Opslag voor lange materialen bespaart 30.000 liter diesel per jaar

De Duitse poedercoater Schreiner (PBS) loopt voorop in productiegeïntegreerde milieubescherming en bewijst dat efficiëntie en duurzaamheid prima samengaan. Met een nieuw honingraatmagazijn van Remmert verbetert de dienstverlener zijn ecologische voetafdruk jaarlijks met nog eens 500 ton CO2. En dat bij een verviervoudiging van de consignatieopslagcapaciteit.

Met meer dan 2.600 opslagplekken voor cassettes met lange goederen is de opslagcapaciteit bij PBS verviervoudigd.

PBS is een dienstverlener op het gebied van oppervlakteveredeling. De onderneming voorziet stalen en aluminium profielen van poedercoatings en bedient daarmee klanten in de bouw, kozijnfabricage, logistiek en machinebouw. Directeur Harald Schreiner heeft zijn onderneming niet alleen gepositioneerd als specialist in poedercoatings, maar is met 180 medewerkers een meer allround dienstverlener. “Wij bieden uiteenlopende procesondersteunende diensten aan, zoals zagen, frezen en boren. Daarnaast beschikken we over meerdere moderne profielverbindingsinstallaties. Met het nieuwe hoge stellingmagazijn hebben we nu ook onze consignatieopslagcapaciteit aanmerkelijk vergroot.“.

Productie en logistiek worden één

Voorheen was het opslagoppervlak voor klantmaterialen verdeeld over meerdere hallen op het meer dan 80.000 m² grote bedrijfsterrein. De opslag op één niveau en het vervoer met vorkheftrucks was niet alleen tijds- en arbeidsintensief, maar leidde ook telkens weer tot beschadiging van de goederen. PBS wilde een hogere productiviteit en zocht daarom naar een manier om de interne logistiek en de productie nauwer te integreren en zoveel mogelijk te automatiseren. Daarbij moest de opslagcapaciteit aanmerkelijk worden vergroot.

Ook het dieselverbruik van de heftruckvloot was Schreiner een doorn in het oog. De onderneming staat bekend als voortrekker op het gebied van ecologische processen. “Wij waren de eerste veredelaar in Duitsland die heeft ingezet op chroomvrije voorbehandelingen, lang voordat dit verplicht werd”, licht Schreiner toe. Verder gebruikt PBS uitsluitend gezuiverd regenwater voor de voorbehandeling van de materialen. De benodigde proceswarmte wordt sinds 2013 opgewekt met een eigen biomassaverwarmingsinstallatie van 2,5 Mw. Deze gebruikt hernieuwbare grondstoffen uit de regio en maakt hiermee een jaarlijks verbruik van ongeveer 1 miljoen liter stookolie overbodig. Bovendien zijn de dakoppervlakken van de bedrijfsgebouwen bedekt met zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van ongeveer 1,7 megawatt.

Naast het honingraatmagazijn omvat het logistieke concept buffer- en omloopstations voor de in- en uitslag van de cassettes met bufferplekken voor orderpicking.

Naast het honingraatmagazijn omvat het logistieke concept buffer- en omloopstations voor de in- en uitslag van de cassettes met bufferplekken voor orderpicking.

Dieselolie besparen

PBS heeft het nieuwe magazijn voor lange materialen van Remmert aangrenzend aan de productie laten bouwen, zodat heftruckverkeer bijna niet meer nodig is. Alleen hierdoor bespaart PBS jaarlijks meer dan 30.000 liter diesel, wat overeenkomt met een uitstoot van meer dan 500 ton CO2. Een prettige bijkomstigheid is verder, dat schade aan de materialen bijna niet meer voorkomt en dat de materiaalstroom veel sneller is, zodat ook de productiviteit in de poedercoating is verbeterd.

Het magazijn met honingraatstructuur bestaat uit meer dan 2.600 cassettes voor lange goederen, een verviervoudiging van de oorspronkelijke opslagcapaciteit. De in- en uitslag vindt volautomatisch plaats binnen 90 seconden met behulp van een stellingbedieningsapparaat (SBA). Het SBA kan veertig dubbele runs per uur uitvoeren en werkt dankzij de energieterugwinning uiterst energie-efficiënt. De oplossing omvat vier buffer- en omloopstations voor de in- en uitslag van cassettes met in totaal 12 bufferplekken voor orderpicking en een geïntegreerd WMS (warehouse management system) dat gekoppeld is met het MES (manufacturing execution system).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteit met 40% omhoog

28-06 “Wij zien onszelf als pionier op het gebied van loonproductie van plaatwerkproducten en metaalconstructies…

Plaatbewerking

Hoekman RVS zet mega-stap in lasersnijden

07-12 Met deze investering is de oudste laser in het bedrijf – een CO2-laser –…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Remmert maakt nieuwe laser Hoekman écht productief

13-09 Het familiebedrijf Hoekman in Nieuwleusen produceert plaatwerkonderdelen en werkstukken van roestvrij staal. Het dienstenpakket…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Bedrijf en Economie

Ruim 60% MKB-metaal worstelt met beschikbaarheid materialen

24-01 Meer dan 60% van de respondenten geeft aan dat zij te maken hebben met…

Automatisering

Remmert versterkt inzet Remote Service

30-07 Remmert, leverancier van intralogistieke oplossingen, legt meer focus op haar ‘Remote Service’-diensten. Hiermee kan…

Plaatbewerking

Automatisering voor een warme efficiëntieslag

07-07 Een goed begin is het halve werk. Het is een filosofie die Barbas Bellfires…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema