Kessel vergroot mogelijkheden met Doosan multi tasking centrum

Bij Kessel Machinefabriek in Veghel is kort voor de jaarwisseling een Doosan multi tasking centrum Puma SMX 2600S in gebruik genomen. De nieuwe aanwinst heeft twee vergelijkbare oudere machines vervangen, die nog dagelijks werden gebruikt. De Doosan biedt Kessel echter veel meer mogelijkheden, is sneller en nauwkeuriger en heeft een groter gereedschappenmagazijn (ruimte voor 80 gereedschappen).

 

Kessel MF (ongeveer 25 medewerkers) is een pure toeleverancier, die snelle levertijden hanteert. Het bedrijf produceert zowel eenvoudige halffabricaten als complexe producten. De seriegroottes variëren van 10 tot 250 stuks in formaten vanaf een golfbal tot en met afmetingen van 500x500x500 mm. Deze onderdelen worden geleverd aan een breed klantenbestand “We richten ons met name op de productie van fijnmechanische componenten”, zegt technisch directeur en mede-eigenaar Roland van Zuylen. “Deze worden geleverd aan de machine- en apparatenbouw, elektronica-, chemische, grafische, farmaceutische, voedingsmiddelen- en semiconductorindustrie.” Deze brede klantenkring is een bewuste keuze; als het in ene sector wat minder gaat, is er altijd wel een andere sector waar het juist heel goed gaat. Maar momenteel gaat het eigenlijk overal goed. Het is razend druk bij Kessel MF en de nieuwe machine is dan ook meer dan welkom.

Vierde Doosan machine
In de productieruimte van Kessel MF staan verschillende machinemerken. De eerste machine van de Koreaanse fabrikant Doosan Machine Tools is in 2016 aangeschaft. Dat was een Lynx 220 draaibank, die van meet af aan uitstekend beviel. Het nieuwe multi tasking centrum dat nu is aangeschaft, is dan ook al de vierde Doosan machine die importeur Dormac CNC Solutions bij Kessel heeft geïnstalleerd. “We schatten de prijs-kwaliteit verhouding van deze machines heel goed in en ze hebben goede referenties”, verklaart Roland van Zuylen. “Daarbij zijn we heel tevreden over Dormac. Hun service is goed, ze staan altijd voor je klaar. Dat is voor ons erg belangrijk.”

Draaien en frezen
De Doosan Puma SMX serie is geschikt voor het produceren van werkstukken waarbij zowel (volwaardige) draai- als freesbewerkingen nodig zijn. Doordat deze werkstukken op één machine kunnen worden geproduceerd, wordt de productietijd verkort, het aantal werkplekken beperkt en de kans op uitval verkleind. De Puma SMX machines combineren productiviteit en ergonomie. Dit betekent optimale productie, zowel tijdens het verspanen als tijdens de noodzakelijke neventijden. De SMX 2600S (motorvermogen 26 kW) die bij Kessel MF is geïnstalleerd heeft een freesspindel met 12.000 rpm en 124 Nm koppel en een draaispindel met 4.000 rpm, een Ø 82 mm doorlaat en 700 Nm koppel. De subspil (toerental 4.000 rpm) waarmee de machine is uitgerust, is volledig gelijkwaardig aan de hoofdspindel.

kessssel dormac

Afmetingen
Belangrijk aspecten waardoor Kessel Machinefabriek zich liet leiden bij de keuze voor deze machine waren de afmetingen die hij moest kunnen bewerken en de grootte van het gereedschappenmagazijn van 80 gereedschappen. De maximale draaidiameter boven is 660 mm, de maximale draailengte 1540 mm. De slag in de Y-as is 300 mm. Van Zuylen: “We maken er van alles op, vanaf rond 60 tot en met rond 300 mm, als het maar combinaties zijn van draai- en freeswerk.” De Puma SMX serie is in 2014 bekroond met een ‘Red Dot award’ voor design en ergonomie. Deze onderscheiding werd toegekend doordat de machine als geheel werd beoordeeld als een prettige werkplek. Hij is goed toegankelijk, alle bedieningsonderdelen en de gereedschapswisselaar zitten aan de voorzijde. De ergonomie is goed dankzij de in hoogte verstelbare besturing, de positie van de klauwplaat en de verlichting. Doordat deze machine is voorzien van een gereedschapswisselaar (zonder turret) kunnen korte omsteltijden worden gerealiseerd en is het mogelijk om zelfs enkelstuks en kleine series te automatiseren.

Automatiseren met robot
Dat automatiseren gaat bij Kessel MF nog voor de zomer plaatsvinden. “We willen de machine eerst leren kennen en als het dan draait zetten we er een automatisering aan. Dat moet wel”, legt Van Zuylen uit. “Wil je de investering in dit soort nieuwe machines terugverdienen, dan moeten ze minimaal 14 uur per dag lopen.”

kesssel dormac

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

02-10 De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een…

Verspanen

DIMF toont toekomst van bewerkingsmachines

17-07 Maar liefst 4.500 klanten uit 55 landen bezochten begin juni de DIMF, die werd…

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Automatisering

Dormac Cobots met partners present op VRM

22-05 Op 7 en 8 juni neemt Dormac Cobots, de officiële distributeur van collaboratieve robots…

Verspanen

Nieuwe freesbank garandeert leverbetrouwbaarheid Dietvorst

13-02 De machinefabriek in Uitgeest, een toeleverancier voor de fijnmechanische industrie, bestaat op 1 oktober…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV