Precisiebeurs groeit mee met ambities hightech industrie

Dat de hightech sector in Nederland serieuze groeiambities heeft, bleek vorige week ook op de Precisiebeurs. Het evenement was dit jaar groter dan ooit. 331 exposanten, 50 sprekers en 5126 professionals ontmoetten elkaar twee dagen op de beursvloer in de Brabanthallen.

Om het netwerken en het delen van kennis te versterken en nog meer te faciliteren was de Precisiebeurs grootser opgezet met nieuwe elementen.

“We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en samen te innoveren”, aldus Bart Kooijmans, programmamanager Precisiebeurs bij organisator Mikrocentrum. “Dat is ontzettend belangrijk: want door elkaar op te zoeken en elkaar te helpen, kom je tot nieuwe, baanbrekende, innovaties en oplossingen voor de grote actuele uitdagingen.”

Nieuwe elementen

Om het netwerken en het delen van kennis te versterken en nog meer te faciliteren was de Precisiebeurs grootser opgezet met nieuwe elementen. Zo was de netwerkhal waar men brancheverenigingen, universiteiten, hogescholen, start-ups, kennisinstellingen en hightech projecten kon ontmoeten uitgebreid, waren de meeting area’s gecentraliseerd op de beursvloer zodat bezoekers en exposanten laagdrempelig met elkaar een eerste samenwerking konden verkennen en was er de Live Stage Arena.

Veel aandacht voor jong tech talent

De groeiambitie van de hightech sector brengt nog een grote uitdaging met zich mee: de plannen moeten ook gerealiseerd worden en daarvoor is technisch talent onmisbaar. De cijfers zijn bekend: er zijn meer vacatures in de hightech dan werkenden. Tegelijkertijd staat er ook een nieuwe generatie jonge technici klaar om aan de slag te gaan en bij te dragen aan die ambities. Om deze talenten in de spotlights te zetten, bood de Precisiebeurs een stevig Young Talent programma. Studenten, PhD-ers en start-ups konden hier hun projecten pitchen. Daarmee konden zij ook hun power skills verder ontwikkelen en nieuwe contacten opdoen. Ook werd er voor het eerst een studententour georganiseerd in samenwerking met BedrijvenMeeloopDag.

Vier awards uitgereikt

Meerdere awards werden in de Live Stage Arena uitgereikt. Zo reikte Mikrocentrum in samenwerking met KIVI en Wevolver twee Boost Your Talent Awards uit. Lieke de Visscher van team Force Fusion won met haar team een opleidingscheque van € 5000 bij Mikrocentrum en Tijmen Seignette won met zijn onderzoek naar de grondreactiekrachten bij RSP’s (Running Specific Prosthesis) een marketingcheque ter waarde van € 5000 bij Wevolver.

De DSPE Wim van der Hoek Award, de prijs voor het beste afstudeerwerk, ging naar Dennis Struver. Hij studeerde dit voorjaar af op het ontwerp van een trillingsisolatiesysteem voor toepassing onder cryogene omstandigheden aan de TU Eindhoven. De DSPE Rien Koster Award, de prijs voor een mechatronicus die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied, ging naar Hans Vermeulen, senior principal architect bij ASML en deeltijdhoogleraar aan de TU/e vanwege zijn onvermoeibare inzet om het vakgebied uit te dragen en te vernieuwen.

Keynote David Trumper

Natuurkunde is het fundament van alle apparaten die we dagelijks gebruiken. De vele uitdagingen waar we als wereld voor staan, vragen bovendien om kennis van natuurkundige fenomenen. Om het belang van precisiemechatronica en het goed opleiden van mechatronici te onderstrepen kwam David Trumper, professor Mechanical engineering bij MIT, speciaal overgevlogen vanuit de Verenigde Staten. “We zijn ontzettend trots dat David zijn ervaringen en visie wilde delen met het publiek op de Precisiebeurs. Het laat bovendien zien dat wij als Nederlandse hightech niet alleen voor bepaalde uitdagingen staan, maar dat we ook buiten onze grenzen met elkaar samen kunnen werken en van elkaar kunnen leren”, aldus Bart Kooijmans.

Live Stage Arena

Nieuw deze editie was ook de Live Stage Arena. Hier deelden diverse prominenten en experts uit de industrie hun visie op de huidige uitdagingen. Zo stond in de paneldiscussie met Michiel Sweers (Ministerie van EZ), Fred van Keulen (3ME TU Delft), Marc Hendrikse (Holland High Tech), Berend van der Meer (Demcon biovitronix), Sikko Wittermans (ASML) en Tijs Teepen (Masévon), de impact van groeifondsen NXTGEN HIGHTECH, PhotonDelta en Katapult centraal. Hetzelfde gold voor de presentatie van Willem Endhoven van branchevereniging High Tech NL.

Tijdens de Techcafé Precisiebeurs-editie stonden de uitdagingen in de supply chain op de agenda. Guustaaf Savernije (VDL Group), Rob Kwikkers, Remco Overwater (ASML) gaven hun visie op vragen als ‘Hoe zorgen we dat we als keten nog beter samen gaan werken’ en ‘hoe kan ik als MKB-er de OEM-er nog beter van dienst zijn’. Jelm Franse (ASML), Paul Nollen (Thermo Fisher Scientific), Hans Meeske (Holland Innovative), René van Ommeren (Innovox & partners) en Bert-Jan Woertman (Mikrocentrum) sloten het live stage programma af met hun visie op de stelling: ‘Hightech industrie business niet gegarandeerd.

Onderzoek onder 600 hightech- en maakbedrijven

Recentelijk heeft Mikrocentrum samen met onderzoeksbureau Markteffect onderzocht wat de trends en uitdagingen binnen de hightech- en maakindustrie zijn. Deze onderzoeksresultaten zijn gebundeld in een whitepaper, dat op de beurs werd gepresenteerd door Maarten Roos, Manager van het Mikrocentrum High Tech Platform. Met dit onderzoek wil Mikrocentrum bedrijven een beter inzicht bieden op weg naar de toekomst. De belangrijkste uitslagen in het kort:

  • Personeel wordt gezien als de grootste uitdaging.
  • Aantoonbare skills worden als belangrijker gezien dan diploma’s
  • 71% heeft moeite met het vinden van techtalent
  • AI wordt gezien als de belangrijkste sleuteltechnologie
  • 70% verwacht omzetgroei in het komende jaar
  • 65% verwacht dat het verdienmodel (deels) zal veranderen

De volgende editie van de Precisiebeurs is op 15 en 16 november 2023, wederom in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

07-12 Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken,…

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Verspanen

Snel en foutloos meten

10-11 Op het gebied van meettechniek heeft Hoffmann Group alles onder één dak. De ervaren…

Verspanen

Populaire Precisiebeurs blijft groeien

09-11 De vraag naar nog nauwkeuriger en kleiner meten, produceren en construeren groeit al jaren.…

Toeleveren

Oplossingen voor Grade 1 en 2 metaalbewerking en cleaning

09-11 Dit doet Gibac, partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisie reiniging voor…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Verspanen

Ecoclean biedt optimaal aangepaste oplossingen voor precisie- en high-purity toepassingen

02-11 Hoewel de concrete specificaties variëren afhankelijk van het onderdeel, de industriesector en het toepassingsgebied,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen