Precisiebeurs gedijt in internationale setting

Dat de markt aantrekt was goed voelbaar op de Precisiebeurs, die medio november voor de 15e keer werd gehouden in De Koningshof in Veldhoven. Kort samengevat draaide het daar twee dagen lang om nieuwe leads genereren, kennis vergaren en netwerken in de precisietechnologie creëren en onderhouden. En dat alles in een steeds meer internationale setting.

Organisator Mikrocentrum heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om ook internationale leads te genereren voor de exposanten (dit keer ruim 300), onder andere door publicaties in internationale vakbladen. Hierdoor is de Precisiebeurs uitgegroeid tot hét Europese trefpunt voor precisietechnologie.

Grote big science projecten
Voor de vierde achtereenvolgende keer was er een grote delegatie van de big science projecten. Dat zijn grote Europese projecten waaraan voor miljoenen euro’s opdrachten zijn gekoppeld, zowel in R&D als in concrete leveringen. De big science delegatie bestond dit jaar uit 22 buitenlandse inkopers en engineers van in totaal vijf grote projecten. Daaronder opnieuw CERN dat min of meer traditioneel aanwezig was met een grote delegatie. Nieuw dit jaar waren het ITER kernfusie project en de Europese Extreme Large Telescope waarin Nederland een vooraanstaande rol speelt. Het Synchroton project ESRF was dit jaar met vier mensen aanwezig, onder wie hoofdinkoper Dean Gibson. Hij noteerde twaalf voor hem nieuwe bedrijven, die hij bij ESRF sterk aanbeveelt. “We zijn echt verrast door de grote variatie van hoogwaardige bedrijven. Dit heb ik niet eerder gezien”, aldus Ingrid Milanese, ook van ESRF.

“De afgevaardigden waren unaniem positief over het hoge niveau van de exposerende bedrijven. Vooral de nieuwe mensen wisten niet wat ze zagen. Het versterkte het imago van Nederland als hightech land dat al bekend staat om de kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit, maar nu dus steeds nadrukkelijker ook om het hoog technologisch karakter van onder andere ons MKB”, aldus ILO coördinator Rob Klöpping.
Dat het daarbij ook komt tot concrete orders illustreerde Hans Ott van IBS Precision Engineering: “Bij CERN zijn ze een detector voor een large high collider aan het upgraden. Wij leveren hiervoor zeven machines die chips op carriers solderen met een bijzonder hoge nauwkeurigheid.”

Hoogwaardig lezingenprogramma
Naast Big Science vormde ook Advanced Thermal Control een centraal thema op de Precisiebeurs. Het lezingenprogramma op donderdagochtend was hier met tien lezingen geheel aan gewijd. Ook werd het nieuwe Advanced Thermal Control Consortium gelanceerd. Dat is een initiatief van zes bedrijven (ASML, FEI, IBS Precision Engineering, Philips, Segula en VDL) die door middel van open innovatie samenwerken en gezamenlijk, zonder subsidie, fundamenteel onderzoek financieren bij de TUE en TUD.

Internationaal netwerken
Evenals in de afgelopen jaren organiseerde Mikrocentrum in samenwerking met het Europese EEN en de Kamer van Koophandel een meet & match met in totaal 191 gesprekken. Ook was er weer een Business Frühstück met 60 deelnemers uit Duitsland en Nederland.

DSPE en euspen
Een ander samenwerkingsverband ontstond op de beursvloer tussen DSPE en euspen, waarbij een convenant werd getekend op het gebied van gecertificeerde precisie engineering opleidingen.
Traditioneel reikte de DSPE weer twee prijzen uit: de Wim van der Hoek prijs voor het beste afstudeerwerk van het afgelopen jaar en de Rien Koster prijs, een oeuvreprijs voor een vooraanstaand en ervaren precisietechnoloog. Ghin Mok van de TU Delft kreeg de Wim van der Hoek prijs voor zijn Master Thesis ‘The design of a planar precision stage using cost effective optical mouse sensors’. De Rien Kosterprijs werd gewonnen door Peter Rutgers, mede-oprichter en technisch directeur van Demcon. Hij ontving deze prijs als erkenning voor zijn vakmanschap en de manier waarop hij die inzet voor de mensen om hem heen, zowel binnen als buiten Demcon.

Beursorganisator Mikrocentrum blikt terug op een geslaagd event. In totaal waren  op de Precisiebeurs zo’n 6.500 mensen bijeen. Met ruim 300 exposanten, ongeveer 4.000 bezoekers en 60 sprekers bleek opnieuw dat de Precisiebeurs hét event is binnen dit vakgebied.

De volgende editie van de Precisiebeurs is op 16 en 17 november 2016.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mikrocentrum wordt clubhuis voor DSPE

14-04 Beide organisaties delen een lange geschiedenis. Die begon al in 1968 tijdens de oprichting…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

Verspanen

Recordaantal exposanten jubileumeditie Precisiebeurs

08-11 Voor organisator Mikrocentrum is de jubileumeditie van de beurs om diverse redenen bijzonder. Bart…

Toeleveren

ACE met TUBUS en kabelveer dempers op Precisiebeurs

01-11 De kabelveer dempers zijn op hun beurt bijzonder goed bestand tegen hitte, kou, zuren,…

Verspanen

OPS levert fijnmechanische producten uit Maleisië

01-11 Het uitbesteden van kleine aantallen doet OPS al bijna 15 jaar, in combinatie met…

Bedrijf en Economie

Ook Tube en wire gaan niet door

02-11 Ook de Tube en wire in Düsseldorf gaan dit jaar definitief niet door. De…

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Bedrijf en Economie

Vakbeurs Kunststoffen en Precisiebeurs verhuizen naar ruimere Brabanthallen

02-09 De vakbeurs Kunststoffen en de Precisiebeurs worden dit jaar gehouden in de Brabanthallen in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X