Mewa zet in op groene logistiek

Met een holistische aanpak maakt de Duitse textieldienstverlener Mewa zijn logistiek stap voor stap milieuvriendelijker en zuiniger qua gebruik van grondstoffen en andere middelen. Het duurzame distributiebeheer omvat alle aspecten van de toeleveringsketen – van routeplanning en voertuigmix tot herbruikbare verpakkingen.

In een aantal grootsteden levert Mewa met e-cargobikes.

In de CO2-balans van een onderneming spelen logistiek en transport een belangrijke rol. Daarom heeft Mewa zijn duurzaamheidsstrategie uitgebreid tot deze domeinen en bundelt het bedrijf alle daaruit voortvloeiende taken voor de textieldienst in een stafafdeling ‘Mobiliteitsmanagement & Strategie’. Het bedrijf streeft naar een volledig klimaatneutrale distributie.

Grootsteden

Zo heeft Mewa voor grootstedelijke gebieden een nieuw, klimaatneutraal leveringsconcept uitgewerkt: kleinere, elektrisch aangedreven voertuigen nemen er de ‘last mile’ over. In plaats van rechtstreeks naar de klant te rijden voert een vrachtwagen de huurkleding van bij het wasbedrijf naar een City Hub op een centrale plek in het stadscentrum. Vandaar brengen e-cargobikes en elektrische bestelwagens de werkkleding emissievrij naar hun bestemming en dat doen ze op groene stroom. Dit leveringsconcept in twee fasen is in Berlijn en Hamburg al met succes toegepast. Het concept overbrengen naar andere grote Europese steden staat op de planning.

De weg op met groene energie

Voor zover de bestaande infrastructuur het toelaat, worden ook op langere routes steeds meer vormen van aandrijving zonder fossiele brandstoffen gebruikt. Zo was de textieldienstverlener het eerste Duitse bedrijf dat vrachtwagens met waterstoftechnologie in zijn vloot van voertuigen opnam. Daarvoor werkt Mewa samen met Hyundai: momenteel zijn twee Hyundai XCIENT Fuel Cell vrachtwagens in gebruik in Zwitserse distributiegebieden en in Baden-Württemberg (D). Nog een derde voertuig – een 4×2 elektrische vrachtwagen op waterstof – doorkruist Noord-Duitsland. In januari 2023 zullen meerdere elektrische vrachtwagens op batterijen dieselvrachtwagens van 7,5 ton vervangen. Door de wasbedrijven strategisch te spreiden maakt Mewa de noodzakelijke routes zo kort mogelijk. Kay Simon, hoofd mobili-teitsconcepten bij Mewa: “Op weg naar klimaatneutraliteit staan verschillen-de middelen ter beschikking. De grootste hefboom is beslist de voertuigkeu-ze. In ieder Europees land zijn de voorwaarden evenwel anders. Voor alter-natieve aandrijving komen wat ons betreft alleen volledig klimaatneutrale oplossingen in aanmerking. Ook de gebruikte waterstof moet met andere woorden honderd procent CO2-uitstootvrij geproduceerd zijn.”

Het herbruikbare textiel wordt vervoerd en opgeslagen in herbruikbare con-tainers.

Het herbruikbare textiel wordt vervoerd en opgeslagen in herbruikbare con-tainers.

Herbruikbare verpakkingen

Bij de omzetting naar groenere logistiek kijkt de onderneming naar alle fac-toren en onderdelen in de distributie. De eerste stap is het optimaliseren van het wagenpark, dat momenteel meer dan 700 vrachtwagens telt, de tweede het beheer van de routes. Een door software ondersteunde, efficiënte route-planning en regelmatige bijscholing in brandstofbesparende rijtechnieken voor de chauffeurs maken een optimaal energiegebruik mogelijk. Voor transport en opslag van textiel gebruikt Mewa herbruikbare materialen zoals waszakken van textiel en herbruikbare containers die lang meegaan. Kay Simon: “Duurzaam distributiemanagement vergt een holistische langeter-mijnvisie op onze klantendiensten. Daarbij gaan we na wat zinvol en doel-treffend is vanuit het oogpunt van klimaatneutraliteit en spaarzaam omsprin-gen met hulpbronnen en houden we rekening met plaatselijke omstandighe-den. Onze klanten mogen intussen geen kwaliteitsverlies ervaren wat hun dienstverlening betreft.”

Duurzaamheid als businesscase

“Duurzaamheid is bij Mewa een algemeen bedrijfsprincipe, te beginnen met ons businessmodel van deeltextiel zelf, waarin het concept hergebruik inge-bakken zit”, legt Simon uit. Toch zal het voorlopig niet mogelijk zijn bij de aanschaf van voertuigen helemaal af te stappen van gangbare dieselvracht-wagens. “Doorslaggevend voor ons zijn de CO2-balans en de totale bedrijfs-kosten. Daarbij gaan we uit van de eigen verbruikscurves van onze dienst en niet van gegevens uit brochures.” In de zoektocht naar duurzame distributie-concepten wil Mewa geen showcase ontwikkelen, maar een veerkrachtige en werkzame business case, benadrukt Kay Simon. “Ons doel is een volledig klimaatneutrale distributie tegen dezelfde kosten.”

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Moderne PBM’s: meer veiligheid, comfort en draagplezier

13-05 Persoonlijke beschermingsmiddelen worden niet altijd consequent gebruikt. De redenen? Tijdsdruk, gemakzucht, onvoldoende risicobesef, ……

Personeel en Opleiding

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

03-04 Door dit belang in Esenca verwerft Mewa een langetermijn-partner op het gebied van digitale…

Personeel en Opleiding

Gerecycled materiaal is basis van Mewa Peak werkkleding

31-03 Achter het zorgvuldige ontwerp van de modellen, de preciesheid van snitten, de verscheidenheid aan…

Toeleveren

Mewa versterkt klantenportaal voor verwerven kleding en poetsdoeken

07-02 Het productaanbod van Mewa richt zich op zelfgemaakte herbruikbare poetsdoeken, maar ook op werkkleding…

Toeleveren

Werkkleding moet vakbekwaamheid uitstralen

29-01 Dit blijkt uit een rondvraag van Mewa Textile-Service, waarbij aan geschoolde arbeiders de vraag…

Toeleveren

Nieuwe Mewa merkencatalogus beschikbaar

19-09 De Mewa merkencatalogus 2023/2024 bevat meer dan 10.000 artikelen in de categorieën ‘veiligheidsschoenen’, ‘werkhandschoenen’,…

Toeleveren

Mewa kiest resoluut voor herbruikbare verpakkingen

05-06 Het baanbrekende Mewa-textielservicesysteem – ontwikkeld in 1908 – is gebaseerd op het principe van…

Toeleveren

Gebruik bedrijfstextiel zonder het in te kopen

08-03 Delen – het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Tal…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV