Industrie 4.0? Begin eerst maar eens met Industrie 3,5

Na ruim 40 jaar zijn Olaf en Michael Koch in 2019 gestopt met hun productiebedrijf. Toch bleef het verspaningsvak kriebelen voor de broers en ze kwamen tot het inzicht dat het wel erg zonde is om 80 jaar aan ervaring verloren te laten gaan. Met die reden zijn ze adviesbureau Koch Werkt gestart.

“Met een frisse blik en een ruime schat aan kennis en expertise helpen we maakbedrijven bij het optimaliseren van hun productieprocessen. Dan streven we niet naar een futuristische Industrie 4.0, maar optimaliseren we tot een praktische Industrie 3,5.”

Het vakmanschap is Olaf en Michael Koch met de paplepel ingegoten. Vader Koch had een eigen gereedschapsmakerij, die gespecialiseerd was in het maken van persen en snijstempels voor de productie van bestek. “Wat die generatie kon is echt ongekend. Vooral hun materiaalkennis en handmatige werkzaamheden zoals reliëf graveren en 3D-etsen waren indrukwekkend. Tegenwoordig bestaan die mensen bijna niet meer”, vertelt Michael.

De gebroeders Koch hebben later het bedrijf overgenomen en zich toen gespecialiseerd in het verspanen van kleine series en enkelstuks. Een belangrijke industrie waarvoor ze werkten was de luxe jachtbouw. “Dankzij onze kennis en expertise konden we voldoen aan de hoge kwaliteitseisen waar de jachtbouw naar streeft. Niet alleen voerden we de verspanende bewerkingen uit, ook waren we sterk betrokken bij de engineering van onderdelen. De laatste jaren hebben we zelfs gebruik gemaakt van 3D-metaalprinten om onderdelen te produceren met hele nieuwe mogelijkheden”, aldus Olaf.

Gebrek aan ‘old school’ kennis

Volgens de broers hebben verspanende bedrijven op dit moment twee grote problemen. Aan de ene kant is het verspaningsvak de laatste 20 jaar ontzettend veranderd, omdat ontwikkelingen zich razendsnel opstapelen. Veel bedrijven zijn om wat voor reden dan ook niet meegegroeid met die ontwikkelingen, waardoor ze achterlopen op de laatste stand der techniek. Anderzijds komt er een nieuwe generatie het bedrijf binnen, die het vaak ontbreekt aan ‘old school’ vakkennis. “Veel maakbedrijven zijn van vader op zoon gegaan.

Het zijn over het algemeen MTS’ers die de kar trekken met slimme ideeën, maar veel van die generatie is niet meegegroeid met de mogelijkheden van computertechniek. Vaak zie je ze nog 2D tekenen met AutoCad en wordt er nog aan de machine geprogrammeerd. Aan de andere kant zien we dat de jonge generatie MBO’ers en HBO’ers prima overweg kunnen met 3D-tekenen, CAD/CAM en offline programmeren. Echter ontbreekt daar vaak het werktuigbouwkundige inzicht. In 3D lijkt alles te maken, maar in de realiteit is dat heel anders.

Bovendien ontbreekt het vaak aan kennis om alles goed te bematen op de werktekening, waardoor er fouten worden gemaakt en de productie tot stilstand komt”, vertelt Olaf. Met het adviesbureau Koch Werkt kunnen Olaf en Michael bedrijven adviseren om hiermee om te gaan, zodat jong en oud van elkaar kan leren.

Met een frisse blik van buitenaf wil Koch Werkt dat bedrijven zich meer gaan richten op innovatie.

Met een frisse blik van buitenaf wil Koch Werkt dat bedrijven zich meer gaan richten op innovatie.

Bouw een buffer in

Een groot probleem voor maakbedrijven is vaak de grote druk die op het tekenwerk ligt. Dit komt omdat de stress enorm is toegenomen door kortere levertijden. Michael raadt daarom aan om met het tekenwerk niet op het scherpst van de snede te zitten, maar juist een kleine buffer in te bouwen. Hierdoor kan de kwaliteit van het tekenwerk omhoog en dit komt uiteindelijk ten goede aan de productiviteit.

“Bedrijven kunnen door slim te werken en door gebruik te maken van de hedendaagse techniek nog veel vooruitgang boeken. We raden daarom altijd aan om minder op kosten te sturen om zo de weg vrij te maken voor innovatie. Het draait om een lange termijn visie en daar hoort investeren bij.

Als voorbeeld neem ik altijd het verschil tussen een frees van 60 euro en een frees van 100 euro. Bij een kosten gestuurde onderneming wordt er direct gekozen voor de goedkope frees. Een toekomstbestendige onderneming kijkt echter verder en onderzoekt waarom die ene frees duurder is. Als blijkt dat de standtijd, kwaliteit en uiteindelijk de output vele malen hoger zijn, zal het voor de duurdere frees kiezen. Daar wordt het verschil gemaakt. Je moet parameters vaststellen, waarbij prijs pas op het laatst komt”, aldus Michael.

Nu schakelen

Voor bedrijven die hun productieprocessen onder de loep willen nemen is dit het juiste moment. Door corona hebben veel bedrijven het momenteel wat rustiger en daardoor juist de tijd om te innoveren om straks sterker uit de crisis te komen. “In een crisisperiode wordt er over het algemeen direct naar kostenbesparing gekeken. Echter is er geen mooier moment om te investeren in innovatie en training.

Met ons adviesbureau willen we bedrijven helpen om hiermee aan de slag te gaan. We onderzoeken per bedrijf waar de problemen zitten en welke stappen er genomen kunnen worden om dit te verbeteren. Denk aan het up-to-date brengen van de werkplaats, offline programmeren, efficiënter tekenen, het gereedschapsbeheer optimaliseren, leren anticiperen op informatiestromen en ga zo maar door. Belangrijk is dat we kijken naar praktische oplossingen, waarvan de voordelen direct inzichtelijk en meetbaar zijn. Als dat allemaal op orde is, dan kun je pas gaan nadenken over Industrie 4.0”, aldus Michael.

Technisch advies

Bedrijven die interesse hebben in een stukje begeleiding kunnen zich via de website van Koch Werkt aanmelden. In eerste instantie kan Koch in een vrijblijvend gesprek informeren over de te nemen stappen voor een efficiëntere productie-omgeving. Zijdelings kan het bedrijf ook een stukje bedrijfskundig advies geven. Ook op het gebied van 3D-printen kan Koch adviseren, zowel aan de constructie- als de productiekant. “Met een frisse blik zorgen we dat mensen uit hun comfortzone stappen en zo eens iets nieuws proberen om de productie te moderniseren en te optimaliseren”, besluit Olaf.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Materialen

Schaarste grondstoffen remt groei MKB-maakindustrie

12-08 Verhoogde in het eerste kwartaal 36% van de MKB-maakbedrijven de verkoopprijs, in het tweede…

Bedrijf en Economie

Vlaanderen krijgt gloednieuw toptechnologisch centrum

12-07 Vlaamse ondernemingen kunnen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren…

Toeleveren

Maakindustrie regio Hardenberg bundelt krachten

10-06 Ook bundelen ze hun krachten als het gaat om ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken. De IQ BLVD…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Personeel en Opleiding

Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’

10-05 Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren…

Bedrijf en Economie

Garden of Kairos wil maakindustrie omvormen

05-05 In de Griekse mythologie was Kairos de jongste en meest opstandige kleinzoon van Chronos…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X