Poetsdoeken van MEWA zijn sterspelers in duurzaamheid

Textieldienstverlener MEWA zet al meer dan 100 jaar in op duurzaamheid. Hun industriële poetsdoeken voor werkplaatsen en productiebedrijven zijn de absolute sterspelers op dat vlak. Proper maar onopvallend, krachtig maar duurzaam, klein maar met een grote impact, … MEWA’s poetsdoeken zijn echte blijvers die tot wel 50 maal hergebruikt kunnen worden. De 2,7 miljoen gebruikers wereldwijd zijn het er dan ook unaniem over eens: dit product is buitengewoon duurzaam.

Globalisering ecologisch vormgeven

Duurzame ontwikkeling is al lang niet meer gereserveerd voor de gangmakers van het groene gedachtengoed. Vandaag doen alle sectoren inspanningen op het vlak van milieubescherming en het spaarzame gebruik van grondstoffen. Zo gaat autobouwer Ford Motor Company met restafval van McDonald’s aan de slag. Zij zullen de koffiekersenpulp van de hamburgerketen omzetten in nieuwe auto-onderdelen, zoals koplampbehuizingen.
Ook het Duitse MEWA doet een duit in het zakje, en dat al meer dan 100 jaar! “Duurzaamheid en ondernemingsverantwoordelijkheid zijn de hoekstenen van onze bedrijfsstrategie. Logisch dus dat we al in 1997, als eerste bedrijf in onze branche, het internationale milieucertificaat conform de ISO 14001 norm op zak mochten steken. Bovendien willen we, als lid van de European Textile Services Association (ETSA), de globalisering ecologisch vormgeven. Grondstoffen sparen en de belasting van het milieu tot een absoluut minimum beperken, staan hierbij centraal”, zegt Julien Vansantvoort van MEWA in Amersfoort.

De poetsdoek, ons meest duurzame product

MEWA verwerkt jaarlijks enkele miljoenen liters oude oliën uit poetsdoeken en hergebruikt ze voor de verwarming van droog- en wasinstallaties.

MEWA verwerkt jaarlijks enkele miljoenen liters oude oliën uit poetsdoeken en hergebruikt ze voor de verwarming van droog- en wasinstallaties.

De poetsdoeken van MEWA kunnen, afhankelijk van het gebruik, tot wel 50 keer milieuvriendelijk gewassen en hergebruikt worden. Een mooi en groen alternatief voor papieren doeken en lappen textiel die na eenmalig gebruik meteen bij het afval belanden. Maar milieubewustzijn begint natuurlijk bij de productie zelf. MEWA gebruikt daarvoor gerecycleerde garens. Zo ligt het percentage gerecycleerd materiaal bij de poetsdoeksoort MEWATEX op maar liefst 50 procent van het totale volume. Bovendien let MEWA erop dat de kartonnen kernen van klossen garens herbruikbaar zijn. Een slimme ingreep waardoor nog eens 21 ton afval per jaar wordt voorkomen.

Inzetten op recyclage

Wist je dat er in de MEWA weverij in het Duitse Immenhausen jaarlijks meer dan 100 miljoen poetsdoeken worden geproduceerd? Daarbij ontstaat een grote hoeveelheid katoenpluis. Maar in plaats van die pluizen weg te gooien, worden ze verwerkt tot isolatiemateriaal voor de automobielindustrie. Zo wordt elk jaar ongeveer 72 ton pluis gerecycleerd.
Ook het vuil uit de poetsdoeken wordt netjes gerecycleerd: MEWA verwerkt onder strenge milieuvoorwaarden een groot deel van de gerecycleerde oliën en hergebruikt ze voor de verwarming van droog- en wasinstallaties. Hierdoor worden jaarlijks enkele miljoenen liters afval omgezet in energie.
Bovendien levert MEWA met zijn duurzame Safety Containers SaCon voor het transport en de veilige opslag van de poetsdoeken een stevige bijdrage aan de vermindering van de afvalberg.

De Safety Containers SaCon van MEWA zorgen niet alleen voor het efficiënte transport en de veilige opslag van de poetsdoeken maar ook voor een duidelijke vermindering van de afvalberg.

De Safety Containers SaCon van MEWA zorgen niet alleen voor het efficiënte transport en de veilige opslag van de poetsdoeken maar ook voor een duidelijke vermindering van de afvalberg.

MEWA hergebruikprincipe

De poetsdoeken van MEWA zijn uitsluitend verkrijgbaar in een handig verhuursysteem. Dat betekent dat MEWA ook zorgt voor het halen, brengen en wassen van de doeken en dat versleten doeken automatisch door nieuwe exemplaren vervangen worden. Bedrijven die kiezen voor MEWA kunnen dus rekenen op een full-service-systeem waarbij ze altijd de juiste hoeveelheid schone poetsdoeken in huis hebben. Daardoor produceren ze veel minder afval en sparen ze waardevolle hulpbronnen. Het aantrekkelijke prijskaartje, in vergelijking met wegwerpmaterialen, komt er als mooie bonus bovenop. Slim toch, dat hergebruikprincipe van MEWA?

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Mewa Peak collectie is duurzaam en functioneel

03-11 De Peak-collectie dankt haar bijzondere functionaliteit aan de combinatie van verschillende materialen. De kledingstukken…

Toeleveren

Vrachtwagen op waterstof haalt en brengt MEWA poetsdoeken

26-05 MEWA engageert zich als Europese verstrekker van textieldiensten al 113 jaar voor hergebruik en…

Werkplaatstechniek

Slimme MEWA-poetsdoeksysteem zit midden in Industrie 4.0

03-05 Hij ontlast bedrijven al tijdens de omschakelingsfase, aangezien het slimme MEWA-poetsdoeksysteem ervoor zorgt dat…

Verbinden

Mewa lanceert nieuwe kledingcollectie voor lassers

26-02 Beschermende kleding blijft volgens Mewa nog al te vaak in de kast liggen, ondanks…

Toeleveren

10.000 werkveiligheidsartikelen online aankopen

24-09 In de versgedrukte catalogus van Mewa staat een vernieuwd aanbod van hoogwaardige werkkledij en…

Toeleveren

Herbruikbare poetsdoeken Mewa dragen bij aan veiligheid

22-04 In deze tijden van corona-pandemie is het belangrijk dat industriële bedrijven en werkplaatsen hun…

Verbinden

Bescherming tegen hitte, straling en vonken

16-01 Lassers hebben speciale, beschermende kleding nodig. Maar iemand die slechts af en toe moet…

Werkplaatstechniek

Werkkleding voor herfst en winter

09-12 Werken in de regen of in een tochtige werkplaats kan je snel ziek maken.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X