Mitutoyo voert optische inspecties uit met cobot

Bij optische inspecties van driedimensionale onderdelen kunnen factoren zoals variabele afstand, helling en beweging er toe leiden dat sommige oppervlakken onscherp worden vastgelegd. Dit is altijd het grootste probleem geweest met conventionele lenzen, zeker wanneer men kiest voor een geautomatiseerde inspectie. Mitutoyo heeft dit probleem opgelost met de Taglens.

De Taglens voert optische inspecties uit met behulp van een cobot. Mitutoyo presenteerde de oplossing medio november op de Precisiebeurs.

Deze lens stelt niet scherp op slechts één brandpuntsafstand, maar op een groot aantal brandpuntsafstanden, zodat alles, zelfs objecten op verschillende afstanden, scherp blijft. Dit draagt bij aan een kwalitatieve geautomatiseerde optische inspectie.

Het grootste voordeel van de Taglens ten opzichte van conventionele lenzen, is dat het systeem ondanks variabele afstanden, hellingen, bewegingen en meervoudige reflecties toch in staat is om scherpe beelden vast te leggen. Dit heeft de lens te danken aan een innovatieve ultradiepe focus. De Taglens vereist geen mechanische autofocus, waardoor de tijd die nodig is voor autofocus wordt verkort en de gegevensverwerkingssnelheid wordt verbeterd. Het systeem heeft de mogelijkheid om binnen 70 kHz van scherpstelling te veranderen, waardoor de productiviteit voor een groot aantal kwaliteitscontroleprocessen kan worden verbeterd.

Dankzij de scherpstelsnelheid, die veel sneller is dan bij mechanische systemen, kan de Taglens de scherptediepte van elk optisch systeem verbeteren en tegelijkertijd de productiviteit en efficiëntie vergroten.

Bovendien kan een component met verschillende hoogtes correct worden scherp gesteld, waardoor slechts één beeldregistratie nodig is. Dit verkort de inspectietijd aanzienlijk. Normaal gesproken moest voor het scherpstellen van verschillende hoogtes altijd de hoogte van de camera worden gewijzigd. Nu stelt de Taglens onmiddellijk en nauwkeurig scherp op elk punt zonder aanpassingen, waardoor het inspectiewerk efficiënter wordt. Om de lens nog efficiënter te maken, kan het systeem op een robotarm gemonteerd worden. De Taglens is bestand tegen trillingen en schokken, waardoor de oplossing uitermate goed geschikt is voor geautomatiseerde inspecties.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mitutoyo Benelux opent nieuw hoofdkantoor

30-11 Relaties en andere belangstellenden kunnen tijdens de open dagen op 20 en 21 december…

Verspanen

Businessmodel Mitutoyo beweegt richting kennis en ondersteuning

13-04 “Meten is een ontzettend belangrijk element in het productieproces om zonder afkeur hoogwaardige, kwalitatieve…

Personeel en Opleiding

FutureTec vernieuwt onderwijs voor maakindustrie

02-10 Op 1 oktober was de officiële aftrap van FutureTec, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en…

Verspanen

Demoweek gestart met opening nieuwe huisvesting DMG Mori

20-03 Bij de opening van de Demoweek heeft DMG Mori Nederland dinsdag haar vernieuwde en…

Automatisering

Interessante noviteiten Mitutoyo tijdens Demoweek

13-03 Mitutoyo, leverancier van precisie meettechniek, presenteert tijdens de Demoweek onder meer het gloednieuwe MiSCAN…

Verspanen

Breed scala aan gereedschappen en machines

24-10 Diverse gereedschappenfabrikanten en producenten van draai- en freesbanken zijn vertegenwoordigd op de veelzijdige stand…

Verspanen

Seminar ‘Hard en hoogprecies draaien’

05-10 Hoe kan ik betrouwbaar draaien binnen een tolerantie van +/- 0,001 mm? Het antwoord…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen