Lichtgewicht Flex Locs van ACE voor snelle raceauto

Dat het in de autosport aankomt op de kleinste, gewichtsbesparende details, laten de ‘Speeding Scientists’ uit het Duitse Siegen zien. Het raceteam van de Universiteit Siegen, dat met zijn bolide Molly deelneemt aan de universitaire Formula Student races, maakt gebruik van snelbevestigingselementen van ACE Stoßdämpfer om ervoor te zorgen dat de elektronica niet wordt verstoord door de trillende carrosserie van de elektrisch aangedreven raceauto.

In 2019 kiest het 30-koppige team voor het eerst voor een aluminium monocoque constructie. En dat niet alleen om financiële redenen, maar ook vanwege de betere torsiestijfheid in vergelijking met conventionele buisframes. Een groot aantal onderdelen bestaat uit carbon of werd met een 3D-printer geproduceerd, en onderworpen aan CFD-simulaties. Zij zorgen er mede voor dat Molly in minder dan 3 seconden accelereert van 0 tot 100 km/h en bij de maximumsnelheid van 130 km/h goed is voor een neerwaartse kracht van maximaal 2.700 Newton. Zelf ontwikkelde e-motoren van 29 kW en 46 Nm zorgen voor de aandrijving, en de voor de raceauto aangepaste omvormers zijn plaats- en gewichtsbesparend gemaakt.

Verzonken Flex Locs
Ten behoeve van de trillingsdemping van de elektronica en ter bescherming van alle hoogvoltcomponenten, namen de studenten contact op met ACE. Hier hoorde het team dat de Flex Locs, geschikt voor een belasting van 0,4 tot 28 kg, twee onderdelen effectief van elkaar kunnen isoleren. In dit geval werden vier verzonken Flex Locs als isolerend verbindingselement tussen de omvormer en de carrosserie gemonteerd. Met behulp daarvan kan het chassis in de test- en racemodus tot het uiterste worden gepusht. De daarbij veroorzaakte vibraties en schokken hadden daarbij tot op heden geen vat op de elektronica. Tom Kellmann, in 2019 lid van het chassis-team en tot 2018 teamleider, is tevreden: “De snelbevestigingselementen van ACE zijn van goede kwaliteit, eenvoudig in gebruik én heel licht, wat juist in de autosport zo belangrijk is!” De Flex Locs worden bevestigd met standaardschroeven in de maten M3 tot M8, en worden als isolerend verbindingselement aangebracht. Bovendien kunnen de elastische verbindingselementen door de schroefverbinding in blinde gaten worden bevestigd. Ze isoleren daarbij trillingen tot wel 150 Hz. De isolatiegraad van storende trillingen bedraagt maximaal 80 procent. Naast hun gebruik in de autosport zijn ze vooral te vinden in aggregaten en machines, beplatingen, plaatmateriaal en flenzen, maar ook bij voorzetelementen voor gebouwen, bestelbusjes en bouwmachines.

De snelbevestigingselementen van ACE Stoßdämpfer zorgen ervoor dat de elektronica niet wordt verstoord door de trillende carrosserie van de elektrisch aangedreven raceauto Molly.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Rolstoelinnovatie met Tubus-structuurdempers van ACE

13-03 Op het eerste gezicht lijkt het paradox om Segways te gebruiken als basis voor…

Toeleveren

Hydraulische remcilinders maken handling in cleanrooms eenvoudiger

17-07 Microbiologische milieubewaking is geregeld via ISO-richtlijn 18593. Het productassortiment van Pinpoint Scientific omvat onder…

Transport en Logistiek

Bestand tegen een stootje

23-06 Schiller heeft onlangs in opdracht van een grote Beierse autofabrikant met succes een project…

Toeleveren

Structuur- en crash dempers beschermen 7e as

19-04 De eisen op het gebied van snelheid en flexibiliteit van automatiseringsoplossingen worden steeds hoger.…

Toeleveren

Meer toepassingen gasveren door RVS-varianten

16-01 De industriële gastrek en -drukveren van ACE zijn verkrijgbaar in de RVS-legeringen 304 en…

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV