Paul Meijering Metalen gaat nieuwe groeifase in

Op een ijskoude winterse januaridag is Paul Meijering Metalen begonnen aan een nieuwe fase in haar bestaan. Vijftien jaar geleden sloeg oma Truus de eerste paal voor een nieuw bedrijfspand aan het Van Voordenpark in Zaltbommel, nu deden Amber en Niek, de kinderen van Paul en Conny Meijering, een paar honderd meter verderop op bedrijventerrein De Wildeman hetzelfde. Ze werden daarbij gadegeslagen door ruim honderd gasten.

Het succesverhaal van Paul Meijering Metalen is begonnen in 1989 en resulteerde in 2012 in een omzet van 25 miljoen euro en het beste resultaat ooit. Het bedrijf levert dagelijks wereldwijd direct vanuit eigen voorraad buizen, platen en componenten in zowel roestvrij staal als special alloys. De forse uitbreiding waarvoor nu het startschot is gegeven, moet bijdragen aan het doel dat Paul en Conny Meijering voor ogen staat: de beste RVS-leverancier van Europa worden. Niet de grootste maar wel de beste. Wat dat betekent? Volgens Conny Meijering is dat eigenlijk heel eenvoudig: “Gewoon doen wat je belooft.”

In 1987 was Paul Meijering werkzaam in het bedrijf Ertsimport van zijn vader in Culemborg. Het bedrijf werd verkocht en vrij snel daarna nam Paul ontslag omdat hij wat voor zichzelf wilde gaan doen. Even overwoog hij een handel in autobanden, maar eigenlijk viel de keus direct op de handel in RVS. In een geleende auto leverde hij zijn eerste bundels af. Aanvankelijk opereerde hij vanuit Waardenburg, maar in 1991 nam hij zijn intrek in het inmiddels leegstaande oude pand van Ertsimport in Culemborg. De handel zat hem in het bloed en de zaak bloeide en groeide. Conny zegde haar baan op en kwam bij hem in de zaak.

Logistiek
Culemborg was logistiek gezien geen toplocatie en daardoor kwam Zaltbommel als nieuwe vestigingsplaats in beeld. Op 10 juli 1998 sloeg Pauls moeder de eerste paal voor een nieuw bedrijfspand op 7500 vierkante meter grond aan het Van Voordenpark, vlak aan de A2. “In dit bedrijfspand met kantoor, waar we ons vanaf de zomer 1999 vestigden, konden we jaren vooruit”, aldus Conny Meijering. “Hier ontwikkelden we ons tot een echt bedrijf. We kregen steeds meer mensen, voorraad en omzet, maar ook steeds minder ruimte. Dat kwam vooral door het motto van Paul: ‘als je niks heb liggen kun je niks verkopen’. Daardoor nam onze voorraad voortdurend toe.”

Om te kunnen blijven groeien werd 15.000 vierkante meter grond aangekocht op het nabijgelegen bedrijventerrein De Wildeman. Hier is nu de eerste van in totaal 4700 palen geslagen. Dit aantal geeft meteen de omvang van het project aan: de nieuwe bedrijfshal zal circa 240 x 50 meter meten en er is circa 1000 vierkante meter kantoor gepland.

Automatisch langgoedsysteem
De hal zal op 1 juli klaar zijn, de kantoren worden eind september in gebruik nemen. De hal krijgt een volledig nieuwe inrichting, met als belangrijkste onderdeel een automatisch langgoedsysteem van de Zwitserse fabrikant Fehr. Hiermee gaat de opslagcapaciteit van Paul Meijering Metalen enorm omhoog. Het wordt een systeem met 11 meter hoge rekken, waar een robot langs rijdt om materiaal uit de locaties te halen en naar de magazijnman te brengen, die het verzendklaar maakt.
Dit systeem biedt diverse voordelen. Allereerst is het ruimtebeslag beperkt. Op 7 à 800 vierkante meter kan nu een hoeveelheid materiaal worden opgeslagen, waarvoor anders 3 à 4000 vierkante meter nodig zou zijn. Er hoeft niet meer gereden te worden met vorkheftrucks en er is veel minder kans op fouten omdat niet een medewerker, maar de robot bepaalt wat er wordt opgepakt. Het systeem is arbovriendelijk en terwijl de robot zijn werk doet kan de medewerker meerdere orders tegelijk klaar maken.
Dit betekent dat Paul Meijering Metalen veel sneller en flexibeler kan handelen. Maar ook dat de voorraad enorm kan worden uitgebreid. Die uitbreiding zal vooral de diepte ingaan. “We willen vooral nog meer hittevaste kwaliteiten op voorraad leggen”, aldus Conny Meijering. “Ook gaan we van 3500 palletplaatsen nu naar 10.000 palletplaatsen straks.”

Inoxdeals
In het nieuwe pand komt al het eerste keus materiaal te liggen. Het pand aan het Van Voordenpark wordt het domein van de outlet Inoxdeals met tweede keus materiaal. Hiervoor wordt geen apart bedrijf opgericht, maar de activiteiten worden wel gesplitst om zowel de klanten voor eerste keus materiaal als die voor tweede keus optimaal te kunnen bedienen.

Momenteel zijn er 35 mensen werkzaam bij Paul Meijering Metalen. In het nieuwe pand is ruimte voor 60 mensen. “We willen op termijn naar dat aantal toegroeien”, zegt Conny Meijering. “We zien wel of dat binnen 3, 5 of 10 jaar zal zijn.”
Zij ziet volop mogelijkheden voor groei, maar de economische ontwikkeling bepaalt natuurlijk voor een groot gedeelte het tempo. Paul Meijering Metalen importeert/exporteert al naar meer dan 45 landen. Ongeveer 65 procent van de omzet komt uit export en dat percentage is groeiende. “We timmeren met ons eerste keus materiaal flink aan de weg in Scandinavië en kijken ook nadrukkelijk naar Zuid-Amerika. Ook zijn we bezig om de omzet bij bestaande klanten uit te breiden. Met de uitbreiding van de voorraad hebben we daarvoor straks alle mogelijkheden. Met Inoxdeals staan we dit jaar op een vakbeurs in Turkije, omdat met name de Turkse markt erg geïnteresseerd is in tweede keus materiaal. We hebben een extra verkoper aangenomen, die Inoxdeals verder gaat ontwikkelen.”

Ook is er een nieuwe controller in dienst getreden, die alle financiële zaken voor zijn rekening neemt. Dat biedt Conny Meijering de gelegenheid om zich nog meer met de marketing bezig te houden. Zij geeft samen met Paul Meijering en Stefan Bagen leiding aan het bedrijf. Paul is vooral druk met de nieuwbouw en het onderhouden van de contacten met de leveranciers. Hij houdt zich niet meer bezig met de fysieke verkoop/inkoop, maar wel met de grote orders. En als er ergens in de wereld een grote partij te koop wordt aangeboden, stapt hij in het vliegtuig.

De nieuwbouw betekent dit jaar extra drukte, maar iedereen is er enthousiast over. “Aangezien we de beste RVS-leverancier van Europa willen worden, hebben we natuurlijk wel iets te doen. Maar we hebben daarvoor een fantastisch team. Samen met al onze medewerkers gaan we er iets prachtigs van maken”, besluit Conny Meijering.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Specialist in ‘metalen met gaten’ versterkt productie

27-03 Holwerda heeft een werktuigbouwkundige achtergrond en meer dan 25 jaar ervaring in het laten…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Verspanen

Koelsmeermiddel voor ASML Grade 2

27-03 De Bechem Avantin 400 serie is vrij van boorzuur en formaldehyde en mengbaar met…

Verspanen

Clean Event: krijg grip op industriële reinheid

27-03 Het evenement verbindt professionals uit de gehele keten rondom industriële reinheid om samen de…

Bedrijf en Economie

Wilvo neemt V.d. Elsen over

27-03 De overname (de vierde na GFM in 2020, Iteq in 2021 en Van Den…

Toeleveren

VDL Groep groeit stevig door

27-03 Ondanks onzekere geopolitieke omstandigheden en externe uitdagingen als gevolg van tekorten (medewerkers en materialen)…

Bedrijf en Economie

Inschrijving Metaal Awards verlengd

27-03 “Als organisatie van De Nederlandse Metaal Dagen zien wij logischerwijs veel kansen voor de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen