Orbitale laskop voor dunne RVS buizen

Met de orbitale laskoppen van de HX-serie van Orbitalum kan een gebogen buis (elleboog), bijvoorbeeld bij de bouw van warmtewisselaars, efficiënt en veilig worden verbonden met kleine RVS-buisjes. Orbitalum introduceert nu de HX 12P, die speciaal is ontwikkeld voor zeer compacte lamellen warmtewisselaars waarbij buisdiameters van 9,5 mm tot 13,3 mm worden ingezet.

Het lassen van ellebogen in de warmtewisselaarbouw met de hand is een moeizame aangelegenheid. Bovendien is niet gegarandeerd dat de lasser een gelijkblijvende hoge kwaliteit en daarmee de dichtheid van alle ellebogen realiseert. Met als gevolg dure nabewerking en een hoog uitvalpercentage.

De HX koppen van Orbitalum met hun geautomatiseerde lastechniek zijn een oplossing voor efficiënte en hoogwaardige productie. Voorgemonteerde buisbochten, zelfs in nauwe buisbundels kunnen hiermee betrouwbaar en snel worden gelast. Bewerkbaar zijn dunwandige RVS buizen met wanddikten van 0,5 tot 0,8 mm. Ten opzichte van handwerk wordt de voorbereidingstijd met ongeveer 50 procent gereduceerd. Per buis is de lastijd slechts rond de 30 seconden. Tot wel 250 lassen per kop en laag zijn zo te realiseren.

Met de HX 12P kunnen RVS buizen economisch en hoogwaardig TIG-gelast worden. Terwijl gebruikelijke koppen of tangen tussen buizen veel ruimte vragen voor het positioneren, maken de slanke HX koppen de opbouw van zeer compacte warmtewisselaars met hoge buisdichtheid en daarmee een hoge efficiency mogelijk. Buisafstanden van minder dan 40 mm zijn haalbaar. Ook de handling is eenvoudig: de HX-kop wordt opengeklapt, om de buis gelegd en met een druk op de knop fixeert hij zichzelf pneumatisch. Een aanslag met grove en nauwkeurige instelling helpt bij de veilige positionering aan de buis. Na de startprocedure loopt de watergekoelde kop vol met argon gas en het lassen gaat automatisch met gelijkblijvende hoge kwaliteit. Het Orbitalum systeem zorgt daarbij voor een zuivere doorlas, zonder rommel, gleuven of bramen in de buis.

De Orbitalum lasstroombronnen herkennen automatisch de aangesloten HX-kop met zijn specifieke parameters, zodat de bediener voor het begin van het lasproces alleen maar het juiste lasprogramma hoeft op te roepen en het proces moet starten. Ook minder geschoold personeel kan met dit systeem een goed lasresultaat realiseren.
De praktijk wijst uit dat met het Orbitalum systeem het uitvalpercentage van 4 procent kan worden gereduceerd tot 0,7 procent. Een ander voordeel: een bediener kan met meerdere laskoppen tegelijk opereren. De gesloten laskamers en het gelijkblijvende proces zorgen er ook voor dat geen aanloopkleuren ontstaan zodat dure nabewerkingen zoals beitsen of passiveren meestal niet nodig zijn.
Tot de Orbitalum serie behoren naast de nieuwe HX 12P ook de HX 16P voor buisdiameters van 15 tot 16,8 mm en de HX 22P voor 18 tot 22 mm.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Plaatbewerking

Arendsen Plaatwerk wordt een geoliede machine

21-12 Arendsen Plaatwerk heeft gloednieuwe kantoren en een moderne presentatie/ontvangstruimte in gebruik genomen. Maar de…

Plaatbewerking

Laserlassen van buizen en profielen met fiberlasers

26-02 Tijd is geld – of het nu gaat om bewerkingstijd, tijd die wordt besteed…

Automatisering

Lasrobotautomatisering 2.0 bij genomineerde Valk Welding

05-02 Robotintegrator Valk Welding is gespecialiseerd is in de turn-key levering van complete ‘All-in-One’ lasrobotinstallaties…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X