Primeur voor VDL Industrial Modules met New Design Q-Fin

Q-Fin presenteert op de TechniShow haar machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke plaatuitslagen in het nieuwe 2018-design. Vlak voor de beurs zijn de eerste nieuwe machines geïnstalleerd bij VDL Industrial Modules in Helmond. VDL Industrial Modules heeft gekozen voor de Ultimate set die Q-Fin aanbiedt. Deze bestaat uit een F200 XL voor het bewerken van kleine onderdelen van 10 tot 200 mm breed, een F1200 voor plaatdelen tot 1200 mm breed en een natwerkende afzuiger. Martijn Speulman, bedrijfsleider plaatwerkfabriek bij VDL Industrial Modules, verwacht hiermee zeker 30.000 euro op jaarbasis te besparen.

Speulman vindt het innovatieve nieuwe design van Q-Fin met de doorzichtige kunststof beplating en de led-verlichting die de status van de machine aangeeft, prachtig. De F200 XL en de F1200 hebben een plek gekregen in de ontbraamhoek, vooraan in de plaatwerkfabriek. “Zulke mooie machines vinden klanten toch leuk om te zien.”

Dun hoogwaardig RVS plaatmateriaal
Maar VDL Industrial Modules heeft de machines toch vooral gekocht vanwege hun finishing-kwaliteiten en de voordelen die ze opleveren in het proces. De plaatwerkfabriek verwerkt vooral dunwandig hoogwaardig RVS tot 3 mm. Dat gebeurt vooral voor de semicon-industrie. ASML is een grote klant, maar ook Neways, VDL ETG, Defensie, Fuji Seal Europe en Prowise, dat digiborden voor scholen produceert, zijn belangrijke klanten. 90 procent van het materiaal dat door de fabriek gaat is RVS. Daarnaast verwerkt VDL Industrial Modules wat aluminium en staal. 80 procent van de RVS platen wordt achteraf extern gebeitst.
Voor het ontbramen is jarenlang een natschuurmachine gebruikt, maar deze voldeed niet meer aan de eisen die klanten tegenwoordig stellen. De machine ontbraamde wel, maar het kanten breken deed hij niet lekker. De randen bleven vlijmscherp, terwijl de contouren en gaten een radius van minimaal 0,2 mm moeten hebben. “Bovendien is nat schuren niet handig in de semicon. Want het levert verontreinigingen op die niet kunnen in een cleanroom. Daarnaast hadden we operationele problemen met de machine.”

Intensieve zoektocht
Dus werd een intensieve zoektocht gestart naar een goed alternatief. Speulman formeerde een team met zijn voorman, een kwaliteitsmedewerker en een operator. Samen stelden ze een vragenlijst op om een eerste schifting te kunnen maken. Zo werd het aantal aanbieders terug gebracht van tien naar vier. Deze vier kregen allemaal dezelfde demoset om te testen met RVS, gefolied RVS, sendzimir plaat en aluminium, allemaal met de nodige gaten en gaatjes. “Daarbij hebben we natuurlijk de grenzen opgezocht.”

Verontreinigingen
Twee demo’s sprongen er uit waaronder die bij Q-Fin. Twee andere vielen af vanwege het schuurbeeld en de finish-kwaliteit. Maar er was een bijkomend probleem. Om te ontbramen en afronden wordt er doorgaans eerst geschuurd en daarna geborsteld. Maar het bleek dat er bij het schuren verontreinigingen in de poriën van het materiaal werden geschuurd. Die werden door het borstelen niet verwijderd. Met als gevolg dat na het beitsen vingerafdrukken zichtbaar bleven; onaanvaardbaar voor de klanten. Speulman: “We zouden de platen vooraf kunnen ontvetten om de verontreinigingen in de poriën te voorkomen, maar dat wilden we niet. De bedoeling was nu juist om operationele kosten uit het proces te halen. De vraag was dus: krijgen we ook goed ontbraamde en afgeronde werkstukken zonder eerst te schuren.”
En juist dat bleken de Q-Fin machines te kunnen omdat de rondborstels in de F200 XL en de F1200 stevig druk op het product kunnen zetten. “Dat was doorslaggevend, hoewel we in eerste instantie niet helemaal overtuigd waren. Want doordat de rotoren in de machines heen en weer gaan, krijg je soms banen te zien van het borstelen. Maar gelukkig bleek dat die na het beitsen helemaal waren verdwenen. Daarom hebben we voor Q-Fin gekozen.”
VDL Industrial Modules heeft echt gekeken welke machine het beste bij het plaatwerkbedrijf past. “Het ging ons om het proces, dat was het belangrijkste. Maar we hebben ook andere punten laten meewegen, zoals de korte levertijd. En je hebt bij Q-Fin rechtstreeks contact met de fabrikant. Dat is fijn met het oog op service, kennis en aanspreekpunt. Onze machines zijn niet de eerste van Q-Fin binnen VDL Groep. Ook VDL Systems en VDL Postma hebben machines van deze leverancier.  We zijn ook tevreden over de standtijd van de borstels. Dat zijn allemaal pluspunten voor Q-Fin.”

Bedieningsgemak
Om de werkstukken zonder te schuren goed ontbraamd en afgerond te krijgen, moeten de operators goed opgeleid worden. Ze moeten precies weten wanneer ze extra druk moeten geven en hoe het zit met de slijtage van de slijpmiddelen. “Maar het kan. Dat is bewezen”, zegt Speulman. “Daarbij helpt het grote bedieningsgemak van de machines. Het instellen gaat met overzichtelijke knoppen. Die werk je van beneden naar boven af en dan doet de machine zijn werk. Een voordeel, zeker bij kritische producten, is ook dat je in de machine kunt kijken. Als er iets gebeurt kun je gelijk op de noodknop drukken.”

Kostenbesparing
Niet al het materiaal dat van de lasersnij- en ponsmachines van VDL Industrial Modules komt, hoeft te worden ontbraamd. Speulman schat dat het zo’n 50 procent is. Hij denkt met de Q-Fin machines per jaar zo’n 30.000 euro te gaan besparen ten opzichte van de oude situatie. Dat zit ‘m in de kwaliteitskosten, minder ongeplande stilstand en lagere operationele kosten. “Bij het natschuren kwam er bijvoorbeeld schuuremulsie vanuit het water op de plaat. Die moesten we er altijd afpoetsen. Daar komt bij dat we nu twee machines hebben, één voor de kleine snijdelen en één voor de grotere producten, die we allebei tegelijk kunnen aanzetten. We kunnen dus efficiënt werken. Materiaal dat we nu nog veel trommelen, kunnen we nu ook door de kleine F200 XL laten bewerken. Dat scheelt in lawaai, in tijd en je hebt geen last van verontreiniging door zeepemulsie. En dankzij de natfilterinstallatie kunnen we de machines niet alleen voor RVS, maar ook voor ferro materialen inzetten.”

New Design-telgen op TechniShow…met robot
Q-Fin Quality Finishing, de aanstormende OEM’er uit het Brabantse Bergeijk, demonstreert op de TechniShow de F1200 New Design ontbraam- en slijpmachine samen met andere New Design-telgen uit de familie. Ook wordt een robot getoond die de ontbraammachines kan beladen.

De F1200 New Design heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de TechniShow Award 2018, in de categorie ‘Made in de Benelux’. De machine heeft niet alleen een aantal technische upgrades ondergaan, maar is ook een lust voor het oog. Unique selling points (usp’s) als hoogste en meest constante finishkwaliteit, zelf de finish bepalen en hoogste snelheid en bedieningsgemak voor de operator resulteerden bij deze machine reeds in een korte terugverdientijd. De 2018-machine voegt daar iets opval­lends aan toe: fraai, innovatief design. De behuizing bestaat voor een groot deel uit doorzichtige kunststof beplating, in een donkere tint – geïnspireerd door de iPhone. Led-verlichting in het interieur (en ‘buiten’ zichtbaar) geeft aan wat de actuele status van de machine is. Blauw: operationeel. Wit: de deur is ge­opend, goed zicht voor servicehandelingen. Rood: een storing – of de noodknop is ingedrukt dan wel de vingerklepbescherming is aangeraakt. Zwart (geen licht): de machine staat uit.

Robot
Bij het optimaal inrichten van het proces van machinaal ontbramen, slijpen en afronden komt ook automatisering aan bod. Het inzetten van een sorteersysteem en/of een belaadrobot is daarbij een optie. Ook op dat vlak zet Q-Fin stappen, getuige de robot die op de TechniShow wordt gepresenteerd. Productmanager Joost Kouwenbergh plaatst echter wel een kanttekening: “Het ontkoppelpunt dichter bij de lasersnijmachine leggen, werkt vooralsnog efficiënter. Door op de Q-Fin-manier te werken, kan er in de lijn tot drie keer sneller gewerkt worden dan met een sorteersysteem of een belaad­robot. Wij opteren voor een medewerker tussen de lasersnijmachine en de ontbraammachine: die is verantwoordelijk voor het uitladen, de efficiency, het kostenplaatje en de werkinhoud. Daar kan een robot in vrijwel alle praktisch voorkomende gevallen, dat wil zeggen bij het finishen van producten met verschillende afmetingen, niet tegenop.”

Q-Fin, hal 8, stand A038

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDL ziet winst flink dalen: ‘bewogen half jaar’

09-09 De gecombineerde omzet is gedaald. Positief is volgens VDL dat, exclusief de divisie Autoassemblage,…

Bedrijf en Economie

Oud-ASML-topman Peter Wennink in Raad van Commissarissen VDL

02-09 De algemene vergadering van aandeelhouders van VDL Groep heeft Wennink benoemd. President-directeur Willem van…

Automatisering

Laswerkzaamheden uitbreiden met robot lascel

16-07 “Ontwerp, prototypebouw, productie en automatiseren van de productie, doen we allemaal zelf. Lasersnijden en…

Oppervlaktetechniek

WMS Machinery vertegenwoordigt Costa ontbraammachines

17-06 Costa heeft met een groot aantal geïnstalleerde ontbraammachines al een lange historie in Nederland…

Bedrijf en Economie

VDL neemt onderdelen van busproducent Van Hool over

12-06 Het industriële familiebedrijf voegt enerzijds onderdelen toe van het gefailleerde Van Hool in België.…

Automatisering

Slimme kilo-robot volgt operator automatisch

22-05 Als onderdeel van het moderniseringsproject in de productiefaciliteit in Mandello del Lario, heeft de…

Plaatbewerking

Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

22-05 Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV