Koningspaar met technologische industrie naar Zuid-Duitsland

Bijna honderd Nederlandse bedrijven uit de technologische industrie nemen van 3 tot en met 6 juni deel aan de economische missie naar Zuid-Duitsland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in Duitsland voor een kennismakingsbezoek, zullen een deel van deze missie meemaken.

Onderdeel van de missie is de eerste IndustrieTafel, die wordt voorgezeten door FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Het koningspaar zal deze IndustrieTafel bijwonen. De FME-voorzitter zegt hierover: “Duitsland is voor Nederland verreweg het belangrijkste handelsland. Ik ben dan ook blij dat het nieuwe koningspaar zich al zo snel juist bij onze Oosterburen inzet voor het bevorderen van de economische betrekkingen.”

Tijdens de missie is er onder andere aandacht voor de sectoren energie, life sciences & health (medische hightech), automotive en lucht- en ruimtevaart. Dezentjé: “Technologieën uit deze sectoren bieden innovatieve oplossingen voor mondiale maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energiebesparing, klimaatverandering, mobiliteit en (kosten van) gezondheidszorg. Bovendien sluiten zowel de Duitse en Nederlandse bedrijvigheid als de producten die we maken op elkaar aan. Dit zorgt voor een goede handelsrelatie en biedt interessante aanknopingspunten voor technologische samenwerking. En daar is het deze missie allemaal om te doen.”

Energie
Het Smart Grids & Energie programma van deze missie is mede georganiseerd door FME. Dezentjé: “Met de transitie van conventionele naar duurzame energie in Duitsland zal de structuur van de energievoorziening de komende jaren sterk veranderen. Kleine en decentrale energieopwekking neemt toe. Dit zorgt voor grote uitdagingen voor de netbeheerders.” Informatie- en communicatietechnologie speelt een belangrijke rol bij het uitbalanceren van het net. Optimalisering van de elektriciteitsvoorziening van het opwekken van stroom, opslag, transport, verdeling en uiteindelijk een efficiënt gebruik staan hierbij centraal. Om tot toekomstbestendige netwerken te komen is in Duitsland een zestal modelregio’s benoemd. Tijdens de missie wordt een aantal van de modelregio’s bezocht. Ook komen Nederlandse bedrijven in contact met belangrijke energiebedrijven, netbeheerders en kennisinstellingen.

Life Sciences & Health
Verder is de Task Force Health Care medeorganisator van het Life Sciences & Health-programma. Dezentjé: “Duitsland is het epicentrum van de medische technologie en heeft wereldwijd een uitmuntend imago vanwege de hoogwaardige en innovatieve technologieën voor de zorg.” Veel producenten, vaak wereldmarktleiders en multinationals, zijn gevestigd in Duitsland met een totale productiewaarde van zo’n € 20 miljard.
Ondanks een iets afwijkend zorgsysteem staan Duitsland en Nederland voor dezelfde gezondheidszorguitdagingen als vergrijzing, toename van chronisch zieken, obesitas, tekort aan zorgpersoneel en oplopende kosten. De bedrijven in de LSH-delegatie zullen onder meer bezoeken brengen aan vooraanstaande medische producenten, via individuele matchmaking in contact komen met relevante handelspartners en participeren in diverse fora.

Luchtvaart
De Netherlands Aerospace Group (NAG) is binnen de economische missie verantwoordelijk voor het luchtvaartprogramma. Duitsland is een grote speler binnen de luchtvaartindustrie. In de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg zijn veel bedrijven en kennisinstellingen die zich richten op luchtvaartindustrie, ruimtevaart, satelliettechnologie en security technologie. Het luchtvaartprogramma omvat bedrijfsbezoeken, innovatieseminars en een matchmakingsessie voor zestien bedrijven uit de Nederlandse luchtvaartindustrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi biedt een kijkje in de Durma keuken

23-03 Dit keer ging de reis naar het Turkse Bursa waar de groep, bestaande uit…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

Personeel en Opleiding

Sterk werkgeversmerk trekt juiste mensen aan

23-03 MKB-maakondernemers merken dagelijks de effecten van de huidige krappe arbeidsmarkt. Belangrijk voor een bedrijf…

Materialen

Nieuwe Cambuurstadion gebouwd met duurzaam geproduceerd staal

23-03 Het nieuwe stadion wordt gebouwd door Van Wijnen Gorredijk. De bouw van een voetbalstadion…

Verspanen

Kennametal gereedschapsbibliotheek beschikbaar in Mastercam

23-03 Mastercam-ontwikkelaars hebben nauw samengewerkt met Kennametal om gebruikers in staat te stellen gegevens over…

Toeleveren

Nederlandse productiebedrijven doen het beter dan Britse collega’s

23-03 Bijna negen van de tien ondervraagde engineers (87%) voor het rapport Stand van zaken…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Toeleveren

Snelklembare klemringen met klemhendel

23-03 De klemringen stellen de gebruiker in staat deze te installeren, te verwijderen, of te…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen