Oplossing voor gerobotiseerd slijpen van plaatdelen

Teqram demonstreert op De Nederlandse Metaaldagen de EasyGrinder. Dit is een gerobotiseerde oplossing voor het slijpen van plaatdelen. De kern van dit systeem is de door Teqram zelf ontwikkelde EasyEye, een platform voor 3D vision en robotbesturing. Het Zwolse bedrijf zet vision in om tal van manuele werkzaamheden in de plaatbewerking te automatiseren.

De EasyGrinder slijpt een plaatdeel dat op de EasyFlipper ligt. Deze tafel kan vlakke plaatdelen automatisch omdraaien, waardoor beide zijden eenvoudig kunnen worden bewerkt.

“We proberen die dingen op te lossen waarvoor nog geen oplossing is”, zegt directeur Frans Tollenaar. “Dat doen we met vision, camerasystemen die een robot flexibel kunnen laten functioneren in zijn omgeving.” Tollenaar staat te popelen om mee te doen aan de Metaaldagen. Want Teqram beschikt over diverse volwassen, industrierijpe oplossingen, maar heeft daar in de afgelopen beursloze periode vrijwel niks live aan potentiële klanten kunnen laten zien. “Terwijl dit nu juist systemen zijn, die je echt moet zien om te begrijpen wat ze kunnen betekenen voor je bedrijfsvoering.”

Lage volumes, veel variatie

Teqram richt zich met zijn robotsystemen vooral op bedrijven die plaatwerk met lage volumes en veel variatie verwerken. “Daar zijn nog geen fatsoenlijke robotsystemen voor. Want robots zijn te blind, te star, hebben maar zes assen en het kost veel tijd om ze te programmeren, wat echt een bottleneck is. Vision is hier de oplossing.”

Plaatdelen worden vaak gestapeld op een europallet voor een bewerking aangeleverd; brandsnij- of plasmasnijdelen zitten ook vaak in een kist. “Die delen moeten we kunnen herkennen, oppakken en in een machine kunnen voeren”, zegt Tollenaar. “Na de bewerking moeten we ze ook weer kunnen oppakken. Dat is een probleem, want in bijvoorbeeld een straalmachine of een ontbraammachine worden onderdelen vaak verschoven of gaan ze zelfs op de kop. Mensen kunnen die delen oppakken, want die hebben een perfecte hand-oog coördinatie, maar voor een robot is dat heel moeilijk. Juist in het automatiseren van dat type werkzaamheden is Teqram goed. We zijn goed in vision, het maken van grippers en het schrijven van applicatie-gerichte software. Goede software en sensoriek zijn de kern om een robot elk onderdeel te kunnen laten handlen.”

Dikke brandsnij-delen slijpen

De EasyGrinder is zo’n robotsysteem dat dat kan. Hij is oorspronkelijk ontwikkeld voor een klant waar veel medewerkers met een slijptol dikke brandsnij-delen bewerken. De EasyGrinder herkent die delen nu zelf, haalt de bramen weg, rondt ze af en haalt het zogeheten brandsnijneusje weg. “We kunnen zo’n concept loslaten op alle onderdelen die je aan de robot voert. Met een hoge repeteerbetrouwbaarheid. Dit is een goed werkende oplossing voor het dikkere brandsnijwerk”, aldus Tollenaar.

Maar de EasyGrinder is niet de enige oplossing die Teqram aanbiedt. Er is al een flink portfolio opgebouwd. Vorig jaar heeft het bedrijf al de EasyFlipper op de markt gebracht, die vlakke plaatdelen automatisch omdraait. Ook zijn er al oplossingen voor het automatisch uitsorteren van lasersnijmachines, het beladen van plaatwerk in een freesmachine en het automatisch beladen van platenrichtmachines, dieptrekmachines en persen. Zelfs wordt er momenteel gewerkt aan een systeem waarbij een halkraan automatisch (zware) onderdelen kan oppakken.

Dankzij de door Teqram zelf ontwikkelde EasyEye, een platform voor 3D vision en robotbesturing, kunnen de robots flexibel functioneren in hun omgeving.

Dankzij de door Teqram zelf ontwikkelde EasyEye, een platform voor 3D vision en robotbesturing, kunnen de robots flexibel functioneren in hun omgeving.

Steeds meer mogelijk

Teqram is actief in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Duitsland is de grootste markt. Hier zijn de klanten met name grotere brandsnijbedrijven, vaak gelieerd aan een staalconcern. Teqram is in 2017 begonnen en telt inmiddels twintig medewerkers, waarvan tweederde softwareontwikkelaars met een grote wiskundeknobbel zijn, en/of met een achtergrond in werktuigbouwkunde of de mechatronica. “We zijn een scale-up”, zegt Tollenaar. “Alle bouwstenen om complete oplossingen te creëren hebben we nu. Daarbij beschikken we over genoeg ruimte om onze systemen te bouwen en turnkey op te leveren.”

Het Zwolse bedrijf biedt al mooie oplossingen, maar tegelijkertijd benadrukt Tollenaar dat de hele robotisering met behulp van vision nog in de kinderschoenen staat. “Dat zal nog zeker 10 jaar zo blijven. We kunnen bijvoorbeeld heel goed gerobotiseerd slijpen, maar dat is nog maar een fractie van wat wij op lange termijn in de markt gaan zetten. Vision systemen zijn heel gevoelig voor zaken als daglichtinvloeden en reflectie van materiaal, en kennen nog veel beperkingen bij het genereren van bruikbare datapunten over de omgeving. Dat moet allemaal worden opgelost. Daarom zullen we de komende tijd ook flink blijven opschalen in R&D. Er is nog veel te doen maar ik weet zeker dat we heel ver gaan komen. Met kunstmatige intelligentie en betere sensoren zal steeds meer mogelijk zijn.”

Creatief meedenken

Op de Metaaldagen hopen Tollenaar en zijn medewerkers in contact te komen met plaatbewerkers die op zoek zijn naar mogelijkheden om te automatiseren. Met de live demo’s van de EasyGrinder, video’s en informatiemateriaal over de andere oplossingen zullen ze laten zien wat er al kan én wat er allemaal binnen handbereik is. Tollenaar: “Er wordt vaak gezegd dat de metaalbewerking een conservatieve markt is. Maar ik vind dat helemaal niet. Wij zien heel veel innovatieve bedrijven, die creatief meedenken over wat er kan met een robot. Daarmee gaan we graag in gesprek.”

Hal 5, stand C026

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Automatisering

Meet & Match tussen robot en MKB

15-06 Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar…

Automatisering

Conditie frequentieregelaars continu bewaakt

25-05 Dit panel is ontworpen om eenvoudige toegang te bieden tot gegevens-gestuurde bewakingsdiensten voor ABB…

Automatisering

Alle tools voor toekomstbestendig automatiseren

25-05 Vision, Robotics & Motion is een combinatie van vakbeurs en congres waar leveranciers en…

Automatisering

FQE grijper is tolerant voor verschillende vormen en maten

25-05 De grijper is ontwikkeld voor het oppakken van werkstukken ongeacht hun grootte, vorm of…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X