Machine monitoring als digitale oplossing

0

Op één van de CNC verspanings machines met Heidenhain besturing in de hightech praktijklocatie bij STODT in Hengelo is de nieuwe Machine Monitoring software van Seco Tools geïnstalleerd.

“Deze digitale tool past perfect in de Industrie 4.0 oplossing”, zeggen Shady A El Moursi en Bob Selker. Zij initieerden het idee om Machine Monitoring te introduceren binnen het innovatieve Interreg project Machining 4.0 van STODT. In dit Europese project begeleidt STODT samen met haar projectpartners MKB-bedrijven in de maakindustrie om het kennis- en innovatievermogen in de sector naar een hoger plan te tillen.

Processen verbeteren

Deze introductie leidde er mede toe dat Machine Monitoring is geïntegreerd in het lespakket van de verspanende BBL-opleidingen. Binnen de BBL 3 Allround Precisieverspaner en BBL 4 Verspaningstechnoloog worden naast de Seco Tools Machine monitoring ook meerdere andere nieuwe technologische en digitale oplossingen gedemonstreerd.

Deze kunnen gebruikt worden door de studenten en deelnemers van de opleidingen en cursussen bij STODT. “Door inzet van deze digitale middelen in onze leeromgeving leren toekomstige CNC-verspaners tijdens opleidingen en cursussen processen te verbeteren en daardoor kostenverlagingen, kortere levertijden en meer flexibiliteit te realiseren”, zegt Bob Selker. “STODT blijft de digitale leeromgeving verder ontwikkelen en zal de komende jaren investeren in het uitbreiden van opleidingen en cursussen voor de digitale transitie. Dit maakt STODT voor studenten en bedrijven een interessante leerplek.”

Tijdverliezen monitoren

Maar wat kunnen vakspecialisten en studenten binnen de opleiding met een softwarepakket en wat kan deze software monitoren? Shady A El Moursi: “Denk aan het monitoren van tijdsverliezen, de échte bewerkingstijd en hoe lang je daadwerkelijk over een product produceren doet. Daarnaast is een uitgelezen kans om studenten kennis te laten maken met digitale oplossingen die zij ook in praktijk gaan tegenkomen.”

Bottlenecks wegwerken

Machine Monitoring van Seco Tools is een softwarepakket dat gekoppeld wordt aan één of meerdere CNC-machines in de werkplaats. Hierdoor ontstaat een digitaal overzicht van hoe de tijdsbesteding en de prestaties van het machinepark zijn. Dit maakt het onder andere mogelijk voor de CNC-vakman om inzicht te krijgen in deadlines binnen de productie. Tevens geeft het de mogelijkheid aan het werkplaats management om realtime digitaal mee te kijken op de werkvloer. Zo kunnen bottlenecks in het productieproces snel geïdentificeerd en weggewerkt worden. Dit leidt snel en eenvoudig tot een hogere efficiëntie van het maakproces. In de meeste werkplaatsen kan veel winst behaald worden uit nodeloos tijdverlies.

Dit leidt tot meer productie-output zonder het machinepark te hoeven uitbreiden. Dat biedt niet alleen financieel voordeel, maar is ook duurzamer. Dikwijls wordt te snel overwogen een nieuwe machine aan te schaffen in plaats van met het huidige beschikbare machinepark efficiënter te gebruiken.

Machine Monitoring is onafhankelijk van het merk of type CNC machine en toegankelijk voor grote maar ook zeker voor kleine verspanende bedrijven. Door de samenwerking van Seco Tools en STODT wordt de innovatieve kennis beter bereikbaar voor bedrijven en haar deelnemers en studenten.