Mikrocentrum opent actieve ontmoetingsplek voor hightech industrie

0

Met de officiële opening van het nieuwe gebouw in Veldhoven, is definitief een eind gekomen aan de lange zoektocht van Mikrocentrum naar een geschikt onderkomen. “We waren al aan het zoeken toen ik in 2003 in dienst kwam”, blikte Mikrocentrum-directeur Geert Hellings tijdens drukbezochte opening terug op een bewogen periode.

 

Met een uitgebreide rondleiding en een officieel programma met gastsprekers en entertainment presenteerde Mikrocentrum op vrijdag 1 februari het nieuwe onderkomen. De nieuwe huisvesting moet dé ontmoetingsplaats worden voor de hightech industrie. Het pand biedt meer dan ooit voldoende ruimte voor de activiteiten binnen de drie pijlers van de organisatie: opleiden, ontmoeten en ondernemen.

Rondleiding
Tijdens de rondleiding kon het publiek kennismaken met de nieuwe lesruimtes en de practicumruimtes voor onder andere spuitgieten, elektrotechniek & industriële automatisering en meettechniek. In al deze ruimtes konden de bezoekers een voorproefje krijgen van de cursussen tijdens diverse demonstraties die werden verzorgd door docenten. In de uitgebreide expo- en auditoriumruimte werd een overzicht getoond van de vakbeurzen die Mikrocentrum organiseert. Partnerorganisaties zoals de BvM (Bond voor Materialenkennis) en de NVVGT (Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici) en het samenwerkingsproject Green Vinyl Records werden hier ook gepresenteerd. In het atrium was ruimte ingericht voor het High Tech Platform.

Inspiratie
Geert Hellings vertelde dat de inrichting van het gebouw is geïnspireerd op die van het nieuwe hoofdkantoor van Vanderlande in Veghel. Herman Molenaar, CEO van Vanderlande, heeft daar geen moeite mee. Zijn organisatie, ontwikkelaar en producent van transportsystemen voor interne logistiek, werkt veel samen met Mikrocentrum. “Wij worden al jaren achtereen uitgeroepen tot de beste werkgever van Nederland en een belangrijke reden daarvoor is dat de mensen bij ons veel kunnen leren, onder andere in samenwerking met Mikrocentrum. Wij zijn wereldwijd marktleider op diverse gebieden en willen dat graag blijven. Dat doe je met skilled en dedicated people. Dat is de key!”
Vanderlande laat zijn medewerkers niet alleen veel leren, maar biedt ze ook een aantrekkelijke werkomgeving: licht en transparant, met top ingerichte vaste werkplekken voor iedereen. “Ze zijn liever bij ons dan thuis”, aldus Molenaar gekscherend. Mikrocentrum heeft dat voorbeeld gevolgd. Het nieuwe onderkomen ziet er fantastisch uit. Meer dan bij andere accommodaties het geval is straalt het Mikrocentrum-gebouw bovendien ook techniek uit. Dat geldt voor het gehele gebouw maar in het bijzonder ook voor de vitrines en spuitgietmachines op de begane grond en voor de diverse practica op de eerste etage.

Atrium
Het pand biedt meer dan ooit voldoende ruimte voor de activiteiten binnen de drie pijlers van de organisatie: opleiden, ontmoeten en ondernemen.

Geschiedenis Mikrocentrum
De officiële opening van het nieuwe pand werd verricht door Louis Kauling, de oprichter van Mikrocentrum. Hij is inmiddels 87 jaar oud en was hiervoor speciaal vanuit Canada naar Veldhoven gekomen. Met een druk op de knop startte hij een nieuwe video over Mikrocentrum en daarmee was de officiële opening een feit. Ook nam Kauling het eerste exemplaar in ontvangst van een boek over de 50-jarige historie van zijn geesteskind.
Mikrocentrum is op 30 oktober 1968 aan de Oude Gracht 197 in Utrecht gestart met de tentoonstelling ‘Mikrocentrum: schatkamer van fijnmechanische techniek’. De huidige vitrines van het High Tech Platform, waarvan 600 bedrijven lid zijn, zijn daar nog een uitvloeisel van. Vanaf 1976 was de Kruisstraat 74 in Eindhoven de thuisbasis tot de verhuizing op 15 december 2018 naar De Run 1115 in Veldhoven.

De nieuwe huisvesting
In het nieuwe pand zijn alle activiteiten van Mikrocentrum samengevoegd inclusief die van de Kruisstraat, de dependance op de High Tech Campus Eindhoven (beëindigd in het voorjaar van 2018) en de practica die sinds medio 2016 tijdelijk waren ondergebracht in ’t Techniekhuys. De nieuwe huisvesting heeft in totaal 4400 vierkante meter vloeroppervlak verdeeld over drie etages. Naast de kantoren omvat het tien leslokalen, deels ook te gebruiken als vergaderruimtes, drie practicumruimtes, een demoruimte met een 3d-meettafel, een boardroom, een atrium/ontvangstruimte van 440 vierkante meter en een exporuimte van 1000 vierkante meter inclusief auditorium van 340 vierkante meter.
Het nieuwe pand is uiteraard bedoeld om de Mikrocentrum activiteiten te huisvesten maar de ruimtes zijn ook verhuurbaar voor allerlei bijeenkomsten, cursussen en evenementen van andere organisaties. Mikrocentrum wil zodoende een actieve ontmoetingsplek worden voor de industrie.

Welkom Auditorium
Zo’n 500 gasten woonden de opening van het nieuwe Mikrocentrum bij.