METAVAK wil groeien met vernieuwd concept

0

Vandaag is de derde en laatste dag van METAVAK ‘oude stijl’ in Evenementenhal Gorinchem. Volgend jaar krijgt de vakbeurs voor de metaalverwerkende industrie een ander gezicht, zo vertelde de beursorganisatie aan de exposanten tijdens een speciale bijeenkomst voorafgaand aan de tweede beursdag.

METAVAK telt dit jaar ruim 200 exposanten. Die staan allemaal kriskras door elkaar. Dat wordt volgend jaar anders. De beursvloer wordt dan ingedeeld in zes zones: automatisering, verspanen, plaatbewerking, reiniging/oppervlakte, 3D printen en verbinden. Alle exposanten krijgen een plek in de zone die bij hun producten- en dienstenaanbod past. “We voeren deze verandering vooral door om de bezoekers nog beter te bedienen”, zegt beursorganisator Daniëlle Wild. “De beurs wordt overzichtelijker en zo vinden zij veel gemakkelijker wat ze zoeken.”

Belevingseiland
Om de aantrekkingskracht op de bezoeker verder te vergroten, krijgt elke zone een hotspot. Hier kan een aantal exposanten de handen ineen slaan om een actuele ontwikkeling op hun vakgebied op een aantrekkelijke manier te presenteren. De hotspots krijgen een invulling zoals dit jaar de demopleinen TechnoSquare en Innovation starts here, waar verspaners kunnen zien hoe ze productiviteitswinst kunnen realiseren. Daarnaast komt er een groot belevingseiland in het hart van de beurs. “Daar gaan we echt knallen met de modernste ontwikkelingen”, zegt Gertjan Lammers, teamleider technisch cluster van Easyfairs Evenementenhal.

METAVAK 2019 al op 8, 9 en 10 oktober
De sectorindeling op de beursvloer is niet de enige verandering. METAVAK zal voortaan ook bijna een maand eerder plaatsvinden: in 2019 op 8, 9 en 10 oktober. Hiermee gaat een grote wens van het organiserende beursteam in vervulling. “Hier hebben we jaren voor gevochten”, zegt Daniëlle Wild. “METAVAK valt voortaan precies tussen de grote Duitse metaalbeurzen in.” Het ene jaar – zoals dit jaar – tussen de AMB in Stuttgart (verspaning) en de Euroblech in Hannover (plaatbewerking), het andere jaar tussen de EMO Hannover (verspaning) en de Blechexpo in Stuttgart (plaatbewerking). Vooral voor de aanbieders van machines, gereedschappen en software voor de plaatbewerking zijn hiermee geholpen. METAVAK zit nu niet langer bovenop de grote internationale vakbeurzen voor plaatbewerking. Vanaf volgend jaar zitten daar meerdere weken tussen.

Groei naar 300 exposanten
Gertjan Lammers denkt dat METAVAK door de veranderingen die nu worden doorgevoerd verder kan groeien. “Wij willen naar 250 á 300 exposanten. Daarmee wordt METAVAK voor zowel exposanten als bezoekers nog interessanter. We zien legio mogelijkheden om dat te realiseren. De nieuwe indeling en de aanpassing van de datum zijn daarbij belangrijke stappen. Maar er zullen nog meer ontwikkelingen volgen.”