dat je een gat van bijvoorbeeld 40 mm er in één keer in maakt. Je hoeft niet eerst te beginnen met een beiteltje van 15 mm.”

Hij is ook heel tevreden met de spantanginrichting op de subspil. De omloopnauwkeurigheid is groot, onderdelen worden goed geklemd en beschadigingen worden voorkomen. Ook de zogeheten partcatcher is een uitkomst: bewerkte onderdelen vallen uit een laadje in een doos, en kunnen zo in één keer worden afgevoerd.

Vertrouwen

De machine is sinds maart operationeel en draait goed. Hij levert duidelijk wat meer kwaliteit, stabiliteit en nauwkeurigheid op dan de oudere draaibanken in de werkplaats. Zo is iedereen tevreden. De nieuwe machine is een stimulans voor de medewerkers. Het geeft vertrouwen dat er wordt geïnvesteerd. “Het is een prima bank, die had ik 10 jaar eerder moeten hebben”, glimlacht Wildenborg. “Maar dat zeg ik wel vaker van nieuwe machines.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Veel automatisering op huisshow Hedelius

07-06 Het nieuwe model van de Tiltenta-serie viert zijn première: de Tiltenta 10. Dit krachtige…

Verspanen

Hartford freesmachines vormen basis voor succes Herikon in technische kunststoffen

25-04 Herikon is een internationale producent van polyurethaan vormdelen voor diverse industriële markten. De polyurethanen…

Verspanen

Okuma ontwikkelt verticale VT1000EX draaibank voor zware bewerkingen

06-04 Het model vereenvoudigt de bewerking van moeilijk te bewerken materialen dankzij de stabiele bouwwijze.…

Verspanen

“Stabiliteit van CMZ zie je terug in wisselplaatverbruik”

05-04 Als toeleverancier voor de machinebouw, voedingsindustrie, offshore, bagger, weg- en waterbouw, produceert K&G Machining…

Verspanen

Acura 65 krijgt grotere gereedschapswisselaar

16-02 De Acura 65 is een compacte oplossing voor precisiebewerking met een dubbelgelagerde draaizwenktafel en…

Verspanen

Volumineus egelfrezen bij K&G Machining vergt hoge machinestabiliteit

01-02 K&G Machining is in 2012 vanuit een overname gestart. In de beginfase van het…

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

Verspanen

Nieuwe drie-asser geeft Pi Metal Parts meer capaciteit en nauwkeurigheid

02-11 Pi Metal Parts ervaart dat de vraag naar nauwkeurig werk toeneemt. Om die vraag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X