Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

Bos Metaal- en Kunststofverspaning in Gorredijk is als toeleverancier voor onder andere de luxe jachtbouw, machinebouw en agrarische industrie de laatste jaren sterk gegroeid. Om die groei met het bestaande personeelsbestand het hoofd te kunnen bieden, is geïnvesteerd in een productieve CNC-draaibank met een Gantryloader beladingsysteem van CMZ. Met deze productiecel kan het bedrijf onbemand produceren en daardoor de productieoutput verhogen en tegelijkertijd de werkdruk op het personeel wegnemen.

Het team van Bos Metaal- en Kunststofverspaning kan sinds de ingebruikname van de nieuwe CMZ met Gantryloader een hogere productieoutput realiseren.

Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te kunnen beantwoorden, heeft Bos Verspaning het machinepark in de afgelopen twaalf jaar uitgebreid van één kleine draaimachine naar maar liefst dertien bewerkingsmachines. Deze toename is natuurlijk een goed teken, maar heeft wel als gevolg dat er steeds meer druk komt te liggen op het personeelsbestand dat in verhouding minder snel is gegroeid dan het machinepark. Om te voorkomen dat machines stil zouden komen te staan door een tekort aan handen en om te voorkomen dat Bos Verspaning ‘nee’ zou moeten gaan verkopen aan nieuwe opdrachten en klanten, kon het bedrijf niet meer om automatisering heen.

“We hebben net als de rest van de industrie de grootste moeite om personeel te vinden. Er komen nog maar met mondjesmaat mensen van een technische vakopleiding. Tel daarbij op dat series kleiner worden en producten complexer, waardoor het aantal handelingen zoals programmeren, omspannen en instellen in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Daar moeten we dus op anticiperen en dat hebben we nu gedaan door te investeren in een productieve CNC-draaibank met een flexibele automatisering. Deze oplossing geeft ons de mogelijkheid om met dezelfde club mensen meer spindeluren te maken”, vertelt directeur Uppie Bos.

Compacte automatisering

Bos Verspaning heeft gekozen voor een CMZ TD30YS-800 draaibank met een GL20II Gantryloader beladingsysteem. De complete cel wordt ingezet om niet alleen grotere series, maar ook herhaalopdrachten vanaf seriegrootte twee onbemand te kunnen bewerken. Zo kan er tijd vrijgemaakt worden voor andere werkzaamheden. Bos: “De portaallader neemt het werk van twee mensen over. Die tijd kunnen we nu nuttiger inzetten voor bijvoorbeeld het maken van complexere enkelstuks of kleine series.”

De Gantryloader heeft volgens Bos de nodige voordelen ten opzichte van een normale beladingsrobot. Het belangrijkste voordeel is het beperkte vloeroppervlak dat het systeem inneemt. De portaallader belaadt immers de CNC-draaimachine vanaf de bovenzijde, waardoor de voorzijde van de machine helemaal vrij blijft. “We hadden weinig vloeroppervlak beschikbaar voor een nieuwe productiecel dus de afmeting van de complete installatie was enorm belangrijk. Samen met leverancier Promas hebben we de machine optimaal samengesteld. Dat we de portaallader met het werkstukmagazijn aan de andere kant van de machine gepositioneerd wilden hebben, was geen enkel probleem. De flexibiliteit die dankzij de modulaire bouwwijze wordt bereikt is echt een voordeel van CMZ”, aldus Bos. Ook noemt hij de snelheid van de portaallader en de mogelijkheid om de complete automatisering vanuit de machinebesturing te programmeren als een groot voordeel.

Servogestuurde grijpers

De GL20II Gantryloader is voorzien van een werkstukmagazijn met veertien pallets die kunnen worden beladen met werkstukken met een diameter van 30 mm tot maximaal 280 mm. Bos Verspaning maakt daarnaast gebruikt van speciale houders waar meerdere asvormige delen opgestapeld kunnen worden om de onbemande productietijd te verlengen. De portaallader is verder voorzien van twee servogestuurde grijpers. De ene grijper houdt het ruwdeel vast terwijl de andere het bewerkte werkstuk uit de subspil haalt.

Op die manier wordt een minimale stilstandtijd gerealiseerd bij een werkstukwissel. Het bewerkte werkstuk wordt aansluitend op een afvoergoot gelegd, waarna de grijper het volgende ruwdeel pakt. Om de flexibiliteit te verhogen kan de portaallader met verschillende grijpers uitgerust worden. Zo kan er betrekkelijk snel omgesteld worden naar een totaal ander product.

Stabiel en veelzijdig

De CMZ TD30YS-800 CNC-draaibank heeft een afstand van 800 mm tussen de centers en een hoofdspil met een vermogen van 40 kW en een maximaal toerental van 3.500 min-1. Bos Verspaning heeft de machine uitgerust met een servogestuurde turret met zestien gereedschapsposities en een krachtige subspil met een maximaal koppel van 900 Nm. Voor de aangedreven gereedschapsposities heeft de turret een vermogen van 14 kW, een maximaal koppel van 105 Nm en een maximaal toerental van 12.000 min-1.

In combinatie met de overnamespil wordt een hoge flexibiliteit bereikt en kunnen werkstukken compleet bewerkt worden. “Naast de mogelijkheid om zowel te draaien als andere bewerkingen zoals frezen en boren uit te voeren, ben ik ook erg gecharmeerd van de stabiliteit van de machine. Wat ik namelijk behoorlijk uniek vind is de blokgeleiding in deze relatief kleine draaibank. Mede hierdoor komt die hoge stabiliteit tot stand en dat merk je echt in de praktijk. Niet alleen is de CMZ erg nauwkeurig, maar de standtijd van het gereedschap is ook veel hoger. In combinatie met de 70 bar hogedrukkoeling draaien we soms dagenlang onbemand zonder gereedschapsbreuk”, aldus Bos.

Edwin Smeenk van Promas vult aan: “CMZ staat bekend om de robuuste bouwwijze en hoge stabiliteit en dat zie je direct terug in de hoge productiviteit en nauwkeurigheid. Naast de blokgeleiding verkrijgt CMZ de hoge stabiliteit en nauwkeurigheid door handgeschraapte contactvlakken, het robuust vormgegeven machineframe de built-in motoren en de optimale thermische stabiliteit. Al met al is Bos Verspaning met de nieuwe investering helemaal klaar voor de toekomst.”

Promas
Stand A113

Komt u ook naar de METAVAK? Registreer u hier voor gratis toegangskaarten!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Machinefabriek Sturm maakt volgende stap met vijfassig frezen

29-11 Tevens is het mogelijk om complexere werkstukken te produceren en een hogere productiviteit te…

Verspanen

Promas levert maatwerk-automatisering bij De Boer

08-11 Het open huis van Promas, dat ruim 200 bezoekers trok, stond in het teken…

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen