Oost-Nederlandse ‘Routekaart Remanufacturing’ uitgereikt aan ondernemers

Tijdens de Dag van de Robotica x Smart Industry Update in Zwolle is namens provincie Overijssel en provincie Gelderland de Routekaart Remanufacturing overhandigd aan vijf ondernemers die betrokken waren bij de totstandkoming.

De routekaart geeft inzicht in voordelen, mogelijkheden en praktische drempels die bedrijven moeten overwinnen om remanufacturing mogelijk te maken. Foto: Oostnl.nl

In de routekaart komen bedrijven uit deze provincies aan het woord die remanufacturing geïntegreerd hebben, of op het punt staan om dat te doen. Ook geeft de routekaart inzicht in voordelen, mogelijkheden en praktische drempels die bedrijven moeten overwinnen om remanufacturing mogelijk te maken.

Koplopers en achterblijvers

In zijn inleiding stond gedeputeerde van de provincie Overijssel Erwin Hoogland stil bij het feit dat beide provincies veel MKB-maakbedrijven kennen. Hij ziet dat een deel van deze bedrijven aandacht heeft voor duurzaamheid en het digitaliseren en robotiseren van bedrijfsprocessen. “Maar”, zo merkt hij op, “naast de koplopers blijven er toch ook nog veel bedrijven achter. Samen moeten we ervoor zorgen dat we deze bedrijven stimuleren om aan te sluiten bij ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, robotisering en digitalisering, want juist die interactie van onderwerpen is nodig om concurrerend te kunnen blijven. Initiatieven zoals de Routekaart Remanufacturing helpen daar bij.”

Ondersteuning maakindustrie

Sonja Sprokkereef, concernmanager voor onder andere economie bij provincie Gelderland, vertelt dat de maakindustrie een belangrijke plek heeft gekregen in het coalitieakkoord van de provincie Gelderland. “In het akkoord is opgenomen dat we de maakindustrie willen ondersteunen bij het digitaliseren, innoveren en verduurzamen. Deze ondersteuning geven we vorm met organisaties zoals BOOST. Met het instrumentarium dat zij tot haar beschikking heeft, denk aan assessments, kan BOOST bedrijven helpen zich klaar te maken voor de toekomst.”

Deelnemende bedrijven

Het initiatief voor de kaart ligt in Brabant en is vervolgens uitgebreid via de samenwerking met de provincies Overijssel en Gelderland. De opdracht is vervolgens opgenomen door BOOST en het daarbij horende consortium, en het Circular Value Center en uitgevoerd met behulp van MaakLos en in samenwerking met de BOOST-partners Windesheim, Metaalunie, VNO-NCW, Saxion en Oost NL. Deelnemende bedrijven aan de Routekaart Remanufacturing in Overijssel en Gelderland zijn Sepawand, Royal Kaak, Kaltenbach-Gietart, Nooteboom Trailers, Aebi Schmidt Group, Pillen Group, VMI Group, Hencon en Falco Straatmeubilair.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV