Nieuwe generatie meet- en voorinstelaparaten van Zoller

0

De meet- en voorinstelapparaten voor gereedschappen van Zoller hebben een volledig nieuw design gekregen. Hierdoor zijn ze nog eenvoudiger te bedienen, hebben ze meer functionaliteiten gekregen en kan er nog sneller mee worden gewerkt. Bovendien is de smile serie uitgebreid met het nieuwe instapmodel smileCompact, geschikt voor kleine bedrijven of als tweede apparaat om eenvoudig en efficiënt gereedschap in te stellen. Ook zijn de nieuwe apparaten voorbereid op opname in netwerken en daarmee klaar voor digitale productie.

De Duitse fabrikant Zoller wordt in Nederland al jaren vertegenwoordigd door Laagland. De machineleverancier in Capelle aan den IJssel ziet door de toenemende automatisering in de verspanende industrie en de noodzaak om de CNC-machines maximaal te laten renderen, de interesse voor apparatuur voor het meten en voorinstellen van boor- frees en draaigereedschappen momenteel sterk groeien. De nieuwe generatie van Zoller komt dan ook op een uitstekend moment.

Makkelijk te bedienen
Als  wereldwijd marktleider op het gebied van meet- en voorinstelapparatuur, zet Zoller sterk in op innovatie. De producten van het bedrijf kenmerken zich altijd al door absolute nauwkeurigheid, eenvoudige bediening en snelle resultaten. Het ontwikkelteam van Zoller heeft er ruim twee jaar aan gewerkt om de apparaten op al deze aspecten te verbeteren. Hierbij zijn alle onderdelen opnieuw bestudeerd en onderhanden genomen. Dit heeft geresulteerd in een aantrekkelijk design, maar het was niet de voornaamste opzet van Zoller om designprijzen te winnen: hoge functionaliteit en makkelijke bedienbaarheid stonden steeds voorop.

Instapmodel smileCompact
Hiervoor zorgen bij de nieuwe apparaten in de serie Smile de één hands bedienknop, de comfortabele spindelhandling en moderne elektronica. Nieuw in deze serie is de smileCompact. Dit instapmodel is ideaal voor standaard gereedschappen en ontworpen voor kleinere en middelgrote series. Het is een compact en eenvoudig te verplaatsen apparaat, dat  direct naast de CNC-machine, in de werkplaats of in productiecellen kan worden gezet. De smileCompact is uitgerust met de nieuwe Zoller besturing pilotStarter. Hiermee worden alle standaardmetingen zoals langsmaat, dwarsmaat, radius, hoek, rondloop en vlakloop met één druk op de knop gerealiseerd. De gereedschap snijkant wordt overzichtelijk weergegeven op een verticale 13-inch panel-PC. Zo zijn de exacte meetresultaten direct beschikbaar.

De smile apparaten zijn naar keuze beschikbaar met meetbereiken voor een maximale gereedschapslengte van 350 tot 800 mm en een gereedschapsdiameter van 320 tot 620 mm.  Drie krachtige beeldverwerkingstechnologieën garanderen het passende prestatiebereik: de basisvariant pilot 1.0 voor het eenvoudig instellen en meten van standaardgereedschappen; de moderne touch bediening pilot 2 mT met gebruikersspecifieke menuvoering; en pilot 3.0 dat het complete spectrum van gereedschap meten, inspectie en beheer afdekt.

Topmodel venturion 450
Ook de venturion 450, het topmodel van Zoller, is helemaal opnieuw ontworpen. Het handige en functionele ontwerp van de bedienelementen, het futuristische herontwerp van Zollers klassieke één hands bedienknop eQ (van afstand zichtbaar door glimmende gele LEDs) en de ergonomisch geconstrueerde aparte bedieningseenheid cockpit zorgen voor een ongekend bedieningsgemak. Met de hoognauwkeurige ACE-spindel (All Clamping Elements), een high-end camera – ook voor de kleinste gereedschapsgeometrieën – en opties als RFID-technologie voor proceszekere overdacht van data, biedt de venturion maximale flexibiliteit en de hoogste nauwkeurigheid. Omvangrijke softwarefuncties bieden voor iedere toepassing de juiste instel-, meet- en inspectie-oplossing.

Klaar voor de toekomst
Alle instel- en meetapparaten van Zoller zijn klaar voor Industrie 4.0 ofwel digitale productie. TMS (Tool Management SolutionS) intelligente software, die door Zoller in eigen huis is ontwikkeld en voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaards, garandeert de procesbetrouwbaarheid. De veilige overdracht van data aan de machines van welk merk dan ook is gegarandeerd en alle gangbare ERP- en CAM systemen kunnen probleemloos met Zoller worden verbonden.

Nieuw is ook zidcode. Dit is een efficiënte oplossing voor het eenvoudig, snel en veilig identificeren van gereedschappen en de overdracht van data zonder dat een netwerkverbinding nodig is. De data van complete gereedschappen worden eenvoudig overgedragen via een QR-code op een etiket. Door deze QR-code te scannen worden alle data aan de besturing van de CNC-machine overgedragen. Fouten door het handmatig ingeven van data zijn daarmee uitgesloten.