Machine monitoring als digitale oplossing

Op één van de CNC verspanings machines met Heidenhain besturing in de hightech praktijklocatie bij STODT in Hengelo is de nieuwe Machine Monitoring software van Seco Tools geïnstalleerd.

“Deze digitale tool past perfect in de Industrie 4.0 oplossing”, zeggen Shady A El Moursi en Bob Selker. Zij initieerden het idee om Machine Monitoring te introduceren binnen het innovatieve Interreg project Machining 4.0 van STODT. In dit Europese project begeleidt STODT samen met haar projectpartners MKB-bedrijven in de maakindustrie om het kennis- en innovatievermogen in de sector naar een hoger plan te tillen.

Processen verbeteren

Deze introductie leidde er mede toe dat Machine Monitoring is geïntegreerd in het lespakket van de verspanende BBL-opleidingen. Binnen de BBL 3 Allround Precisieverspaner en BBL 4 Verspaningstechnoloog worden naast de Seco Tools Machine monitoring ook meerdere andere nieuwe technologische en digitale oplossingen gedemonstreerd.

Deze kunnen gebruikt worden door de studenten en deelnemers van de opleidingen en cursussen bij STODT. “Door inzet van deze digitale middelen in onze leeromgeving leren toekomstige CNC-verspaners tijdens opleidingen en cursussen processen te verbeteren en daardoor kostenverlagingen, kortere levertijden en meer flexibiliteit te realiseren”, zegt Bob Selker. “STODT blijft de digitale leeromgeving verder ontwikkelen en zal de komende jaren investeren in het uitbreiden van opleidingen en cursussen voor de digitale transitie. Dit maakt STODT voor studenten en bedrijven een interessante leerplek.”

Tijdverliezen monitoren

Maar wat kunnen vakspecialisten en studenten binnen de opleiding met een softwarepakket en wat kan deze software monitoren? Shady A El Moursi: “Denk aan het monitoren van tijdsverliezen, de échte bewerkingstijd en hoe lang je daadwerkelijk over een product produceren doet. Daarnaast is een uitgelezen kans om studenten kennis te laten maken met digitale oplossingen die zij ook in praktijk gaan tegenkomen.”

Bottlenecks wegwerken

Machine Monitoring van Seco Tools is een softwarepakket dat gekoppeld wordt aan één of meerdere CNC-machines in de werkplaats. Hierdoor ontstaat een digitaal overzicht van hoe de tijdsbesteding en de prestaties van het machinepark zijn. Dit maakt het onder andere mogelijk voor de CNC-vakman om inzicht te krijgen in deadlines binnen de productie. Tevens geeft het de mogelijkheid aan het werkplaats management om realtime digitaal mee te kijken op de werkvloer. Zo kunnen bottlenecks in het productieproces snel geïdentificeerd en weggewerkt worden. Dit leidt snel en eenvoudig tot een hogere efficiëntie van het maakproces. In de meeste werkplaatsen kan veel winst behaald worden uit nodeloos tijdverlies.

Dit leidt tot meer productie-output zonder het machinepark te hoeven uitbreiden. Dat biedt niet alleen financieel voordeel, maar is ook duurzamer. Dikwijls wordt te snel overwogen een nieuwe machine aan te schaffen in plaats van met het huidige beschikbare machinepark efficiënter te gebruiken.

Machine Monitoring is onafhankelijk van het merk of type CNC machine en toegankelijk voor grote maar ook zeker voor kleine verspanende bedrijven. Door de samenwerking van Seco Tools en STODT wordt de innovatieve kennis beter bereikbaar voor bedrijven en haar deelnemers en studenten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

De Rooy verhoogt productiviteit door inzet Heidenhain StateMonitor

19-02 In de afgelopen 85 jaar is De Rooy in het Brabantse Nuenen uitgegroeid tot…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Personeel en Opleiding

Twentse bedrijfsopleider groeit als kool in hightech Brabant

06-11 De vestiging in Best is in 2017 geopend. STODT had destijds al diverse klanten…

Verspanen

Nieuwe merkstrategie voor Seco begin van spannende reis

27-09 De wereldwijd actieve leverancier van oplossingen voor metaalbewerking, beschrijft dit als de eerste in…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT

04-09 Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Personeel en Opleiding

STODT staat bij Mogema bovenaan ‘hitlist’

14-03 Bert Smit van STODT was naar de Veluwe afgereisd om de bijbehorende oorkonde te…

Verspanen

Nieuwe lijn schroefdraadsnijden en vormtappen Seco

08-03 De nieuwe veelzijdige lijn omvat drie prestatieniveaus die fabrikanten in staat stellen op een…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?