Mikrocentrum lanceert nieuwe vakbeurs AM for Production

Mikrocentrum organiseert op 29 en 30 maart 2023 de eerste editie van AM for Production. De industrialisatie van Additive Manufacturing (AM) staat hier centraal.

 

Programmamanager Bart Kooijmans van Mikrocentrum: Samen met toonaangevende partijen uit de Benelux brengen we tijdens AM for Production AM naar de hightech- en maakproductie.”

 

Additive Manufacturing breekt door in de hightech productieketen. De laagsgewijze technologie groeit de laatste jaren snel. Het aantal bedrijven dat deze productietechnologie omarmt, stijgt doordat er betere machines, materialen en software beschikbaar zijn.

Jaarlijks evenement

Daarom organiseert Mikrocentrum eind maart volgend jaar de eerste editie van AM for Production in de Brabanthallen in Den Bosch, met de bedoeling hier een jaarlijks terugkerende beurs van te maken. “Toonaangevende partijen uit de Benelux komen hier bijeen. Samen brengen we AM naar de hightech- en maakproductie”, zegt programmamanager Bart Kooijmans.

Grote ontwikkelsprongen

AM heeft de afgelopen jaren grote ontwikkelsprongen gemaakt en is inmiddels doorgegroeid tot een volwaardige productietechnologie. Niet alleen zijn er grote stappen gemaakt qua materiaalgebruik, nauwkeurigheid en kwaliteit. Ook de toepassingsgebieden zijn enorm. Hierdoor zal de wereldwijde markt naar verwachting jaarlijks groeien met 20,8% van 2022 tot 2030.

AM for Production biedt daarom een uitgebreid programma aan met exposanten, excursies, lezingen en netwerkmogelijkheden. Bedrijven en experts uit het vakgebied delen er de nieuwste kennis met elkaar en de industrie demonstreert er de toepasbaarheid van de technologie.
Vanwege de hoge efficiëntie waarmee producten met de techniek gemaakt worden, in combinatie met duurzaamheidsaspecten zoals minder verspilling van materiaal, verdient AM volgens Kooijmans een podium. “De mogelijkheden van additive manufacturing zijn enorm, denk maar aan toepassingen in de medische wereld of in de automotive industrie. Het op grote schaal toepassen van de techniek is dichterbij dan veel mensen denken. Door dit evenement te organiseren, zetten we de sector op de kaart.”

Uitgebreid programma

Exposanten zullen tijdens het evenement laten zien hoe hoogwaardige eindproducten vervaardigd kunnen worden. “Softwareontwikkelaars, machinebouwers, service providers, toeleveranciers van randapparatuur en grondstoffen: We brengen alle relevante partijen uit het gehele Benelux-ecosysteem bijeen”, gaat Kooijmans verder. “Zo krijgen toepassers een totaaloverzicht van wat er nodig is voor een succesvolle introductie van deze technologie naast hun bestaande lijnen.”

Ook vinden er lezingen plaats van boegbeelden in het vakgebied. Daarnaast zijn er brancheverenigingen aanwezig, zoals Flam3D, en onderwijsinstellingen die een connectie hebben met het vakgebied.

Relevant voor conventionele industrie

AM is weliswaar een innovatieve techniek, maar zeker ook relevant voor de conventionele maakindustrie, verzekert Kooijmans. “AM is klaar om in de bestaande fabriek infrastructuren geïntegreerd te worden. Door de techniek combineren met conventionele technieken, komen fabrikanten sneller tot een nog beter eindproduct. Bovendien zijn sommige hedendaagse productdesigns überhaupt alleen nog maar met AM te vervaardigen. We moeten zorgen dat we niet achter raken op internationale concurrenten.”

Excursie

Naast een breed programma op locatie, krijgen bezoekers de kans om op excursie te gaan naar verschillende productiefaciliteiten in Nederland. “Bezoekers kunnen als het ware een kijkje nemen in de fabriek van de toekomst”, zegt Kooijmans. Met pendelbussen worden bezoekers naar onder meer de Brainport Industries Campus (BIC) Eindhoven gebracht, waar AM in een praktijkomgeving gedemonstreerd wordt. Diverse bedrijven op het BIC en hebben daar hun faciliteiten gebundeld tot een praktijkvoorbeeld, zoals AM flow, Additive Industries en K3D.

Kooijmans hoopt met de beurs het gehele AM-ecosysteem een boost te geven. “Ik ben er van overtuigd dat AM bij de toekomst hoort en dat veel bezoekers uiteindelijk zullen overwegen om de technologie in te zetten. Over vijf jaar kunnen we dan zeggen dat we met AM for Production de eerste stappen hebben gezet om een doorbraak in de productieketen te realiseren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Verspanen

Timtos 2023 maakt er weer een internationaal feest van

02-12 Op dit moment kunnen buitenlandse professionals vrij naar Taiwan reizen om deel te nemen…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Toeleveren

Nieuw event: Manufacturing Technology Conference

31-10 Een technisch ontwerper of ingenieur heeft kennis van verschillende technieken nodig om een maakbaar…

Materialen

Innovaties, oplossingen en uitdagingen rondom duurzaamheid staan centraal op Kunststoffenbeurs

07-09 Dagelijks rollen er miljoenen kunststof producten van de productiebanden. De keuze voor kunststof in…

Automatisering

Meet & Match tussen robot en MKB

15-06 Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Verspanen

Mikrocentrum wordt clubhuis voor DSPE

14-04 Beide organisaties delen een lange geschiedenis. Die begon al in 1968 tijdens de oprichting…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen