Phantom HP2 is de nieuwe alleskunner

Phantom geeft de verspaners met de nieuwe HP2 Uni VHM frees een echt universeel gereedschap in handen. Boren, frezen, full slotten én 45 graden induiken, de Phantom HP2 kan het allemaal dankzij enkele unieke kenmerken. De Nederlandse gereedschapfabrikant laat bij deze frees de DIN-normering los én gebruikt voortaan iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren.

De nieuwe Phanthom HP2 Uni VHM frees kan boren, frezen, full slotten én 45 graden induiken.

De Nederlandse fabrikant van de Phantom gereedschappen heeft de afgelopen tijd enkele vernieuwingen doorgevoerd, die het de verspaners bijzonder gemakkelijk maken. Deze worden samen met de HP2 frees op de komende METAVAK voor het eerst op een beurs gepresenteerd. “We leveren niet alleen goede gereedschappen, maar ook de kennis hoe er mee te frezen”, zegt Jacco Kramer, Product Manager.

Universele frees

Dat de HP2 Uni VHM Vari frees zo breed inzetbaar is, komt voor een deel doordat de hardmetaalkwaliteiten steeds beter worden. Phantom geeft de nieuwe HP2 universele frees daarnaast enkele unieke kenmerken mee, die de inzetbaarheid en betrouwbaarheid verbreden. Zo is er een speciale kopgeometrie ontwikkeld waardoor sleuven frezen, induiken, contouren frezen en zelfs boren zonder startgat voortaan met één gereedschap kan.

Hogere betrouwbaarheid

Om de betrouwbaarheid te verhogen, laat Phantom de snijkanten voordat de coating wordt aangebracht, honen. Dankzij de snijkantradius hecht de coating beter en is de kans op uitbreken veel kleiner. Kramer: “Bij frezen met scherpe snijkanten zie je dikwijls dat deze afbrokkelen. Dan is de coating snel weg.” De frees is gecoat met een aluminiumchroomnitride (AlCrN) coating, geschikt voor droog en nat verspanen. De langere standtijd betekent een hogere betrouwbaarheid van de frees, wat belangrijk is nu steeds meer bedrijven automatiseren.

Het Phantom team heeft in het Test- en Trainingscenter de HP2 Uni volhardmetalen varifrees uitgebreid getest bij het duikfrezen. Hieruit blijkt de standtijd gemiddeld 30% langer te zijn dan van concurrerende gereedschappen. Omdat de frees zo universeel inzetbaar is, houdt Phantom van de HP2 alle radii van 0,25 tot 5 mm op voorraad. Ook de tussenmaten die tot nog toe vaak specials waren, zijn direct uit voorraad leverbaar. Het advies is om frezen met een radius te gebruiken, maar Phantom heeft ook de standaard beschermfase in het programma.

DIN-norm losgelaten

Met de introductie van de nieuwe universele frees laat Phantom de DIN-norm los. De snijkantlengte wordt net als bij boren uitgedrukt in de verhouding tot de diameter, dus 1xD, 2xD et cetera. Kramer: “Bij boren gaat men voor de snijkantlengte uit van de schacht. Hierdoor is geen tabellenboekje meer nodig. Zeker de jonge generatie programmeurs, vaak hbo-geschoold, zijn minder vertrouwd met de DIN-normen, die overigens niet altijd even logisch zijn. De typering 2xD, 3xD enzovoort maakt het gemakkelijk.” Phantom wil dit ook bij de andere frezen stap voor stap invoeren. Net als het gebruik van een speciaal icoon waarin de frezer in een oogopslag ziet wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. “Frezers berekenen de snedediepte en -breedte, maar niemand houdt rekening met de snijkrachtschommeling”, legt Kramer uit.

Werkgebied zichtbaar maken

De ongelijke spiraalhoek aan een frees is bedoeld om deze schommelingen op te vangen en vibratie te beperken. Maar bij bepaalde verhoudingen tussen de diepte (ap) en breedte (ae) veranderen de snijkrachten en kan een frees toch gaan trillen. Dat heeft snellere slijtage tot gevolg. Voor de HP2 frees heeft Phantom veel testen gedaan om te achterhalen wat het ideale werkgebied voor de frees is. Dat wordt zichtbaar gemaakt in een grafiek waarin voor de verschillende lengte-diameters het optimale percentage breedte (ae) staat aangegeven. “Er hoeft dus niks meer uitgerekend te worden of met trial and error te worden uitgezocht. In het icoon ziet de CNC-programmeur direct bij welk percentage van de diepte de frees optimaal werkt en wanneer vibraties optreden.”

Groen staat voor een betrouwbaar proces met minimale slijtage, oranje betekent dat nog altijd goed gefreesd kan worden, maar dat de kans op trillingen groter wordt. De rode gebieden moet men vermijden. Phantom gaat dit icoon in de toekomst ook bij alle andere gereedschappen meegeven aan de klanten. “Bij Phantom zien we dit als onze missie naast goede gereedschappen de parameters mee te leveren om CNC-frezen makkelijk te maken”, besluit de Phantom Product Manager.

Phantom/Van Ommen
Stand F129

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

13-01 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X