Metaal estafettestakingen starten in Rotterdam en Eindhoven

Ongeveer 1000 metaalwerknemers in de regio Rotterdam en 750 metaalwerknemers in de regio Eindhoven gaan vrijdag staken voor goede cao’s in de groot- en de kleinmetaal. De twee grote stakingsbijeenkomsten zijn de aftrap voor estafettestakingen. Metaalwerknemers in heel Nederland gaan enkele weken achtereen op de maan- en vrijdagen actie voeren, afwisselend in regio’s, branches en concerns.

De cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal, die voor bijna een half miljoen werknemers gelden, zijn in juni vastgelopen. Op 21 juni was er al een landelijke actiedag.

Leden van FNV Metaal en FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers houden toespraken in Rotterdam. Ook in Eindhoven houden leden toespraken en is FNV cao-coördinator Mariëtte Patijn aanwezig. Werknemers kunnen op beide locaties op ludieke wijze uiten wat ze van de opstelling van hen werkgevers vinden.

Ook leden van CNV Vakmensen doen mee aan de acties. “We hebben op 21 juni al een duidelijk signaal afgegeven, voor de deur van de werkgevers in Zoetermeer”, zeggen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek). “We hebben daarna nog geen enkele beweging gezien bij de werkgevers. Dat betekent dat we vanaf vrijdag actie gaan voeren. Te beginnen met stakingen in Rotterdam en Eindhoven, daarna in de vorm van estafettestakingen bij bedrijven voor de poort. Misschien dat de boodschap dan wel een keer overkomt.”

Stakende bedrijven
Vanuit de volgende bedrijven gaan werknemers in ieder geval op 20 september staken: DAF, VDL Nedcar, Cox Geelen, Kuhn, Nyrstar, Chromalloy, Tata Steel Service Center Maastricht, Nedzink, Caradon Stelrad, Heerema, Brusch, Cofely, Imtech , Hollandia, Keppel Verolme, Lely, Croon, Snijders Electro, Koni, Damen, Nedstaal, FN Steel, IHC Merwede, Gamko, TTD en werknemers van tal van andere bedrijven.

Gebrek aan realiteitszin
De vakbonden hebben hun acties eind augustus al aangekondigd. Volgens de werkgevers laten zij hiermee zien dat het hen ontbreekt aan realiteitszin. “Zij blijken nog steeds niet in te zien dat veel van de bedrijven in verband met gebrek aan orders aan het reorganiseren zijn”, aldus Hep van Luunen, algemeen secretaris van de FWT, die onderhandelt in de kleinmetaal.

Volgens de FWT is van werkgeverskant het uiterste gedaan om in 7 onderhandelingsrondes tot een CAO te komen. Sinds het laatste overleg op 11 juni zijn er geen officiële onderhandelingen meer geweest. De bonden liepen uit het overleg weg. Zij stelden ultimatums waaraan werkgevers niet konden voldoen. “Nu iedereen weer terug is van vakantie hopen wij op korte termijn wel weer serieus in gesprek te komen met de bonden”, aldus Van Luunen. De FWT blijft bij haar visie dat het in deze tijd onverantwoord is om met salariseisen te komen van 2,5 procent voor dit jaar. “Temeer nu werknemers in 2013 al eerder inkomensaanpassingen van in totaal 1,72% genoten hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

247TailorSteel start productie in Oud Gastel

28-03 De officiële opening is pas op 14 juni, maar CEO Carl Berlo kijkt er…

Plaatbewerking

Specialist in ‘metalen met gaten’ versterkt productie

27-03 Holwerda heeft een werktuigbouwkundige achtergrond en meer dan 25 jaar ervaring in het laten…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Verspanen

Koelsmeermiddel voor ASML Grade 2

27-03 De Bechem Avantin 400 serie is vrij van boorzuur en formaldehyde en mengbaar met…

Verspanen

Clean Event: krijg grip op industriële reinheid

27-03 Het evenement verbindt professionals uit de gehele keten rondom industriële reinheid om samen de…

Bedrijf en Economie

Wilvo neemt V.d. Elsen over

27-03 De overname (de vierde na GFM in 2020, Iteq in 2021 en Van Den…

Toeleveren

VDL Groep groeit stevig door

27-03 Ondanks onzekere geopolitieke omstandigheden en externe uitdagingen als gevolg van tekorten (medewerkers en materialen)…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen