Pierre Scheyvaerts op weg naar afscheid bij Rofin Baasel Benelux

Een markante en bekende persoonlijkheid verlaat binnenkort de wereld van de lasertechniek: Pierre Scheyvaerts heeft per 1 oktober de verantwoordelijkheid voor Rofin Baasel Benelux in Alblasserdam overgedragen aan zijn opvolger Hans Matser. Hij blijft nog tien maanden actief om een aantal key accounts te begeleiden en een nieuwe collega in te werken in de hoogvermogen lasersystemen, maar daarna zit het er toch echt op.

De Belg Scheyvaerts zet dan een punt achter een carrière van 36 jaar in de lasers. Als elektrisch ingenieur maakte hij daar in 1978 voor het eerst kennis mee, toen hij in München een laserstraal met een luide knal op een garagemuur uiteen zag spatten. Hij was direct verkocht, al wist hij niet eens hoe hij ‘laser’ moest schrijven en had hij geen idee van verschillende golflengten en kleuren.

Maar dat veranderde snel. Via zelfstudie deed Scheyvarts veel kennis op en de ervaring met allerlei projecten deed de rest. In 1992 trad hij bij Rofin in dienst met de opdracht om vanuit München de Benelux-markt te ontwikkelen. In 2000 nam Rofin, vooral actief in hoogvermogen lasers, het bedrijf Baasel over, dat met name in de weer was met lasers voor microbewerkingen. Baasel had een vestiging in Alblasserdam en daar streek Scheyvaerts in augustus 2000 neer als directeur van Rofin Baasel Benelux.

Mooie orderportefeuille
Hij kan terugkijken op een uitstekende periode. Elk boekjaar, ook in de crisistijd, sloot hij af met een positief saldo. Dat geldt ook voor het laatste boekjaar onder zijn leiding, dat is geëindigd op 30 september. “De trend is groei”, aldus Scheyvaerts. “Ook de orderportefeuille voor het komende jaar is al weer goed gevuld.”

Dat betekent een mooie start voor zijn opvolger Hans Matser, die zich al sinds 1989 tussen de lasers beweegt. Jarenlang gaf hij leiding aan de vestiging van Baasel in Alblasserdam. Hij had net de overstap naar Rofin gemaakt, toen zijn nieuwe werkgever Baasel overnam. Zo keerde hij tegelijk met Scheyvaerts in Alblasserdam terug.

Scheyvaerts en Matser wijten de voortdurende groei onder andere aan het brede pakket van Rofin. Het wereldwijd opererende concern produceert laserbronnen, die de basis vormen voor krachtige productiegereedschappen voor een brede range aan industrie. Met hoog vermogen CO2, vaste-stof, fiber, diode en verschillende Q-switched lasers, biedt Rofin een uitgebreid productpakket binnen de industriële materiaalbewerking. De bronnen kunnen in de meest diverse toepassingsgebieden worden ingezet, of het nu gaat om snijden, lassen, markeren of oppervlaktebehandeling. Ze worden gebruikt in de automobielindustrie, de vliegtuig- en scheepsbouw, de elektronica- en halfgeleiderproductie, de textiel-, verpakkings- en kunststofindustrie, de matrijzen-, gereedschaps- en machinebouw, maar ook in de medische sector, de juwelenindustrie en de tandtechnische laboratoria. De laseroplossingen van Rofin optimaliseren niet alleen het bewerken van plaatmateriaal, maar ook de productie van hoogtechnologische toestellen zoals mobiele telefoons, plasma beeldschermen, computers, MP3 spelers, zonnecellen en pacemakers. Ook worden talrijke medische artikelen, waarbij het met name op precisie bij massaproductie aankomt, met behulp van lasers geproduceerd. “We werken samen met machinebouwers en systeemintegators, maar ook met toeleveranciers en eindklanten”, zegt Matser. “Gaat het met de een even wat minder, dan vangt een ander dat wel weer op. Zo is er steeds sprake van groei.”

Omzetgroei in micro en macro
Matser, die in Alblasserdam leiding geeft aan een team van tien medewerkers, heeft alle vertrouwen in de toekomst. “We bieden een goede mix in micro-, macro- en markeertoepassingen. Bij het markeren speelt innovatie wat minder en is de prijsdruk hoog omdat er overal concurrenten verschijnen. Daar moeten we hard knokken voor ons marktaandeel, hetgeen lukt dankzij onze kwaliteit en doordat we veel doen met bijvoorbeeld vision. Voor groei van de omzet zorgen echter vooral onze micro- en macrosystemen. In het microbereik worden steeds meer ultrakorte pulslasers ingezet. Daarmee kun je in een fractie van een seconde (pico, femto) het vermogen van een kerncentrale op een materiaal inzetten. We beschikken op dat gebied over heel veel applicatiekennis, waarmee we OEM’ers goed kunnen helpen. Daar komt bij dat we beschikken over wereldwijde dekking voor service en ondersteuning. Ook dat telt bij OEM’ers.”

Verschuiving naar fiberlaser
Scheyvaerts heeft een geweldig interessante tijd gehad in de lasertechniek. Hij heeft de ontwikkelingen van nabij mee gemaakt. Rofin is onder meer groot geworden met de populaire CO2 slablaser voor hoogvermogen toepassingen (vooral metaalsnijden). En sinds enkele jaren is er de opmars van de fiberlaser. Rofin presenteerde in september op de vakbeurs Schweissen & Schneiden in Essen de fiberlaser FL 060 met een uitgangsvermogen van 6 kW. Fiberlasers zijn geschikt voor snijden, lassen en oppervlaktebewerking en door het steeds hogere vermogen worden ze steeds interessanter voor toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van scanners.

De laatste tijd is er een duidelijke verschuiving merkbaar van de CO2 laser naar de fiberlaser. Rofin heeft in het afgelopen boekjaar meer dan 200 fiberlasers met een vermogen van 1 kW of meer verkocht. De verhouding tussen CO2 lasers en fiberlasers is in korte tijd verschoven van 70-30 naar 60-40. Volgens Scheyvaerts komt dat onder meer omdat fibers steeds dikker materiaal snijden. “We hebben testen gedaan met fiberlasers die 20 mm staal snijden met een snelheid en een kwaliteit die vergelijkbaar is met CO2 lasers. Dan gaan de voordelen van de fiber de doorslag geven, zoals de hogere energieopbrengst en de lagere operationele en aanschafkosten omdat fiberlaser veel eenvoudiger zijn qua opbouw. De fiberlaser zal zeker nog een stuk markt wegvreten van de CO2 laser, maar vanwege de golflengte zullen er altijd toepassingen voor de CO2 blijven in bijvoorbeeld hout, kunststof en papier.”

Direct diodelaser
Tenzij er natuurlijk een fiberlaser met de golflengte van een CO2 komt. Scheyvaerts en Matser zeggen het met een grote glimlach, omdat dat eigenlijk niet voor te stellen is. Maar ze zeggen ook: “Je weet het niet want je wordt constant weer verrast door de laser. Telkens ontdekt men weer nieuwe mogelijkheden. Nu is de fiberlaser hot, maar dat kan ook zo maar weer afgelopen zijn.”
Het Rofin-duo wijst in dat verband op de direct diodelaser, die in de toekomst wellicht de rol van superlaser gaat overnemen. De diodelaser heeft een nog hogere energieopbrengst dan de fiberlaser, maar de straalkwaliteit was tot dusverre een probleem. De technologie is echter helemaal veranderd, waardoor de straalkwaliteit is verbeterd. “Omdat de diodelaser ook compacter is dan de fiberlaser, kan het zo maar de volgende evolutie worden.”

Dat zal Pierre Scheyvaerts niet meer meemaken, al is hij vast van plan de ontwikkelingen op lasergebied goed te blijven volgen. Hans Matser zal de lijn van zijn voorganger voortzetten. “Dat lijkt me logisch, aangezien we hiermee al meer dan 10 jaar succesvol zijn. Het aantal geïnstalleerde lasers en toepassingen blijft toenemen. Het meer binden van OEM’ers is de beste basis. En we zien high end oplossingen als een heel interessante markt. Daar willen we de niches vinden, waar we geld kunnen verdienen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Staalverwerking loopt op rolletjes

20-03 In de staalverwerking wordt het vloeibare ruwijzer uit de hoogoven in de staalfabriek in…

Bedrijf en Economie

Rotterdamse havenindustrie ambitieus in energietransitie

20-03 De meeste bedrijven volgen een ambitieuze strategie met concrete doelen. Daarmee willen ze vooral…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Bedrijf en Economie

Stichting ontfermt zich over leefbaarheid rond VDL Nedcar

20-03 Het oprichten van deze stichting komt voort uit afspraken die VDL Nedcar begin 2022…

Bedrijf en Economie

Nederlandse producenten positiever dan collega’s elders in EU

20-03 Van de belangrijkste Europese handelspartners lag alleen het vertrouwen in Duitsland hoger dan in…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen