Industrie staat te springen om breed inzetbare mechatronisch ingenieurs

De Haagse Hogeschool in Delft startte ruim tien jaar geleden op verzoek van het bedrijfsleven de opleiding Mechatronica. Doordat de industrie in toenemende mate gebruik maakt van slim geprogrammeerde elektromechanische apparaten en systemen, neemt de behoefte aan ingenieurs met een breed kennispallet toe. De opleiding Mechatronica beantwoordt aan deze vraag door verschillende disciplines samen te brengen, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, systeemkunde, informatica en wiskunde.

Met projectonderwijs wil De Haagse Hogeschool studenten klaarstomen voor het bedrijfsleven. Studenten werken daarom vanaf het eerste jaar in groepsverband samen aan interessante projecten.

Mechatronica is onmisbaar voor de industrie. Het komt overal terug. Denk aan robots, productielijnen en automatiseringsoplossingen. De laatste jaren is de industrie steeds vaker genoodzaakt efficiënter te produceren om zo te kunnen voldoen aan lagere productiekosten, minder materiaal- en energieverbruik en om het tekort aan technisch personeel op te vangen.

Het gevolg is dat industriële bedrijven hun heil zoeken in nieuwe, geavanceerde en geautomatiseerde machines en systemen. Deze systemen combineren tegenwoordig een veelvoud aan technologieën, van mechanica tot aan sensoren, vision en ICT. Dit vraagt om een ingenieur met nieuwe vaardigheden en een sterke basiskennis van meerdere technische vakgebieden.

Brede skills set

Zeker naarmate systemen complexer worden, heeft de industrie mensen nodig die het complete proces kunnen doorzien en systemen kunnen ontwikkelen door kennis uit meerdere vakdisciplines te integreren. Dat vraagt om een brede skills set. De opleiding Mechatronica leidt deskundige ingenieurs op die met een helikopterview complexe processen kunnen overzien en alle vakdisciplines beheersen. “Samen met het bedrijfsleven is De Haagse Hogeschool tien jaar geleden gestart met de opleiding Mechatronica om in de stijgende vraag te kunnen voorzien.

Uit een marktonderzoek is destijds gebleken dat de regio behoefte had aan 100 mechatronisch ingenieurs per jaar. Die vraag bleek veel groter en is in het afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Leerlingen die de opleiding afronden zijn direct zeker van een baan. Mede daardoor is de interesse in de opleiding de afgelopen jaren gegroeid, en ook het brede toepassingsgebied spreekt veel jongeren aan”, vertelt Hogeschoolhoofddocent Rufus Fraanje.

Samenwerking voorop

De opleiding Mechatronica brengt verschillende disciplines samen, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, systeemkunde, informatica en wiskunde. Daarnaast is de opleiding zo ingericht dat studenten vanaf het eerste jaar leren samenwerken om hun communicatieve vaardigheden te versterken. Fraanje: “Een mechatronisch ingenieur moet tegenwoordig niet alleen technisch een alleskunner zijn, maar moet ook kunnen samenwerken met anderen. Daarom leren we studenten direct vanaf het eerste moment samenwerken in projectgroepen.”

De eerste twee jaar van de opleiding krijgen studenten een stevige basis en komen ze in aanraking met verschillende toepassingsgebieden. Daarbij gaat extra aandacht uit naar agro-, offshore en mensondersteunende technologieën. Vanaf het derde jaar kunnen studenten hun kennis gaan toepassen in het bedrijfsleven middels stages. “De opleiding is heel praktisch opgezet, waarbij studenten zowel in het bedrijfsleven als in samenwerking met de TU Delft aan hele mooie, vooruitstrevende ontwikkeltrajecten werken. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van zelfrijdende mobiele robots die producten met behulp van vision herkennen en van het ene punt naar het andere brengen. Ook het exoskelet van Project March is een mooi voorbeeld van een ontwikkelproject waar meerdere studententeams aan werken.”

Bedrijven die in contact willen komen met studenten voor mooie stageprojecten kunnen contact opnemen met de faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving van De Haagse Hogeschool in Delft. Tevens kunnen bedrijven en geïnteresseerden 8 juni, tijdens een expo in Den Haag ter gelegenheid van de intreeredes, diverse interessante projecten zien van de opleiding Mechatronica en zo ook in contact komen met studenten en docenten.

Smart Sustainable Manufacturing

De faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving van De Haagse Hogeschool in Delft, heeft vorig jaar een nieuw lectoraat in het leven geroepen om het thema ‘Smart Sustainable Manufacturing’ in de praktijk te brengen. Het lectoraat geeft deelnemende maakbedrijven de kans om samen met technische studenten uit verschillende opleidingstrajecten te werken aan slimmere productiesystemen en duurzamere productiemethoden.

De opleiding Mechatronica brengt verschillende disciplines samen, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, systeemkunde, informatica en wiskunde. Studenten worden op die manier opgeleid tot breed inzetbare ingenieurs.

De opleiding Mechatronica brengt verschillende disciplines samen, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, systeemkunde, informatica en wiskunde. Studenten worden op die manier opgeleid tot breed inzetbare ingenieurs.

Duurzaamheidstransitie

“Onze studenten, die in het derde en vierde studiejaar stage lopen bij technische en industriële bedrijven in de regio, worden steeds vaker ingezet om aan duurzaamheidprojecten te werken. Dat levert de nodige vraagstukken op en dat heeft ons doen besluiten om het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing op te richten. Dit lectoraat heeft als doel om maakbedrijven op weg te helpen in hun duurzaamheidstransitie, terwijl we onze studenten laten werken aan projecten met de meest moderne technologieën zoals digitalisering en automatisering. Door middel van cocreatie met de beroepspraktijk en het onderwijs kunnen snel grote innovatieve verbeteringen worden gemaakt. Het lectoraat is een soort ecosysteem van docenten, bedrijven, kennispartners en studenten die samenwerken aan de nieuwste ontwikkelingen. Dat is echt van toegevoegde waarde”, vertelt Lector Jenny Coenen.

Midden- en kleinbedrijf

Het nieuwe lectoraat is nu ruim een jaar actief en wendt zich met name tot het MKB dat vaak niet de middelen en de tijd heeft om nieuwe, rendabele technologieën te integreren in het productieproces. Lopende projecten zijn dan ook vooral gericht op de vertaalslag van wetenschappelijke kennis en technologie naar de praktijk. Maakbedrijven die graag hun productieprocessen willen verduurzamen en optimaliseren, kunnen contact opnemen met het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing van De Haagse Hogeschool in Delft. Coenen: “We zoeken MKB’ers die aanvoelen dat ze iets willen veranderen maar niet weten precies hoe of wat. Die bedrijven willen we uitnodigen om met ons aan de slag te gaan om gezamenlijk optimalisatieprojecten op te zetten.”

Meer over het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing leest u in de eerstvolgende editie van VerspaningsNieuws.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Motorex en Chiron ontwikkelen geautomatiseerd emulsiebeheersysteem

31-08 Wereldwijd zijn er miljoenen werktuigmachines in gebruik, die vaak worden ingezet met water-mengbare koelsmeermiddelen.…

Verspanen

CNH Industrial Belgium optimaliseert twintig jaar oude machine met ToolScope

27-08 CNH is een van de eerste gebruikers van ToolScope in Nederland en België. De…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

Verspanen

Matecs wendt zich tot alles boven de kubieke meter

24-08 Matecs is ooit begonnen als handelsbureau voor de baggerindustrie en tot op de dag…

Verspanen

Dekens maakt plaats voor het grootste horizontale bewerkingscentrum van DN Solutions

23-08 De toeleverancier heeft namelijk geïnvesteerd in een NHM 8000 met palletautomatisering, het grootste horizontale…

TechnishowNieuws

TechniShow en ESEF vieren zomerse editie

23-08 Van 30 augustus tot en met 2 september in Jaarbeurs Utrecht om precies te…

Verspanen

Nat verspanen van grafiet is teamprestatie

27-06 Het verspanen van grafiet is nog altijd een flinke uitdaging voor gereedschap- en matrijzenmakers.…

Verspanen

Mazak steekt alle energie in Open House in Leuven

20-06 Mazak richt zich volledig op het eigen Open House in Leuven, waar de specialist…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X