OrderOn heeft een grote toegevoegde waarde voor VDL

De VDL Groep is op METAVAK van de partij met OrderOn.com, het online platform voor on-demand bestellen, produceren, bewerken en leveren van metaal. Het platform is nu zo’n anderhalf jaar operationeel en Bart van der Staak, Project Manager OrderOn, is er super enthousiast over. De verwachtingen zijn meer dan uitgekomen, de mogelijkheden worden stap voor stap uitgebreid en de gebruiksvriendelijkheid blijft toenemen.

OrderOn is begonnen bij VDL Technics, specialist in het produceren en seriematig samenstellen van plaatwerkconstructies. Deze VDL-vestiging was al een eind op weg met de automatisering van het lasersnij- en kantproces.

Dat laatste gebeurt mede dankzij de klanten. Zij zorgen uit eigen beweging, op vragen van het verkoopteam en via online enquêtes voor de informatie (data!) waar de ontwikkelaars van OrderOn verder mee kunnen. “We hebben heel veel voor de hand liggende dingen teruggekregen, die we van tevoren toch niet hadden bedacht”, vertelt Van der Staak enigszins cryptisch.

Steeds gebruiksvriendelijker

Hij licht toe: “Voordat we het platform in gebruik namen, hebben we heel veel getest. We dachten dat alles perfect was, maar kwamen toch nog kleine bugs tegen. Ook bleken enkele omschrijvingen die we zelf heel logisch vonden, voor klanten niet helemaal logisch te zijn. Dat hebben we gelijk aangepast. En van klanten met grote bestellingen vanaf pak ‘m beet 30 regels, kregen we te horen dat ze het vervelend vonden om voor diezelfde bestelling een maand later weer het hele traject te moeten doorlopen.

Daar hebben we een voorziening voor getroffen: ze kunnen hun oude bestelling makkelijk kopiëren en eventueel met wat aanpassingen opnieuw bestellen. Zo maken we OrderOn steeds gebruiksvriendelijker. Ook hebben we meerdere materialen toegevoegd. En de bewerking kantenafronding, want daar is veel vraag naar.”

Exponentiële groei

Ondertussen maakt OrderOn vanaf het moment van de lancering een exponentiële groei door. Het aantal bezoekers, gebruikers en geplaatste orders blijft hard stijgen. Bijkomende voordelen zijn er ook voor VDL. Van der Staak: “Onze werkvoorbereiders gebruiken OrderOn ook zelf als calculatiesysteem om snel relatief eenvoudige opdrachten naar de lasersnijmachines te kunnen sturen. Daardoor hebben ze meer tijd om te focussen op de complexe delen van calculaties. Dat is pure winst.”

OrderOn maakt vanaf het moment van de lancering een exponentiële groei door. Het aantal bezoekers, gebruikers en geplaatste orders blijft hard stijgen.

OrderOn maakt vanaf het moment van de lancering een exponentiële groei door. Het aantal bezoekers, gebruikers en geplaatste orders blijft hard stijgen.

OrderOn is begonnen bij VDL Technics in Boxtel, specialist in het produceren en seriematig samenstellen van plaatwerkconstructies. Deze VDL-vestiging was al een eind op weg met de automatisering van het lasersnij- en kantproces. Voor Van der Staak is het wel duidelijk dat er bij al die automatisering steeds meer digitalisering nodig is om het maximale rendement eruit te halen. Digitalisering en automatisering gaan volgens hem hand in hand en versterken elkaar. “Het komt van twee kanten. Een platform als OrderOn ontstaat vanuit de vraag in de markt naar het snel en online kunnen plaatsen van orders. Anderzijds komen machineproducenten met oplossingen waardoor je in de productie kunt automatiseren. Zoals de TruLaser Center 7030 van Trumpf, die alle processen van het lasersnijden integreert in één machine. We zijn continu bezig die ontwikkelingen op elkaar te laten aansluiten.”

Nieuwe stroom klanten

Dat legt VDL Technics geen windeieren. “We krijgen door OrderOn een nieuwe stroom klanten, waardoor het aantal klanten dat we bedienen hard oploopt. Dat biedt veel kansen. Want voor een klant die lasersnijwerk bestelt, kunnen we vaak nog veel meer doen.” Daarbij wordt de efficiency steeds beter. Orders voor lasersnij- en kantwerk gaan nu papierloos door de fabriek, zonder dat er mensenhanden aan te pas komen.

En dat wordt steeds verder uitgebreid. VDL Technics is momenteel een pilotklant van machinebouwer Q-Fin om laserparts ook zonder menselijke tussenkomst te kunnen afronden en afbramen.

Meer VDL-bedrijven haken aan

Binnen enkele weken zal het graveren via OrderOn beschikbaar zijn, volgend jaar volgen boren/tappen en op wat langere termijn het grote plaatwerk, lassen en lakken. Ondertussen staan andere VDL-bedrijven op het punt om ook aan te haken; VDL HMI met buislasersnijwerk, daarvoor is geïnvesteerd in een vierde buislaser. VDL Industrial Modules staat in de startblokken om RVS en aluminium plaatdelen via OrderOn aan te bieden. “De andere VDL-bedrijven hebben precies dezelfde uitdagingen als VDL Technics”, weet Van der Staak. “Ze zien bovendien nu het bewijs dat online aanbieden bij ons werkt. Dat versnelt de hele ontwikkeling.”

OrderOn heeft een grote toegevoegde waarde voor VDL. Projectmanager Van der Staak ziet het platform als een middel voor het industriële familiebedrijf om voorop te blijven lopen in de markt. “Ons doel is om zo veel mogelijk mogelijkheden van VDL op OrderOn te presenteren. Samen beschikken onze bedrijven over een ongekende hoeveelheid kennis op allerlei gebied. De uitdaging is al die kennis te bundelen en online aan te bieden.”

OrderOn.com
Stand B119

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDL versterkt positie in elektronica met overname Rena

04-12 VDLRena Electronica ontwikkelt en produceert elektronica voor onder andere LED-producten in verschillende markten. Synergievoordelen…

Bedrijf en Economie

Oud-topman van VDL Wim van der Leegte (76) overleden

20-11 In een reactie zegt de familie Van der Leegte diep bedroefd te zijn door…

Toeleveren

VDL gaat batterijmodules assembleren voor BMW Group

11-10 VDL gaat in ieder geval tot 2035 ongeveer 125.000 batterijmodules assembleren voor het aftersalesnetwerk…

Toeleveren

VDL werkt met Schaeffler aan zelfrijdende shuttles

01-09 De twee familiebedrijven demonstreren het voertuig voor het eerst op de IAA Mobility (5-10…

Automatisering

Duits project legt CO2-verbruik in plaatwerkketen bloot

03-07 Dit platform moet duidelijk maken welke maatregelen in welke productiestap de grootste CO2-besparing opleveren. Hiervoor…

Bedrijf en Economie

VDL Nedcar kondigt massaontslag aan

02-06 De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse maakt bestellen weer wat makkelijker voor machinebouwer

13-02 De Cromvoirtse, leverancier van metaal op maat met vestigingen in Oisterwijk en Nuth, is…

Toeleveren

Samenwerking VDL met Airbus

11-01 Gestart wordt met de ontwikkeling en productie van een prototype. VDL ETG Almelo zal…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?