Machine monitoring als digitale oplossing

Op één van de CNC verspanings machines met Heidenhain besturing in de hightech praktijklocatie bij STODT in Hengelo is de nieuwe Machine Monitoring software van Seco Tools geïnstalleerd.

“Deze digitale tool past perfect in de Industrie 4.0 oplossing”, zeggen Shady A El Moursi en Bob Selker. Zij initieerden het idee om Machine Monitoring te introduceren binnen het innovatieve Interreg project Machining 4.0 van STODT. In dit Europese project begeleidt STODT samen met haar projectpartners MKB-bedrijven in de maakindustrie om het kennis- en innovatievermogen in de sector naar een hoger plan te tillen.

Processen verbeteren

Deze introductie leidde er mede toe dat Machine Monitoring is geïntegreerd in het lespakket van de verspanende BBL-opleidingen. Binnen de BBL 3 Allround Precisieverspaner en BBL 4 Verspaningstechnoloog worden naast de Seco Tools Machine monitoring ook meerdere andere nieuwe technologische en digitale oplossingen gedemonstreerd.

Deze kunnen gebruikt worden door de studenten en deelnemers van de opleidingen en cursussen bij STODT. “Door inzet van deze digitale middelen in onze leeromgeving leren toekomstige CNC-verspaners tijdens opleidingen en cursussen processen te verbeteren en daardoor kostenverlagingen, kortere levertijden en meer flexibiliteit te realiseren”, zegt Bob Selker. “STODT blijft de digitale leeromgeving verder ontwikkelen en zal de komende jaren investeren in het uitbreiden van opleidingen en cursussen voor de digitale transitie. Dit maakt STODT voor studenten en bedrijven een interessante leerplek.”

Tijdverliezen monitoren

Maar wat kunnen vakspecialisten en studenten binnen de opleiding met een softwarepakket en wat kan deze software monitoren? Shady A El Moursi: “Denk aan het monitoren van tijdsverliezen, de échte bewerkingstijd en hoe lang je daadwerkelijk over een product produceren doet. Daarnaast is een uitgelezen kans om studenten kennis te laten maken met digitale oplossingen die zij ook in praktijk gaan tegenkomen.”

Bottlenecks wegwerken

Machine Monitoring van Seco Tools is een softwarepakket dat gekoppeld wordt aan één of meerdere CNC-machines in de werkplaats. Hierdoor ontstaat een digitaal overzicht van hoe de tijdsbesteding en de prestaties van het machinepark zijn. Dit maakt het onder andere mogelijk voor de CNC-vakman om inzicht te krijgen in deadlines binnen de productie. Tevens geeft het de mogelijkheid aan het werkplaats management om realtime digitaal mee te kijken op de werkvloer. Zo kunnen bottlenecks in het productieproces snel geïdentificeerd en weggewerkt worden. Dit leidt snel en eenvoudig tot een hogere efficiëntie van het maakproces. In de meeste werkplaatsen kan veel winst behaald worden uit nodeloos tijdverlies.

Dit leidt tot meer productie-output zonder het machinepark te hoeven uitbreiden. Dat biedt niet alleen financieel voordeel, maar is ook duurzamer. Dikwijls wordt te snel overwogen een nieuwe machine aan te schaffen in plaats van met het huidige beschikbare machinepark efficiënter te gebruiken.

Machine Monitoring is onafhankelijk van het merk of type CNC machine en toegankelijk voor grote maar ook zeker voor kleine verspanende bedrijven. Door de samenwerking van Seco Tools en STODT wordt de innovatieve kennis beter bereikbaar voor bedrijven en haar deelnemers en studenten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Personeel en Opleiding

STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

02-06 Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens…

Personeel en Opleiding

STODT runt kraamkamer voor verspanend talent

19-05 De verspanende BBL-opleidingen van STODT zijn op verzoek van en samen met de industrie…

Verspanen

Nauwkeurigheid van First CNC-freesbanken maakt indruk op PMP

20-04 CVK Service in Alphen aan den Rijn is het bedrijf van Cor van Klooster.…

Personeel en Opleiding

Praktisch ingesteld talent vindt weg bij STODT

06-04 De jaren daarna heeft hij zich steeds verder doorontwikkeld. Momenteel volgt hij de cursus…

Werkplaatstechniek

Heidenhain levert robuuste encoders van Leine Linde

07-12 Heidenhain Nederland is sinds 1 december distributeur van de encoders van Leine Linde voor…

Verspanen

Seco Assistant-app bespaart tijd en verhoogt productiviteit

12-10 Seco Assistant brengt productinformatie en gereedschappen die verspaners echt nodig hebben binnen handbereik zonder…

Verspanen

Technology Tour Grob en Iscar bij STODT

09-09 De Technology Tour van Grob Benelux en Iscar doet op 6, 7 en 8…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X