Onderhandelingen over nieuwe cao nog muurvast

Werkgeversorganisatie FME en de vakbonden hebben wederom verkennende gesprekken gevoerd over een nieuwe cao in de metalektro. Na zes maanden onderhandelen lijkt het erop dat de partijen nog niet nader tot elkaar komen.

Na een half jaar van actievoeren, stakingen en vele verkennende gesprekken is de nieuwe cao nog niet rond. Volgens de vakbondonderhandelaars waren beide partijen enkele weken geleden, na externe procesbegeleiding, nog dichtbij een akkoord.

Na gesprekken met de werkgevers, zijn de onderhandelaars van FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en de VHP2 teleurgesteld over het resultaat. “Wij blijven strijden voor een nieuwe cao, maar de FME blokkeert op deze manier elke oplossing”, vindt onderhandelaar Petra Bolster van FNV Metaal. “De FME-onderhandelaar kan dan wel stoer zeggen nooit te zullen buigen voor stakingen, maar intussen laten ze de metaalbedrijven barsten.” Dat vindt ook onderhandelaar Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen. “We beginnen ons serieus af te vragen of de top van de FME wel een cao wil. Dat staat haaks op de signalen die wij krijgen van veel bedrijven. Ook uit eigen onderzoek van de FME blijkt dat 90% van de metaalbedrijven graag een cao wil. Wat ons betreft ook liever vandaag dan morgen.”

Tijd nodig
Volgens werkgeversorganisatie FME zijn de gesprekken tussen beide partijen echter nog volledig open. “De partijen hebben naar elkaar uitgesproken tot een cao te willen komen en zijn op zoek naar het haalbare, maar daar is tijd voor nodig”, aldus Ineke Dezentjé van FME. Ook de vakbonden geven aan te willen blijven onderhandelen. “We blijven constructief zoeken naar en oplossing”, zegt onderhandelaar Albert Meeuwissen van De Unie. “Dat is in het belang van de hele sector, van werknemers en bedrijven. Alle seinen staan op groen, bedrijven staan er goed voor, het is gewoon onbegrijpelijk dat de FME zo dwars voor een oplossing blijft liggen.” Zijn collega-onderhandelaar van VHP2 sluit zich daarbij aan: “Ik had de hoop dat FME de daad bij het woord zou voegen om snel tot een cao-akkoord te komen. Dan moet je voor- en niet achteruit onderhandelen.”

Nieuwe stakingen
Ondertussen gaan de acties in de metalektro door. Op dinsdag 11 december hebben circa 200 medewerkers van ASML een walk-out gehouden van 45 minuten. Ook zullen zij gaan meestaken met de regionale metaalstaking in Eindhoven op donderdag 13 en vrijdag 14 december. Onder meer metaalmedewerkers van ASML, VDL en MGG zullen hierbij aansluiten. “Ik ben trots op de mensen die meededen aan de walk-out en daarmee lieten zien dat ze het beu zijn”, zegt Peter Reniers, bestuurder FNV Metaal. “Ze willen maatregelen tegen hun hoge werkdruk, en een goede cao met een fatsoenlijke loonstijging en maatregelen om het werk vol te houden tot aan het pensioen. De FNV wil samen de andere vakbonden graag een goede en toekomstbestendige cao voor de metalektro afsluiten, zoals het past bij de sector en de gunstige financiële ontwikkelingen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

‘Kennelijk heeft sector behoefte aan staking’

14-10 Zojuist boorden ze het cao-onderhandelingstraject de prut in. Een goede afspraak over reële arbeidsvoorwaarden…

Bedrijf en Economie

Onderhandelingen cao Metaalbewerkingsbedrijf opgeschort

29-09 “We zijn er nu klaar mee en schorten het overleg voorlopig op want verder…

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro definitief

13-09 De organisaties kwamen 14 juli tot een principeakkoord over de nieuwe cao. Behalve nieuwe…

Bedrijf en Economie

Werkgevers willen in nieuwe cao ruimte voor maatwerk oudere werknemer

08-09 De cao moet effectief toegerust zijn op het ontzien van de oudere werknemers, zo menen…

Personeel en Opleiding

FWT tijdens eerste cao-overleg: Kritische jaren voor de boeg

01-09 “De klap van de coronapandemie zal nog nadreunen. Hoe hard en hoe lang is…

Personeel en Opleiding

Metaalunie-voorzitter vreest moeizaam cao-traject met looneis van 5%

26-08 Vooral dat loon zal volgens Kaanen een heikel punt vormen. “Het wordt moeilijker dan…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Bedrijf en Economie

Cao-akkoord: werknemers metalektro krijgen er 5,3% bij

14-07 Het onderhandelingsresultaat is bereikt na maandenlang actie voeren met talrijke ‘staakstraten’ door het hele…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X