Interessante webinars Teqnow voor MKB-Metaal

0

Teqnow, de organisatie die MKB-metaalbedrijven helpt nieuwe ontwikkelingen toe te passen in hun eigen onderneming, organiseert in oktober vier webinars over verschillende onderwerpen: de productconfigurator (14 oktober), effectief werkvoorbereiden (21 oktober),  foutloos assembleren met virtuele technieken (27 oktober) en stapsgewijs robotiseren (28 oktober).

Tijdens het webinar Productconfigurator wordt uitgelegd hoe een productconfigurator wertk en wat je ermee kunt. Een productconfigurator kan elk industrieel bedrijf grote voordelen bieden (zowel voor product eigenaren als ook voor toeleveranciers van onderdelen). Tijdens eerdere bijeenkomsten en webinars is dat vaak al kort benoemd. Toch hebben veel ondernemers het vooroordeel dat de mogelijkheden nogal theoretisch zijn en dat het niets voor hun bedrijf is. Om ondernemers in staat te stellen om zelf echt te oordelen (in plaats van op vooroordelen af te gaan) organiseert Teqnow nu een apart webinar dat helemaal gericht is op wat een productconfigurator is, wat je ermee kunt en hoe je er laagdrempelig mee aan de slag kunt.

Effectief werkvoorbereiden

Voor de werkvoorbereiding ontstaan dankzij digitalisering tal van nieuwe mogelijkheden. Werkvoorbereiding vormt vaak de spil van het productiebedrijf waar alles om draait. Werkvoorbereiders komen vaak tijd te kort. Digitalisering met name voor de werkvoorbereiding enorme kansen om effectiever te gaan werken. Tijdens dit webinar krijgt men inzicht in de kansen die digitalisering voor werkvoorbereiding kan bieden, hoe het werk effectiever kan worden voorbereid.

Assembleren met virtuele technieken

Vanwege corona is deze bijeenkomst omgezet naar een digitale bijeenkomst van circa 1,5 uur. Hierdoor is het programma fors gecomprimeerd.

Meer variaties van producten (die vaak erg op elkaar lijken) worden in steeds kleinere series geassembleerd. Hierdoor neemt het risico van fouten tijdens assemblage fors toe (ook bij ervaren medewerkers). Hoe meer productvariaties, hoe langer de inwerktijd voor onervaren medewerkers zal zijn. Toch is het steeds belangrijker om foutloos en flexibel te assembleren. Onder de naam Augmented Reality (AR) is de laatste jaren hard gewerkt aan technologie  om het voor medewerkers mogelijk te maken om, ondanks een grote variëteit van te assembleren producten, toch foutloos te werken en sneller in te leren.

Een eerste groep van vijf Metaalunie bedrijven is hier onder leiding van TNO mee aan de slag gegaan. Bij vier van de bedrijven is gewerkt aan het virtueel ondersteunen van foutloos assembleren en bij het vijfde bedrijf is gekeken hoe een AR-bril kan ondersteunen bij de afhandeling van storingen aan een machines in het veld. Tijdens deze bijeenkomst zullen deze vijf bedrijven hun ervaringen die ze hierbij opgedaan hebben delen.

Robotiseren

Tijdens dit webinar wordt de weg naar snel en winstgevend robotiseren uitgelegd. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van robotisering van hun productieproces. Om succesvol te kunnen robotiseren is het erg belangrijk om het robotiseringstraject gestructureerd en stapsgewijs aan te pakken. Investeert men in een robot zonder eerst de juiste stappen te hebben gezet, dan levert de robot minder op dan mogelijk zou zijn (regelmatig is de opbrengst dan zelfs negatief). Dit webinar laat zien hoe je in de 8 stappen uit het ‘Stappenplan praktisch en winstgevend robotiseren bij het industriële MKB’  gericht tot een snelle en winstgevende robotiseringsoplossing kunt komen.

Kosten

Deelname aan deze webinars is kosteloos. Wel moeten deelnemers zich eerst als Teqnow deelnemer registreren. Deelname aan Teqnow is voor leden van de Koninklijke Metaalunie gratis.