Plaatijzerindustrie in Apeldoorn sluit na 105 jaar definitief de deuren

Begin 2025 sluit de Plaatijzerindustrie en gaan na 105 jaar de deuren definitief dicht.

De Plaatijzerindustrie ontwerpt en vervaardigt roestvrijstalen en stalen bodems. Deze activiteiten zijn te beperkt voor de omvangrijke locatie in Apeldoorn.

De fabriekslocatie aan de Kayersdijk in Apeldoorn is verkocht net als de aanpalende percelen. In totaal gaat het om een terrein van 7,5 hectare. De koper van de locatie is landelijk netbeheerder TenneT.

RVS en stalen bodems

De Plaatijzerindustrie richt zich de laatste jaren volledig op het ontwerpen en vervaardigen van roestvrijstalen en stalen bodems. Het gaat dan om bodems (veelal zijkanten van tanks) met een diameter van enkele centimeters tot 4 meter. Deze huidige activiteiten zijn te beperkt voor de omvangrijke locatie in Apeldoorn. “De verschillende fabriekshallen zijn te groot voor het werk dat er wordt gedaan”, aldus directeur-eigenaar Gerard van Reekum. “Maar de werkzaamheden voor het forceren, dieptrekken en persen van stalen bodems voor tank- en apparatenbouw is ook niet zo maar te verplaatsen, als er al ruimte beschikbaar zou zijn. Om van benodigde zware stroomvoorziening maar niet te spreken. Vandaar dat we hebben besloten om onze activiteiten te beëindigen en de locatie te verkopen.”

Ontmanteling fabrieksonderdelen

De Plaatijzerindustrie stopt begin 2025 met de bedrijfsactiviteiten om vervolgens de fabrieksonderdelen als forceermachines, persen, zware kranen, manipulatoren en carrousel-draaibanken te ontmantelen. Medio 2025 wordt de locatie opgeleverd aan de koper. Naast de grond waarop de Plaatijzerindustrie is gevestigd, worden ook de aanpalende percelen mee verkocht die voor een deel eveneens in het bezit zijn van de Apeldoornse onderneming.

Bekende apparatenbouwer

De Plaatijzerindustrie is in 1920 opgericht door de grootvader van Gerard van Reekum. De Apeldoornse onderneming ontwikkelde zich tot een bekende internationaal opererende apparatenbouwer voor de chemische en petrochemische industrie. Sinds 1968 is het bedrijf gevestigd aan de Kayersdijk. Gerard van Reekum stond zelf sinds 1982 aan het roer van het bedrijf dat zijn opa ooit oprichtte en zijn vader met familieleden verder heeft opgebouwd.

“We ontwikkelden ons in de afgelopen 40 jaar tot een specialist in de hoogwaardige drukvaten, tank- en apparatenbouw >100 ton met klanten over de hele wereld”, aldus Van Reekum. “In de hoogtijdagen werkten we met ruim 150 medewerkers. Het was heel specialistisch werk voor klanten als Shell en de NAM. Op een gegeven moment waren wij de laatste zelfstandige fabrikant in Nederland van dit soort producten.” Maar de concurrentie uit landen met lage lonen was groot. In 2012 vond er een stevige reorganisatie plaats, nadat grote afnemer Urenco koos om de productie van UF6 containers in het buitenland te laten plaatsvinden. Een jaar later volgde een tweede inkrimping. De laatste 10 jaar waren nog zo’n vijftien medewerkers actief met het forceren, dieptrekken en persen van stalen producten, zoals tankbodems, eindkappen, frituurpotten en gebolde schijven.

Overdracht productie en verkoop

Van Reekum heeft het voornemen om de productie en verkoop over te dragen aan een collega onderneming in Nederland, zodat de verkoop aan de klanten van de Plaatijzerindustrie vanaf 2025 gecontinueerd kan worden.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV