Odin automatiseert in hoog tempo

Na jaren geleden voor het eerst kennis gemaakt te hebben met RFA-Robotloaders, heeft algemeen directeur Remco Winters van Odin Verbindingstechnieken eind 2021 de eerste aangeschaft.

De RFA-Robotloaders waren voor Odin Verbindingstechnieken een noodzakelijke stap.

De keuze is gevallen op een exemplaar met RFA-Vision vanwege de flexibiliteit en het bediengemak. Door de aanvoer met een transportband is geen mechanische omstelling nodig en kunnen verschillende orders elkaar snel opvolgen.

Ook kleine series

De RFA-Vision software is intuïtief op een tablet-pc te bedienen. De software met parameters wordt ingesteld op het touchscreen en de grijpervingers worden afgesteld op het nieuwe werkstuk. Instellingen worden onder een gekozen naam opgeslagen op de tablet-pc of een locatie op het bedrijfsnetwerk. “Het systeem wordt binnen een kwartier ingesteld voor een nieuw werkstuk en heeft zich niet alleen bewezen voor grote series, maar ook voor kleinere series”, zegt Remco Winters.

Meer autonomie

De eerste RFA-Robotloader is eind 2021 snel geleverd en in bedrijf gesteld. Een tweede cel met enkele aanpassingen volgde enkele maanden later. Een van de aanpassingen was het vergroten van het oppervlak van het transportsysteem waardoor meer autonomie behaald wordt. Tijdens de productie houdt de RFA-Connect module de operator op de hoogte van de voortgang of verstoringen met updates, statistieken en beeldmateriaal van de IP-Camera. Deze zorgt ook bij onbemande productie voor toezicht op de cel.

De roosterfunctie zorgt voor de goede verdeling van de berichtgeving onder verschillende operators. “De robots draaien 7 dagen in de week en alle avonden”, vertelt Winters. “Dit creëert rust omdat het werk dat aangezet wordt de volgende ochtend voor je klaar ligt en de deur uit kan. Per met RFA-Robotloader geautomatiseerde machine verdienen we iedere werkdag een extra werkdag na kantoortijden.”

De geautomatiseerde machines van Odin Verbindingstechnieken zijn niet voorzien van een automatische deur. De Kawasaki robot schuift de deur open en dicht. Op deze manier is de keuze voor de te automatiseren machine zo vrij mogelijk en wordt bespaard op de kosten en levertijd van een deurautomatisering.

Noodzakelijke stap

Onlangs is de derde RFA-Robotloader, een kopie van de tweede cel, geleverd en in bedrijf gesteld. In korte tijd is het geautomatiseerd produceren een belangrijke tak van de productie geworden. “Zonder de RFA-Robotloaders had ik het afgelopen 3 maanden niet gered met het werk dat er lag. Voor ons was het een noodzakelijke stap”, besluit Remco Winters.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RFA-Connect: wel onbemand, maar niet onbewaakt produceren

01-11 Tijdens METAVAK heeft RFA de software module RFA-Connect gepresenteerd. Dit is een uitbreiding op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X