Minder ongelukken door slimme schoenzolen

0

Atos en startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen gelanceerd die klachten aan het bewegingsapparaat kunnen verkleinen. Deze innovatie is onder meer ontwikkeld voor operationele medewerkers die werkzaam zijn in een industriële omgeving en voor medisch personeel.

De morfologische inlegzolen – ontwikkeld als onderdeel van het project ‘Mission Zero Accident’ – worden in veiligheidsschoenen geplaatst, op maat gemaakt voor medewerkers en helpen om rugklachten te verminderen. Ze zijn ook voorzien van sensors die dagelijks grote hoeveelheden geanonimiseerde data verzamelen: variërend van objecten die operators verplaatsen tot bewegingen in de fabriek. Deze gegevens worden geladen in een platform dat wordt gehost door Atos en geanalyseerd met behulp van Machine Learning.

Alle benodigde algoritmes zijn ontwikkeld door Atos met gebruikmaking van tools van Google Cloud. Deze worden ingezet om risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van lichaamsklachten in kaart te brengen. De resultaten van deze analyses worden vervolgens ter beschikking gesteld aan relevante medewerkers en functionarissen – operators, managers en HR-functionarissen – in de vorm van begrijpelijke indicatoren. Deze maken het mogelijk om real time maar ook daarna ‘alerts’ te genereren. Ook bieden zij informatie waarmee de oorzaken van klachten beter kunnen worden doorgrond en hierop specifieke maatregelen kunnen worden afgestemd. Alle data worden strikt beveiligd op basis van een ‘privacy by design’-aanpak, vanaf het ontwerp van de inlegzolen tot aan de algoritmes.

Alle benodigde algoritmes zijn ontwikkeld door Atos met gebruikmaking van tools van Google Cloud (foto Atos).

“Met dit wereldwijde project zet Atos een reeks van competenties in – consulting, data science, dataprotectie, ontwikkeling, integratie en hosting – en maken we maximaal gebruik van ons partnership met Google Cloud. Dit stelt ons in staat een robuuste en innovatieve oplossing te bieden aan onze klanten in de maakindustrie, maar ook aan verzekeringsbedrijven en medisch personeel”, vertelt Philippe Mareine van Atos. “We willen met behulp van kunstmatige intelligentie een einde maken aan werkgerelateerde ongevallen en aandoeningen, die niet alleen erg pijnlijk kunnen zijn, maar ook handicaps kunnen veroorzaken”, voegt Frédéric Lassara van Rcup hieraan toe. “De samenwerking met Atos stelt ons in staat om de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen gezamenlijk in een stroomversnelling te brengen.” Toonaangevende spelers in de Franse maakindustrie, de bouwsector en het verzekeringswezen zijn van plan zich aan te sluiten bij het project Mission Zero Accident om de oplossing in hun eigen bedrijfsomgeving te testen.