Lichter, intelligenter en meer zuigkracht

Dat Schmalz voor elk plaatdeel een passende handling-oplossing biedt, bewees de vacuümexpert weer op de Blechexpo. Hoogtepunten van de presentatie waren nieuwe vacuümgrijpers – zowel voor de geautomatiseerde als de handmatige handling – en het lichte tooling systeem SXT voor robots.

De vacuüm heffer VacuMaster – beschikbaar in de vijf varianten Comfort, Basic, Vario, Light en Eco – kan voor het oppakken van dunne en geoliede platen nu ook worden uitgerust met de SUF zuignappen.

De handling van plaatmateriaal brengt vele uitdagingen met zich mee, zoals vettige oppervlakken, complexe vormen en dynamische processen. Schmalz biedt hiervoor diverse efficiënte en ergonomische oplossingen.

VacuMaster met nieuwe zuignap SUF

Op het gebied van de manuele handling toonde Schmalz de vacuüm heffer VacuMaster Comfort. Deze kan plaatdelen tot 750 kilo gewicht oppakken. Met zijn compleet herziene bedieningselement – dat qua vorm doet denken aan het stuur van een Formule 1 auto – kan de heffer makkelijk en intuïtief worden gedirigeerd.

Een interessante aanvulling voor het oppakken van dunne en geoliede platen is de zuignap SUF. Deze bewijst zich al meer dan 2 jaar in de automatisering. Nu kunnen ook gebruikers van de VacuMaster profiteren van de positieve eigenschappen van deze blauwe zuignappen. De modulaire VacuMaster oplossing is beschikbaar in vijf varianten: naast de Comfort zijn dat de Basic, Vario, Light en Eco.

Deze vijf verschillende uitvoeringen kunnen worden gecombineerd met een grote keuze aan vacuümgrijpers en zo zorgen voor een ergonomische handlingoplossing voor vrijwel iedere toepassing. In de zwaarste uitvoering kan de VacuMaster zelfs de handling verlichten van vlakke, tot 2000 kilo zware lasten.

Meer zuigkracht

De ronde zuignap SUF is een alternatief voor de SPU-zuignap voor de universele inzet zoals de handling van plaatmateriaal. Ze is tot 42 procent lichter dankzij het gebruik van glasvezelversterkte kunststoffen voor de aansluitschijf. Door de constructieve optimalisatie van de opbouw van de zuignap kon het effectieve zuigoppervlak worden vergroot. Dat verhoogt de zuigkracht al naar gelang de grootte van het plaatdeel tot wel 33 procent bij verticale en tot 24 procent bij horizontale hefopdrachten. Dit effect wordt verder versterkt door de spinnenweb-achtige structuur van de binnenste strijkvlakken.

De SUF zuignappen zijn lichter, hebben meer zuigkracht en zijn intelligenter. De blauwe SUF is beschikbaar in de diameters 125, 160 en 210 mm uit ozonbestendig nitrilrubber (NBR-60).

De SUF zuignappen zijn lichter, hebben meer zuigkracht en zijn intelligenter. De blauwe SUF is beschikbaar in de diameters 125, 160 en 210 mm uit ozonbestendig nitrilrubber (NBR-60).

De SUF zuignappen zijn volgens Schmalz dus lichter, hebben meer zuigkracht en zijn intelligenter. De blauwe SUF is beschikbaar in de diameters 125, 160 en 210 mm uit ozonbestendig nitrilrubber (NBR-60). In combinatie met de VacuMaster houdt deze zuignap gladde, dunne platen vanaf een dikte van 0,5 mm vast, ook met vettige oppervlaken of in een vuile omgeving.

Bij slijtage kan de afdichtring van de zuignap snel en zonder gereedschappen van de aansluitschijf worden losgemaakt en gewisseld. Vervangingsdelen kunnen eenvoudig via de smartphone of de tablet worden besteld. Houdt de gebruiker een NFC-geschikt apparaat dicht de NFC-interface in de vorm van een klein logo op het oppervlak van de zuignap, dan wordt hij op de website van Schmalz of de Schmalz controlroom app verder geleid.

Hier krijgt hij direct informatie over artikelnummers en spareparts en kan hij een blik werpen in de installatiehandleiding, montagevideo of de instructie voor wisselen van slijtdelen. Ook de conformiteitsverklaring en de contactgegevens van het Schmalz serviceteam zijn direct bij de hand.

Lichtgewicht grijpersysteem

Op de Schmalz stand trok verder vooral de robotcel met het SXT-tooling systeem de aandacht van de bezoekers. Dit modulaire lichtgewicht grijpersysteem is gebaseerd op compacte componenten en wordt vooral ingezet in hoogdynamische processen met maximale output bijvoorbeeld in persinstallaties of in de carrosseriebouw. Navenant hoog zijn de eisen aan de ingebouwde zuigers. Schmalz heeft hiervoor de nieuwe vacuümgrijper SAXB. Dankzij de speciale wrijvingsstructuur aan het oppervlak houdt hij zelfs geoliede platen bij snelle bewegingen zeker vast. 1,5 vouwbalgen en de klokkenvorm pakken ook gebogen structuren zeker op, zonder de dunne plaatdelen te vervormen.

Cobot-toepassing

Verder toonde Schmalz ook een cobot-toepassing voor het oppakken en verplaatsen van plaatdelen. Dat was de vision & handling set 3D-R voor het geautomatiseerd opslaan van plaatdelen met de Bin-Picker SBPG.

De Duitse vacuümexpert blikt tevreden terug op de Blechexpo. Directeur Kurt Schmalz: “Ik geloof dat de hele industrie blij is dat er weer echte beurzen zijn. Het aantal contacten op beurzen is weliswaar minder dan voor corona, maar de kwaliteit is duidelijk hoger. Dat resulteert in waardevolle gesprekken met bezoekers en tevreden exposanten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

FQE grijper is tolerant voor verschillende vormen en maten

25-05 De grijper is ontwikkeld voor het oppakken van werkstukken ongeacht hun grootte, vorm of…

Werkplaatstechniek

Kolomzwenkkraan met bovengebouwde uitligger

16-06 Vergeleken met een conventionele kolomzwenkkraan kost het daarbij de bediener met dit type uitligger…

Toeleveren

Schmalz biedt oplossingen voor elk uitraapprobleem

19-10 Een snijmachine beladen met een volle plaat is geen probleem, maar het van de…

Toeleveren

Een eigen grijper met één muisklik

13-05 Schmalz heeft met de SLG een vacuüm grijpsysteem ontwikkeld, dat eenvoudig en snel online…

Toeleveren

Schmalz biedt directe toegang tot IO-Link apparaten

13-04 Schmalz heeft een oplossing ontwikkeld, die de toegang tot vacuüm componenten met een IO-Link…

Toeleveren

Zuiggrijper met veelzijdig profiel

09-12 Schmalz heeft een nieuwe oplossing ontwikkeld voor de handling van vlakke werkstukken. De vacuüm…

Logistiek

Kolomzwenkkraan met bovengebouwde uitligger

13-11 Een combinatie van een vacuümheffer en een passend kraansysteem kan tilproblemen op een ergonomische…

Automatisering

Nationale Cobot Dag in Tiel

07-11 Diverse bedrijven die zich bezighouden met cobots laten tijdens de Nationale Cobot Dag op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X