Praktisch en ergonomisch: arrêteerbouten met excenterhefboom

Kipp presenteert weer een nieuwe ontwikkeling in de productgroep arrêteerbouten: Op de markt komen nu modellen waarbij de bout door middel van de excenterhefboom wordt ontkoppeld.

Bij de nieuwe modellen arrêteerbouten wordt de bout door middel van de excenterhefboom ontkoppeld.

Wanneer de gebruiker de excenterhefboom over het dode punt van de excenter beweegt, klikt de bout los. Voordelen zijn de ergonomische en platte constructie, een hoge temperatuurbestendigheid en de snelle verstelling.

Arrêteerbouten behoren tot de genormeerde constructieonderdelen die snel verstellen van beweegbare machinecomponenten mogelijk maken. In de meeste gevallen wordt door het uittrekken van de trekknop of trekring een pen uit het tegenstuk getrokken, om machinedelen in de betreffende positie te brengen en daar vervolgens weer vast te zetten. Bij de nieuwe arrêteerbouten verloopt dit proces via de excenterhefboom.

Bout voor bout

Een voordeel daarbij is, dat de arrêteerbout ontgrendeld blijft, wanneer de hefboom over het dode punt van de excenter wordt bewogen. Dat lost problemen op, wanneer bij een behuizing meerdere arrêteerbouten zijn vastgezet die handmatig door één persoon helemaal niet gelijktijdig kunnen worden bereikt. De bediener kan comfortabel bout voor bout losmaken, zonder alle grepen in losgedraaide toestand te moeten vasthouden. Deze functie is anders alleen aanwezig bij arrêteerbouten met vergrendelingsgroef, waarbij de greep echter in aangehaalde positie moet worden gedraaid – het proces duurt dan dus langer. De producten met excenterhefboom daarentegen zijn geschikt voor een comfortabele snelle verstelling.

Weinig krachtsinspanning

Een ander pluspunt is de ergonomische vorm van de excentergreep, die een eenvoudige bediening met weinig krachtsinspanning mogelijk maakt. De hefbomen zijn verkrijgbaar in zwart en in verkeersrood, en zijn gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Deze kunststof is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor continue gebruikstemperaturen van ca. 160 °C en kortdurende gebruikstemperaturen van max. 250 °C mogelijk zijn. Met betrekking tot de schroefdraadhulzen en arrêteerpennen kan de gebruiker kiezen tussen een stalen en roestvaststalen uitvoering.

Alle schroefdraadhulzen zijn leverbaar met fijne schroefdraad en in 4 maten (M10x1 / M12x1,5 / M16x1,5 / M20x1,5). De excentergrepen zijn 360° draaibaar en in niet-bediende toestand duidelijk platter dan paddenstoel- of T-grepen. Daardoor is ook verzonken montage van de producten mogelijk, waardoor storende contouren worden vermeden.

Kipp Nederland
Stand I108

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Schroefverbindingssysteem voor hygiënische toepassingen

22-11 Het schroefverbindingssysteem wordt gekenmerkt door vloeiende radiussen en overgangen; het heeft geen groeven, bramen…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X