Imtech ICT lanceert online SmartFactory kenniscentrum

In de gratis whitepaper ‘Het recept voor een onderscheidende en winstgevende onderneming’ legt Imtech ICT uit hoe productiebedrijven zich kunnen ontwikkelen tot een SmartFactory. De whitepaper is onderdeel van een online kenniscentrum over het SmartFactory-concept van Imtech ICT.

De Nederlandse maakindustrie laat volgens Imtech ICT grote kansen liggen om de marktpositie te versterken. “Juist nu de Europese productiebedrijven de eerste tekenen van herstel vertonen, is het zaak om haast te maken en op basis van een slimme ICT-strategie een goede uitgangspositie voor de toekomst te creëren. Alleen ‘smart factories’ kunnen optimaal profiteren van de kansen die er liggen en de winstgevendheid duurzaam verbeteren.” Op het nieuwe SmartFactory-kenniscentrum legt Imtech ICT uit hoe productiebedrijven deze kansen kunnen benutten.

Stijgende lijn
De industriële sector in Europa liet deze zomer eindelijk weer een stijgende lijn zien. Voor het eerst in twee jaar is de bedrijvigheid onder productiebedrijven gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van Markit, het Britse financieel onderzoeksbureau dat maandelijks de stemming onder 5000 inkoopmanagers in Europa peilt. In juli steeg de index van Markit naar 50.3 en kwam daarmee voor het eerst sinds juli 2011 weer boven de 50 uit. Ook Nederlandse productiebedrijven groeien, getuige de stijging van het aantal buitenlandse en – voor het eerst sinds zes maanden – binnenlandse orders.

Ondanks de opleving staat de Nederlandse maakindustrie nog steeds voor grote uitdagingen. Imtech ICT wijst op de toenemende concurrentie uit opkomende economieën, de groeiende schaarste aan grondstoffen en het nijpende tekort aan technisch personeel. Tegelijkertijd stellen klanten steeds meer eisen aan de producten en de bijbehorende service, wat tot uiting komt in steeds kortere levenscycli van producten, een toename van klantordergestuurde productie en aanzwellende roep om ketenintegratie.

Volop kansen voor de maakindustrie
“De tekenen van herstel die de industrie deze zomer liet zien, bieden grote kansen voor de Nederlandse maakindustrie”, aldus Imtech ITC. “Productiebedrijven die volop inzetten op innovatie en service, kunnen zich positief onderscheiden van de concurrentie. Door de planning te optimaliseren, de productieprocessen te automatiseren en de complexiteit in de keten te minimaliseren, kunnen ze efficiënter werken en tegelijkertijd beter en sneller inspelen op de wensen van klanten. Nauwere samenwerking met klanten en leveranciers leidt tot kortere doorlooptijden en lagere risico’s in de keten en schept kansen om extra waarde toe te voegen. Bedrijven die het beslag op werkkapitaal minimaliseren, kunnen hun liquiditeit op peil houden, wat belangrijk is voor de continuïteit. En wie tot slot de jarenlang opgebouwde kennis en ervaring in de organisatie weet te borgen en over te dragen, kan ondanks het tekort aan technisch geschoold personeel toch overeind blijven. Bedrijven die deze kansen grijpen, kunnen ondanks de huidige uitdagingen een blijvende voorsprong op hun concurrentie opbouwen en als eerste profiteren van een aantrekkende economie.”

Online kenniscentrum
In de gratis whitepaper legt Imtech ICT uit hoe productiebedrijven zich kunnen ontwikkelen tot een SmartFactory. De gratis whitepaper is onderdeel van een uitgebreid online kenniscentrum over het SmartFactory-concept van Imtech ICT. Op www.smartfactory.imtech.com staat de visie van Imtech ICT over de Nederlandse maakindustrie, aangevuld met de kennis en ervaring die onze specialisten hebben opgebouwd tijdens tientallen projecten bij productiebedrijven in de metaal-, hout- en kunststofindustrie. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op het kenniscentrum, de whitepapers downloaden en de artikelen en blogs lezen.

Download hier de gratis whitepaper.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Staalverwerking loopt op rolletjes

20-03 In de staalverwerking wordt het vloeibare ruwijzer uit de hoogoven in de staalfabriek in…

Bedrijf en Economie

Rotterdamse havenindustrie ambitieus in energietransitie

20-03 De meeste bedrijven volgen een ambitieuze strategie met concrete doelen. Daarmee willen ze vooral…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Bedrijf en Economie

Stichting ontfermt zich over leefbaarheid rond VDL Nedcar

20-03 Het oprichten van deze stichting komt voort uit afspraken die VDL Nedcar begin 2022…

Bedrijf en Economie

Nederlandse producenten positiever dan collega’s elders in EU

20-03 Van de belangrijkste Europese handelspartners lag alleen het vertrouwen in Duitsland hoger dan in…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen