Industrie 4.0? Begin eerst maar eens met Industrie 3,5

Na ruim 40 jaar zijn Olaf en Michael Koch in 2019 gestopt met hun productiebedrijf. Toch bleef het verspaningsvak kriebelen voor de broers en ze kwamen tot het inzicht dat het wel erg zonde is om 80 jaar aan ervaring verloren te laten gaan. Met die reden zijn ze adviesbureau Koch Werkt gestart.

“Met een frisse blik en een ruime schat aan kennis en expertise helpen we maakbedrijven bij het optimaliseren van hun productieprocessen. Dan streven we niet naar een futuristische Industrie 4.0, maar optimaliseren we tot een praktische Industrie 3,5.”

Het vakmanschap is Olaf en Michael Koch met de paplepel ingegoten. Vader Koch had een eigen gereedschapsmakerij, die gespecialiseerd was in het maken van persen en snijstempels voor de productie van bestek. “Wat die generatie kon is echt ongekend. Vooral hun materiaalkennis en handmatige werkzaamheden zoals reliëf graveren en 3D-etsen waren indrukwekkend. Tegenwoordig bestaan die mensen bijna niet meer”, vertelt Michael.

De gebroeders Koch hebben later het bedrijf overgenomen en zich toen gespecialiseerd in het verspanen van kleine series en enkelstuks. Een belangrijke industrie waarvoor ze werkten was de luxe jachtbouw. “Dankzij onze kennis en expertise konden we voldoen aan de hoge kwaliteitseisen waar de jachtbouw naar streeft. Niet alleen voerden we de verspanende bewerkingen uit, ook waren we sterk betrokken bij de engineering van onderdelen. De laatste jaren hebben we zelfs gebruik gemaakt van 3D-metaalprinten om onderdelen te produceren met hele nieuwe mogelijkheden”, aldus Olaf.

Gebrek aan ‘old school’ kennis

Volgens de broers hebben verspanende bedrijven op dit moment twee grote problemen. Aan de ene kant is het verspaningsvak de laatste 20 jaar ontzettend veranderd, omdat ontwikkelingen zich razendsnel opstapelen. Veel bedrijven zijn om wat voor reden dan ook niet meegegroeid met die ontwikkelingen, waardoor ze achterlopen op de laatste stand der techniek. Anderzijds komt er een nieuwe generatie het bedrijf binnen, die het vaak ontbreekt aan ‘old school’ vakkennis. “Veel maakbedrijven zijn van vader op zoon gegaan.

Het zijn over het algemeen MTS’ers die de kar trekken met slimme ideeën, maar veel van die generatie is niet meegegroeid met de mogelijkheden van computertechniek. Vaak zie je ze nog 2D tekenen met AutoCad en wordt er nog aan de machine geprogrammeerd. Aan de andere kant zien we dat de jonge generatie MBO’ers en HBO’ers prima overweg kunnen met 3D-tekenen, CAD/CAM en offline programmeren. Echter ontbreekt daar vaak het werktuigbouwkundige inzicht. In 3D lijkt alles te maken, maar in de realiteit is dat heel anders.

Bovendien ontbreekt het vaak aan kennis om alles goed te bematen op de werktekening, waardoor er fouten worden gemaakt en de productie tot stilstand komt”, vertelt Olaf. Met het adviesbureau Koch Werkt kunnen Olaf en Michael bedrijven adviseren om hiermee om te gaan, zodat jong en oud van elkaar kan leren.

Met een frisse blik van buitenaf wil Koch Werkt dat bedrijven zich meer gaan richten op innovatie.

Met een frisse blik van buitenaf wil Koch Werkt dat bedrijven zich meer gaan richten op innovatie.

Bouw een buffer in

Een groot probleem voor maakbedrijven is vaak de grote druk die op het tekenwerk ligt. Dit komt omdat de stress enorm is toegenomen door kortere levertijden. Michael raadt daarom aan om met het tekenwerk niet op het scherpst van de snede te zitten, maar juist een kleine buffer in te bouwen. Hierdoor kan de kwaliteit van het tekenwerk omhoog en dit komt uiteindelijk ten goede aan de productiviteit.

“Bedrijven kunnen door slim te werken en door gebruik te maken van de hedendaagse techniek nog veel vooruitgang boeken. We raden daarom altijd aan om minder op kosten te sturen om zo de weg vrij te maken voor innovatie. Het draait om een lange termijn visie en daar hoort investeren bij.

Als voorbeeld neem ik altijd het verschil tussen een frees van 60 euro en een frees van 100 euro. Bij een kosten gestuurde onderneming wordt er direct gekozen voor de goedkope frees. Een toekomstbestendige onderneming kijkt echter verder en onderzoekt waarom die ene frees duurder is. Als blijkt dat de standtijd, kwaliteit en uiteindelijk de output vele malen hoger zijn, zal het voor de duurdere frees kiezen. Daar wordt het verschil gemaakt. Je moet parameters vaststellen, waarbij prijs pas op het laatst komt”, aldus Michael.

Nu schakelen

Voor bedrijven die hun productieprocessen onder de loep willen nemen is dit het juiste moment. Door corona hebben veel bedrijven het momenteel wat rustiger en daardoor juist de tijd om te innoveren om straks sterker uit de crisis te komen. “In een crisisperiode wordt er over het algemeen direct naar kostenbesparing gekeken. Echter is er geen mooier moment om te investeren in innovatie en training.

Met ons adviesbureau willen we bedrijven helpen om hiermee aan de slag te gaan. We onderzoeken per bedrijf waar de problemen zitten en welke stappen er genomen kunnen worden om dit te verbeteren. Denk aan het up-to-date brengen van de werkplaats, offline programmeren, efficiënter tekenen, het gereedschapsbeheer optimaliseren, leren anticiperen op informatiestromen en ga zo maar door. Belangrijk is dat we kijken naar praktische oplossingen, waarvan de voordelen direct inzichtelijk en meetbaar zijn. Als dat allemaal op orde is, dan kun je pas gaan nadenken over Industrie 4.0”, aldus Michael.

Technisch advies

Bedrijven die interesse hebben in een stukje begeleiding kunnen zich via de website van Koch Werkt aanmelden. In eerste instantie kan Koch in een vrijblijvend gesprek informeren over de te nemen stappen voor een efficiëntere productie-omgeving. Zijdelings kan het bedrijf ook een stukje bedrijfskundig advies geven. Ook op het gebied van 3D-printen kan Koch adviseren, zowel aan de constructie- als de productiekant. “Met een frisse blik zorgen we dat mensen uit hun comfortzone stappen en zo eens iets nieuws proberen om de productie te moderniseren en te optimaliseren”, besluit Olaf.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

Toeleveren

JOOP kan concurrentie vanuit de hele wereld aan

04-03 Nog steeds bedient JOOP met alle plezier klanten die alleen productiecapaciteit nodig hebben voor…

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Materialen

Steun voor MKB in materiaaltechnologie

30-01 Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de…

Automatisering

AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

08-01 Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke…

Toeleveren

Flanders Make opent derde centrum voor maakindustrie

15-11 Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV