Precisiebeurs gedijt in internationale setting

Dat de markt aantrekt was goed voelbaar op de Precisiebeurs, die medio november voor de 15e keer werd gehouden in De Koningshof in Veldhoven. Kort samengevat draaide het daar twee dagen lang om nieuwe leads genereren, kennis vergaren en netwerken in de precisietechnologie creëren en onderhouden. En dat alles in een steeds meer internationale setting.

Organisator Mikrocentrum heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om ook internationale leads te genereren voor de exposanten (dit keer ruim 300), onder andere door publicaties in internationale vakbladen. Hierdoor is de Precisiebeurs uitgegroeid tot hét Europese trefpunt voor precisietechnologie.

Grote big science projecten
Voor de vierde achtereenvolgende keer was er een grote delegatie van de big science projecten. Dat zijn grote Europese projecten waaraan voor miljoenen euro’s opdrachten zijn gekoppeld, zowel in R&D als in concrete leveringen. De big science delegatie bestond dit jaar uit 22 buitenlandse inkopers en engineers van in totaal vijf grote projecten. Daaronder opnieuw CERN dat min of meer traditioneel aanwezig was met een grote delegatie. Nieuw dit jaar waren het ITER kernfusie project en de Europese Extreme Large Telescope waarin Nederland een vooraanstaande rol speelt. Het Synchroton project ESRF was dit jaar met vier mensen aanwezig, onder wie hoofdinkoper Dean Gibson. Hij noteerde twaalf voor hem nieuwe bedrijven, die hij bij ESRF sterk aanbeveelt. “We zijn echt verrast door de grote variatie van hoogwaardige bedrijven. Dit heb ik niet eerder gezien”, aldus Ingrid Milanese, ook van ESRF.

“De afgevaardigden waren unaniem positief over het hoge niveau van de exposerende bedrijven. Vooral de nieuwe mensen wisten niet wat ze zagen. Het versterkte het imago van Nederland als hightech land dat al bekend staat om de kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit, maar nu dus steeds nadrukkelijker ook om het hoog technologisch karakter van onder andere ons MKB”, aldus ILO coördinator Rob Klöpping.
Dat het daarbij ook komt tot concrete orders illustreerde Hans Ott van IBS Precision Engineering: “Bij CERN zijn ze een detector voor een large high collider aan het upgraden. Wij leveren hiervoor zeven machines die chips op carriers solderen met een bijzonder hoge nauwkeurigheid.”

Hoogwaardig lezingenprogramma
Naast Big Science vormde ook Advanced Thermal Control een centraal thema op de Precisiebeurs. Het lezingenprogramma op donderdagochtend was hier met tien lezingen geheel aan gewijd. Ook werd het nieuwe Advanced Thermal Control Consortium gelanceerd. Dat is een initiatief van zes bedrijven (ASML, FEI, IBS Precision Engineering, Philips, Segula en VDL) die door middel van open innovatie samenwerken en gezamenlijk, zonder subsidie, fundamenteel onderzoek financieren bij de TUE en TUD.

Internationaal netwerken
Evenals in de afgelopen jaren organiseerde Mikrocentrum in samenwerking met het Europese EEN en de Kamer van Koophandel een meet & match met in totaal 191 gesprekken. Ook was er weer een Business Frühstück met 60 deelnemers uit Duitsland en Nederland.

DSPE en euspen
Een ander samenwerkingsverband ontstond op de beursvloer tussen DSPE en euspen, waarbij een convenant werd getekend op het gebied van gecertificeerde precisie engineering opleidingen.
Traditioneel reikte de DSPE weer twee prijzen uit: de Wim van der Hoek prijs voor het beste afstudeerwerk van het afgelopen jaar en de Rien Koster prijs, een oeuvreprijs voor een vooraanstaand en ervaren precisietechnoloog. Ghin Mok van de TU Delft kreeg de Wim van der Hoek prijs voor zijn Master Thesis ‘The design of a planar precision stage using cost effective optical mouse sensors’. De Rien Kosterprijs werd gewonnen door Peter Rutgers, mede-oprichter en technisch directeur van Demcon. Hij ontving deze prijs als erkenning voor zijn vakmanschap en de manier waarop hij die inzet voor de mensen om hem heen, zowel binnen als buiten Demcon.

Beursorganisator Mikrocentrum blikt terug op een geslaagd event. In totaal waren  op de Precisiebeurs zo’n 6.500 mensen bijeen. Met ruim 300 exposanten, ongeveer 4.000 bezoekers en 60 sprekers bleek opnieuw dat de Precisiebeurs hét event is binnen dit vakgebied.

De volgende editie van de Precisiebeurs is op 16 en 17 november 2016.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Toeleveren

Op de Precisiebeurs bij Schwer Fittings: ZeroCon®

07-11 De klanten in de Benelux-landen worden bediend vanuit de vestiging in Nuenen (Zuidoost-Brabant). Het…

3D

Waar staan de toeleveranciers nu met 3D metaalprinten?

06-11 John Hagelaars van De Valk Additive, onderdeel van Anvil Group, is een van de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV