Milieuvriendelijke textielverfmachines bij VDL ETG Projects

0
40

Professionaliteit, geschikte bouwruimte en de mogelijkheid om in aantal machines te kunnen opschalen, dat waren de hoofdredenen om de duurzame verfmachine DyeOx door VDL ETG Projects in Eindhoven te laten assembleren. De uitvinding van DyeCoo zal daarna zijn weg vinden naar de Aziatische textielindustrie.

DyeCoo Textile Systems heeft een duurzame verfmachine, ‘de DyeOx’, ontwikkeld. De verfmachine gebruikt teruggewonnen CO2. Een percentage van 95 procent van deze CO2 wordt hergebruikt in de machine. Van de kleurstof wordt meer dan 98 procent opgenomen in het textiel, zodat er nauwelijks restafval ontstaat. Omdat er geen water nodig is tijdens het verfproces, vindt er geen watervervuiling plaats. Textiel verven via CO2 is energiezuinig en de productiekosten zijn laag. De volledige assemblage van deze innovatieve machine wordt verzorgd door VDL ETG Projects in Eindhoven.

Focus
Ernst Siewers heeft DyeCoo tien jaar geleden mede opgericht. Het bedrijf telt veertien medewerkers en boekt een jaaromzet van een kleine tien miljoen euro. Onlangs heeft Ernst Siewers bij VDL ETG Projects kennisgemaakt met Willem van der Leegte, directeur van de VDL Groep. “Na het zelf bouwen van de eerste machines hebben we de stap gemaakt om onze DyeOx door VDL te laten assembleren”, vertelt Ernst Siewers. “Waarom? Professionaliteit, geschikte bouwruimte en de mogelijkheid om in aantal machines te kunnen opschalen. Zelf kunnen we hierdoor de focus houden op het verder ontwikkelen van de markt. De aandacht van Willem, het enthousiasme van het VDL-team en natuurlijk de wijze van assembleren van de machines heeft laten zien dat VDL een goede keuze is.” In de productiehal van VDL ETG Projects maken twee exemplaren van de DyeOx indruk. Meterslange cilinders met een decimeters dikke deksel. Via een constructie met buizen en bekabeling springt aan de andere kant van de productielijn een drukvat van formaat in het oog. Het grote zwarte ronde CO2 vat van deze machine is geproduceerd door VDL KTI en VDL ETG Projects zet de machine binnen tien dagen in elkaar op de locatie van de klant van DyeCoo. “Het gebruik van deze duurzame en efficiënte verfmachine is zeer veelbelovend”, aldus Van Der Leegte. “Ik ben ervan overtuigd dat deze techniek een vlucht gaat nemen en dat de belangstelling vanuit de markt behoorlijk zal toenemen.”

Verfproces
De DyeOx verft textiel onder hoge druk. Textiel en kleurstof worden in het drukvat gebracht. Vanuit de CO2-opslagbol wordt het drukvat gevuld met CO2, waarbij de druk wordt opgevoerd naar 250 bar en de temperatuur naar 120 graden Celsius wordt gebracht. Condities waarin de kleurstof oplost in de CO2. Met een speciale pomp wordt de CO2 met opgeloste kleurstof in het vat rondgepompt en wordt de kleurstof tot diep in de vezels van het textiel gebracht. Het textiel komt droog uit de machine. Het hele CO2-verfproces neemt slechts 3 uur in beslag.

Azië
De eerste machine van DyeCoo is in 2011 in Thailand geplaatst. Inmiddels hebben twaalf duurzame verfmachines van DyeCoo hun weg gevonden naar zes verschillende klanten in Azië. VDL heeft er vier gebouwd. Ook de twee machines die nog bij VDL ETG Projects staan, zullen hun weg vinden naar de Aziatische textielindustrie. Naast de textielindustrie (Nike, Adidas en Mizuno) hebben ook merken uit de auto- tapijt- en meubeltextiel belangstelling voor deze duurzame verfmachine.