Metalen dak- en wandplaten: een goede keuze?

Dankzij de vele voordelen van het werken met metaal, worden vaak stalen dakplaten en gevelplaten toegepast. Vooral bij bedrijfspanden en agrarische gebouwen, maar tegenwoordig worden stalen daken ook toegepast bij woningen.

Een ander voordeel van een metalen platen, is dat metaal goed schoon te houden is

Wat zijn de voor- en nadelen van stalen dak- en gevelplaten?

Duurzaam

Metaal gaat heel lang mee, en is daardoor een heel duurzaam product. Asfaltdaken gaan in de regel zo’n twintig jaar mee. Metalen daken gaan tot drie keer langer mee, soms zelfs nog langer. Dit betekent dat je met een metalen dak voor zo’n zestig jaar klaar bent. Hierdoor heeft niet alleen de eigenaar van het pand op dit moment daar plezier van, maar ook de persoon die na hem in het pand komt. Bij een agrarisch bedrijf zijn dit niet zelden de kinderen. Het is dus een goede investering, ook voor de toekomst.

Reflecterend

Metaal heeft ook een reflecterende werking. Hierdoor heeft de zon minder invloed op het dak of de gevel. De warmte binnen het bedrijfspand of de agrarische gebouwen blijft dus goed gereguleerd. Dat is fijn, want op sommige dagen is de zonkracht enorm fel. Hierdoor zijn er minder kosten extra te maken voor bijvoorbeeld airconditioning. En: de platen zijn ook geïsoleerd te verkrijgen. Daardoor blijft het in de winter maar ook in de zomer aangenaam.

Onderhoudsarm

Een ander voordeel van een metalen platen, is dat metaal goed schoon te houden is. Dankzij de coating roest het niet, en ook mos kan niet op metaal groeien. Je hoeft het dus niet te reinigen of te vervangen. Dit betekent dat het onderhoudsarm is en daardoor goedkoper. Dit vermeerdert ook de waarde van het pand. En dat levert bij de verkoop weer extra op. Zo profiteer je meerdere malen van metalen dak- en wandpanelen.

Veel kleuren en toepassingen

Stalen platen zijn in veel verschillende kleuren en toepassingsvormen te krijgen. Hierdoor is het voor alle wensen geschikt. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de authenticiteit van een pand bewaren. En, er zijn zelfs verzekeraars die korting op de premie geven, omdat metaal weinig kans heeft om in brand te vliegen.

Nadelen

Helaas hebben alle voordelen natuurlijk ook nadelen. Als de coating bijvoorbeeld beschadigd is, kan het staal wel gaan roesten. Dit is echter gemakkelijk te verhelpen door de schade bij te werken. Daarnaast is het iets lastiger om bevestigingsschroeven en randen weg te werken. Hierdoor zijn de schroeven en randen zichtbaar. Gelukkig kan de zichtbaarheid wel verminderd worden door hoekprofielen en schroeven in dezelfde kleur als de platen te bestellen.

Nadelen op te lossen

Ook kan er na verloop van de jaren een kleurverschil ontstaan. Het is daarom verstandig om goed te investeren in gecoate stalen dak- en gevelplaten. Tot slot kan harde regen of wind geluidsoverlast veroorzaken. Ook dit is op te lossen door gebruik te maken van geïsoleerde dakpanelen en wandpanelen. Tussen de buiten- en binnenplaten zit dan het isolatiemateriaal. Bij verschillende bedrijven, zoals hardemanisolatie.nl kun je dit plaatmateriaal verkrijgen. Hiermee ben je zeker van goede dak- en wandpanelen, die jarenlang meegaan. Dit is goed voor het milieu, voor de energiebeheersing in het pand of agrarisch gebouw en voor de portemonnee.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Optimal Lubrication presenteert innovaties Castrol en Memolub

08-08 De nieuwe generaties Castrol Hysol- en Alusol-XBB metaalbewerkingsvloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld voor het bewerken…

Bedrijf en Economie

Investeringsmaatschappij helpt toeleveranciers door te groeien

08-08 Aeternus, kantoor in corporate finance, ging in gesprek met VADO, Verenigd Ondernemers Fonds en…

TechnishowNieuws

Avond van de Maakindustrie in teken van vakmanschap en digitalisering

08-08 De Avond van de Maakindustrie is hét event voor partners uit de maakindustrie, georganiseerd…

TechnishowNieuws

Laskar Puntlastechniek kijkt uit naar TechniShow

08-08 Het Laskar-Puntlastechniek team zal onder meer een cobotcel demonsteren, die een draadproduct puntlast. De…

Plaatbewerking

Hevami betrekt nieuwbouw

08-08 Op dit moment beschikt Hevami al over diverse ontbraammachines die gedemonstreerd kunnen worden, zoals…

Bedrijf en Economie

Meeste bedrijven in MKB-metaal kunnen gestegen kosten compenseren

08-08 Dat is een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen gaf nog 42%…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X