Imtech ICT lanceert online SmartFactory kenniscentrum

In de gratis whitepaper ‘Het recept voor een onderscheidende en winstgevende onderneming’ legt Imtech ICT uit hoe productiebedrijven zich kunnen ontwikkelen tot een SmartFactory. De whitepaper is onderdeel van een online kenniscentrum over het SmartFactory-concept van Imtech ICT.

De Nederlandse maakindustrie laat volgens Imtech ICT grote kansen liggen om de marktpositie te versterken. “Juist nu de Europese productiebedrijven de eerste tekenen van herstel vertonen, is het zaak om haast te maken en op basis van een slimme ICT-strategie een goede uitgangspositie voor de toekomst te creëren. Alleen ‘smart factories’ kunnen optimaal profiteren van de kansen die er liggen en de winstgevendheid duurzaam verbeteren.” Op het nieuwe SmartFactory-kenniscentrum legt Imtech ICT uit hoe productiebedrijven deze kansen kunnen benutten.

Stijgende lijn
De industriële sector in Europa liet deze zomer eindelijk weer een stijgende lijn zien. Voor het eerst in twee jaar is de bedrijvigheid onder productiebedrijven gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van Markit, het Britse financieel onderzoeksbureau dat maandelijks de stemming onder 5000 inkoopmanagers in Europa peilt. In juli steeg de index van Markit naar 50.3 en kwam daarmee voor het eerst sinds juli 2011 weer boven de 50 uit. Ook Nederlandse productiebedrijven groeien, getuige de stijging van het aantal buitenlandse en – voor het eerst sinds zes maanden – binnenlandse orders.

Ondanks de opleving staat de Nederlandse maakindustrie nog steeds voor grote uitdagingen. Imtech ICT wijst op de toenemende concurrentie uit opkomende economieën, de groeiende schaarste aan grondstoffen en het nijpende tekort aan technisch personeel. Tegelijkertijd stellen klanten steeds meer eisen aan de producten en de bijbehorende service, wat tot uiting komt in steeds kortere levenscycli van producten, een toename van klantordergestuurde productie en aanzwellende roep om ketenintegratie.

Volop kansen voor de maakindustrie
“De tekenen van herstel die de industrie deze zomer liet zien, bieden grote kansen voor de Nederlandse maakindustrie”, aldus Imtech ITC. “Productiebedrijven die volop inzetten op innovatie en service, kunnen zich positief onderscheiden van de concurrentie. Door de planning te optimaliseren, de productieprocessen te automatiseren en de complexiteit in de keten te minimaliseren, kunnen ze efficiënter werken en tegelijkertijd beter en sneller inspelen op de wensen van klanten. Nauwere samenwerking met klanten en leveranciers leidt tot kortere doorlooptijden en lagere risico’s in de keten en schept kansen om extra waarde toe te voegen. Bedrijven die het beslag op werkkapitaal minimaliseren, kunnen hun liquiditeit op peil houden, wat belangrijk is voor de continuïteit. En wie tot slot de jarenlang opgebouwde kennis en ervaring in de organisatie weet te borgen en over te dragen, kan ondanks het tekort aan technisch geschoold personeel toch overeind blijven. Bedrijven die deze kansen grijpen, kunnen ondanks de huidige uitdagingen een blijvende voorsprong op hun concurrentie opbouwen en als eerste profiteren van een aantrekkende economie.”

Online kenniscentrum
In de gratis whitepaper legt Imtech ICT uit hoe productiebedrijven zich kunnen ontwikkelen tot een SmartFactory. De gratis whitepaper is onderdeel van een uitgebreid online kenniscentrum over het SmartFactory-concept van Imtech ICT. Op www.smartfactory.imtech.com staat de visie van Imtech ICT over de Nederlandse maakindustrie, aangevuld met de kennis en ervaring die onze specialisten hebben opgebouwd tijdens tientallen projecten bij productiebedrijven in de metaal-, hout- en kunststofindustrie. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op het kenniscentrum, de whitepapers downloaden en de artikelen en blogs lezen.

Download hier de gratis whitepaper.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Metaal gaat staken voor nieuwe cao; acties starten maandag in Friesland

17-04 De vakbonden roepen hun leden op tot actie, omdat de werkgevers na weken van…

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Bedrijf en Economie

Albuco transformeert van prikbord naar digitale workflow

17-04 Deze investering werd mogelijk gemaakt door een groeivoucher van De Groeiversneller, een ondersteuningsprogramma van…

Materialen

Ketensamenwerking verduurzaamt PV-sector

17-04 KS Systems ontwikkelt en produceert profielen voor montagesystemen van Van der Valk. KS Service…

Automatisering

MA-IT opent Competence Center in Amsterdam

17-04 Dat betekent; exclusieve ruimte voor partners. Met onder andere een conference ruimte, voldoende engineering…

Plaatbewerking

Beschadigingsvrij buigen

17-04 Tijdens deze leerzame bijeenkomst aan de Wila Academy ontdekten deelnemers hoe ze aftekening op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV