Nieuwe lasinstallatie maakt aalbers|wico flexibel

De nieuwe lasrobotinstallatie die aalbers|wico afgelopen najaar in gebruik heeft genomen, moest voldoen aan drie belangrijke eisen: de configuratie moest drie verschillende materialen (staal, RVS en aluminium) kunnen lassen; in één opspanning zowel MIG/MAG als TIG kunnen lassen; en een hoge snelheid hebben. Nu de installatie al een aantal maanden operationeel is, kan directeur A. Aalbers tevreden vaststellen dat deze ruimschoots aan alle eisen voldoet. “De installatie biedt zelfs meer mogelijkheden dan we hadden verwacht. Het is gigantisch wat er aan software in zit en wat je er uit kunt halen.”

Aalbers|wico metaal & techniek, onderdeel van de Aalbers holding, vervaardigt een breed scala metaalproducten. Elk product is maatwerk: van een serie enkelvoudige onderdelen of halffabrikaten tot een grote klantspecifieke machine. De in Renswoude gevestigde toeleverancier voert dit uit vanaf de engineering tot en met de assemblage en beschikt hiervoor over een modern en breed machinepark.
In dat machinepark stond al tientallen jaren een lasrobot. “We waren de eerste met een Panasonic lasrobot in Europa” aldus Aalbers. “Daar hebben we veel profijt van gehad, maar op zeker een moment was het klaar. Technieken en producten veranderen immers en daar hebben we nu op ingespeeld.”

Trillingsvrij onderframe
Voor de ontwikkeling van de nieuwe lasrobotinstallatie is aalbers|wico in zee gegaan met Rolan Robotics in Zwaag. Gezien de eisen moest er iets komen dat niet standaard is. Te meer omdat er ook nog aanvullende wensen waren. Aalbers|wico wilde ook bepaalde forse afmetingen kunnen lassen én de nauwkeurigheid was een voornaam aandachtspunt. Daarom hebben ze de installatie samen ontwikkeld: Rolan Robotics zorgde voor de lastechnische en elektrotechnische expertise; aalbers|wico voor de kennis van engineering en machinebouw.
Aalbers|wico heeft met name het zware solide onderframe zelf ontwikkeld. Dit heeft een hoge stijfheid en staat bovendien op trillingsdempers. Zo is de installatie niet bevattelijk voor invloeden van buitenaf, zoals de zware persen die elders in het bedrijf staan. Het onderframe kan zelfs met zand worden gevuld als dat nodig is met het oog op de lasnauwkeurigheid.

Lastoorts wisselen
De installatie is uitgerust met een moderne lasrobot. ‘Naadloze’ verbindingen kunnen gemaakt worden door tig te vloeien. Met de geavanceerde koude draadtoevoereenheid kan indien gewenst materiaal worden toegevoegd. Voor het MIG/MAG-lassen is de installatie uitgerust met de OTC servolastoorts in combinatie met de DW300 lasmachine. De aansturing van de lasdraad geschiedt hierbij direct vanuit de robotbesturing en geeft een optimale beheersing van het smeltbad. Een uniek wisselsysteem maakt het mogelijk per product verschillende lasprocessen toe te passen. In luttele seconden heeft de robot de lastoorts verwisseld. Aalbers noemt dat uitermate belangrijk: “We hebben veel gecompliceerde producten waaraan zowel MIG/MAG als TIG moet worden gelast. Dat kan nu in één opspanning.”

Kleine series
Maar dat is niet het enige aspect dat van belang is met het oog op de efficiency. Op vier tafels kunnen producten worden opgespannen en als het nodig is, is er zelfs ruimte voor een vijfde tafel op de kop van de installatie. Terwijl de robot de producten op de ene tafel last, kunnen op de andere tafels producten worden opgespannen; één groot product, maar ook meerdere kleine producten per tafel. De installatie is ook geschikt voor het lassen van lange producten, doordat de schermen tussen de tafels kunnen worden weggehaald. “De opspantijden zijn nu zo kort dat het ook loont om kleine series met de robot te lassen”, aldus Aalbers, die ook wijst op de verplaatsingssnelheid van de robot. “Die ligt vele malen hoger dan bij een standaardsysteem. Daarnaast kunnen we de nieuwe robot ook offline programmeren. Omdat we zelf de kennis in huis hebben om nauwkeurige tekeningen en lasmallen te maken, levert dit enorm veel tijdwinst op, zeker bij kleinere series. Er is minder downtime en meer effectieve productietijd. Dat betekent hogere efficiency en dus lagere kosten.”

Korte levertijden
De nieuwe lasinstallatie maakt aalbers|wico heel flexibel. Een vrij grote order kan in extreem korte tijd klaar zijn, hetgeen belangrijk is in de huidige markt. “Het feit dat we enorm korte levertijden zo goed kunnen invullen maakt ons een interessante partner voor veel partijen. We vormen daarmee zelfs een aantrekkelijk alternatief voor het lassen in lagelonenlanden. Bovendien wordt het prijsverschil met die landen heel klein. We combineren efficiency en kwaliteit tegen een concurrerende prijs.”

Aalbers is zeer te spreken over de samenwerking met Rolan Robotics. “Ze hebben razendsnel gezorgd voor een tijdelijke oplossing omdat onze oude lasrobot niet meer werkte en we konden goed overleggen. Het is een solide club waarmee je goed een partnerschap kunt aangaan. Naar dat soort partijen zijn wij voortdurend op zoek en we merken dat veel van onze klanten dat ook doen. Wat dat betreft heeft de crisis wel wat veranderd. Je merkt dat bedrijven partners willen die bij hen passen en waarmee ze langdurige relaties kunnen opbouwen, die profijtelijk voor beiden zijn.” Rolan robotics op Techni-Show
Wie met een robotiseringsvraagstuk zit, mag Rolan Robotics daar op de Techni-Show mee uitdagen. Rolan Robotics is gespecialiseerd in robotsystemen voor industriële toepassingen. Met meer dan 600 geleverde robotsystemen, zoals lasrobots en handlingrobots in de metaalsector maar ook de ‘food’ en de ‘non-food’ industrie is Rolan Robotics één van de grootste spelers in de Benelux. Het leveringsprogramma bestaat uit lasrobots van OTC en handlingrobots van OTC, Stäubli en Fanuc.

Rolan Robotics, hal 11, stand B028

]]>

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Okuma rust machines uit met energiebesparende functies

25-04 Niet alleen tijdens het productieproces verbruiken werktuigmachines energie. Lange stilstandtijden, het onnodig draaien van…

Bedrijf en Economie

Siemens Nederland en VDL intensiveren samenwerking voor tweede generatie AGV’s

25-04 Om deze intensieve samenwerking kracht bij te zetten, ondertekenden Dirk De Bilde, CEO Siemens…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Bedrijf en Economie

1.000 studenten bezoeken Advanced Manufacturing in Antwerp Expo

24-04 Na bijna vijf jaar is Welding Week – Metal – Subcontracting eindelijk terug. Op…

Plaatbewerking

ROK Metaal maakt flinke stappen met machines van LBM

24-04 ROK Metaal is een familiebedrijf dat is opgericht door de vader van de twee…

Verspanen

Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

23-04 In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix – low-volume’. Het wordt…

Personeel en Opleiding

Onderhandelingen nieuwe cao Metalektro worden spannend

23-04 Volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot is wat de werkgevers tot nu toe bieden ‘uiterst teleurstellend’.…

Automatisering

63 Branches verenigen zich voor nieuwe Europese cybersecurity richtlijn

23-04 Met een grootschalige samenwerking slaan 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie en FME,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV