Hydraulische remcilinders maken handling in cleanrooms eenvoudiger

In zeer zuivere cleanrooms worden speciale samplers gebruikt om in de lucht zwevende micro-organismes te verzamelen. Dit om mens en materiaal zo goed mogelijk te beschermen. Voor een eenvoudige en grotendeels contactloze hantering daarvan gebruikt de Britse specialist in laboratoriumapparatuur Pinpoint Scientific hydraulische remcilinders van ACE Stoßdämpfer.

De algehele constructie is gemaakt van RVS, waarbij de hysraulische remcilinders van gecoat staal zijn geïntegreerd in passende RVS hulzen.

Microbiologische milieubewaking is geregeld via ISO-richtlijn 18593. Het productassortiment van Pinpoint Scientific omvat onder andere oplossingen voor luchtmonitoring, continue monitoring van levensvatbare deeltjes en monitoringoplossingen voor isolatoren. Om ervoor te zorgen dat laboratoriumpersoneel goede monsters kan nemen, zijn gebruikscomfort en effectieve bescherming tegen contaminatie van groot belang.

Continue monitoring

De ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering is tot in het kleinste detail doordacht. De serie is ontworpen voor continue monitoring in onderzoeks- en industriële laboratoriumomgevingen waar het in-proces bemonsteren van levensvatbare deeltjes van cruciaal belang is. Het monster wordt genomen door lucht met hoge snelheid door een zeer smalle inkeping te zuigen, waarna deeltjes, inclusief microben in de lucht, botsen op en zich hechten aan een voedingsbodem in een petrischaal.

De petrischaal wordt langzaam onder de inkeping gedraaid, zodat de lucht steeds op een nieuw deel van de voedingsbodem terechtkomt. Dit vermindert de kans dat twee microben op hetzelfde punt terechtkomen en tijdens de incubatie als één kolonie verschijnen. Om het werk van laboranten bij het nemen van monsters in met name cleanrooms van laboratoria voor levensmiddelen of medische technologie en in de farmaceutische industrie zo eenvoudig mogelijk te maken, namen de engineers van Pinpoint Scientific tijdens hun zoektocht naar hoogwaardige componenten voor de snelheidsregulering contact op met Applied Automation, een Britse distributeur van ACE Stoßdämpfer. Na het in kaart brengen van alle eisen en wensen, adviseerde de distributeur hydraulische remcilinders voor de bediening van de deksel.

Minimale krachtsinspanning

Voor de klant was het van het grootste belang dat het openen van de deksel van de sampler zonder noemenswaardige krachtsinspanning mogelijk moest zijn. Had deze eis geen rol gespeeld, dan hadden de roestvrijstalen industriële gasveren van ACE, die door middel van een ventiel precies kunnen worden aangepast aan de gewenste openings- en sluitsnelheid, ook kunnen worden gebruikt. Maar omdat de hydraulische remcilinders van het type HB15-50, in tegenstelling tot de optisch vergelijkbare industriële gasveren, alleen hoeven te worden aangetikt om de deksel te openen, viel de keuze op deze componenten. Een ander pluspunt bij deze toepassing is het soepele sluitproces met extra demping.

Een sampler uit de ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering.

Een sampler uit de ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering.

Machineolie uit den boze

ACE als expertmerk van de Stabilus Group en Applied Automation als ervaren distributeur van componenten voor laboratoriumtechnologie konden bovendien inzetten op een ander pluspunt. ACE leverde een huzarenstukje op hydraulisch gebied: aangezien de ImpactAir samplers doorgaans worden gebruikt in kritische laboratoriumomgevingen en cleanrooms, was het gebruik van machineolie als dempingsmedium in de behuizing van de remcilinder volgens de specificaties van Pinpoint Scientific uit den boze. Vanwege deze eis en vanwege de gevoelige toepassingsgebieden koos ACE voor een speciale plantaardige olie met een vergelijkbare viscositeit en levensduur.

De engineers van Pinpoint Scientific leverden vervolgens nog roestvrijstalen hulzen voor de buitenkant van de hydraulische remcilinders, waarvan de behuizing standaard uit gecoat staal bestaat. De roestvrijstalen hulzen dienen enerzijds om te voldoen aan de hoge hygiëne-eisen voor gebruik in cleanrooms en anderzijds past het roestvrijstalen materiaal van de hulzen perfect bij het algehele design van de ImpactAir-140.

De gebruikte machineonderdelen van ACE zijn dankzij de traploze instelbaarheid van de duw- en trekkracht tussen 20 N en 800 N bij uitstek geschikt om de deksel te openen en in de gewenste openingshoek van 60 graden te houden. Hydraulische remcilinders, die qua uiterlijk op industriële gasveren lijken, hebben als doel heen- en weer bewegende massa´s te controleren. Bovendien kunnen ze de snelheid reguleren en zorgen ze voor gelijkloop in beide richtingen. Ze kunnen als een- of tweezijdig werkende remmen worden gemonteerd. Ze worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit en lange standtijden, en de in- en uitschuifsnelheid kan altijd nauwkeurig worden ingesteld. Met het instelsegment aan de zuiger is het verstellen in de eindposities kinderspel. De remcilinders worden vooral gebruikt in de automotive sector en in de industrie, maar ook in de meubelindustrie, elektronica en in de recreatieve sector.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Valtestconstructie: jonge ingenieurs vertrouwen op kleine stootdempers van ACE

22-04 Drie studenten aan het Felix-Fechenbach-Berufskolleg in het Duitse Detmold besloten in het kader van…

TechnishowNieuws

Rolstoelinnovatie met Tubus-structuurdempers van ACE

13-03 Op het eerste gezicht lijkt het paradox om Segways te gebruiken als basis voor…

Transport en Logistiek

Bestand tegen een stootje

23-06 Schiller heeft onlangs in opdracht van een grote Beierse autofabrikant met succes een project…

Toeleveren

Structuur- en crash dempers beschermen 7e as

19-04 De eisen op het gebied van snelheid en flexibiliteit van automatiseringsoplossingen worden steeds hoger.…

Toeleveren

Meer toepassingen gasveren door RVS-varianten

16-01 De industriële gastrek en -drukveren van ACE zijn verkrijgbaar in de RVS-legeringen 304 en…

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Toeleveren

Rust in camper met rubber-metaal-isolatoren

22-06 Met hun elegante interieurs, exclusieve uitstraling en krachtige motoren zijn campers uitgegroeid tot vijfsterrenhotels…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV