PTB bouwt pronkstuk voor Deutsche Bahn

PTB Special Products in Groningen heeft een bijzondere machine afgeleverd bij Deutsche Bahn. Deze PTB EPZ150 is ontwikkeld voor het vervoeren van onderstellen van treinen.

Deutsche Bahn raakte tijdens een bezoek aan NedTrain in Haarlem overtuigd van de machines die PTB ontwikkelt en bouwt. NedTrain onderhoudt treinen van het Nederlandse spoornet en maakt daarvoor al meer dan 10 jaar gebruik van de machines van PTB, waaronder treinstellen transporters. Deutsche Bahn was onder de indruk en besloot ook machines bij PTB te bestellen.

Wendbaar en sterk
Deutsche Bahn verzocht PTB een machine te ontwikkelen voor het optimaliseren van onderhoud aan treinonderstellen, zogeheten draaistellen. Deze zijn zwaar en lastig te verplaatsen. Tot voor kort gebruikte Deutsche Bahn meerdere machines om deze klus te klaren, maar met de komst van de EPZ150 is dat niet meer nodig. Het bijzondere van deze machine is zijn compactheid en wendbaarheid; met zijn relatief korte en smalle ontwerp kan hij lasten van 15.000 kilo vervoeren.

Veiligheid en efficiëntie
Jaap Buist van PTB Special Products spreekt van een pronkstuk: “De EPZ150 rijdt volledig elektrisch en is uitgerust met een uitgebreid veiligheidssysteem. Zo werkt de machine bij het laden van een draaistel in een specifieke volgorde. Het laden en lossen van een draaistel kan hierdoor zodanig uitgevoerd worden dat de kans op ongelukken minimaal is.”
Allereerst wordt de lier van de EPZ150 bevestigd aan het draaistel dat op dat moment nog op de rails staat. Vervolgens trekt de lier het onderstel op het platform van de machine, totdat sensoren in het platform de wielen van het draaistel herkennen. Zodra de sensors weten dat het onderstel op de juiste positie staat, kunnen de hydraulische veiligheidsklemmen worden geactiveerd. Pas als dit gedaan is kan de machine zijn last heffen en rijden. Hiermee heeft Deutsche Bahn voor zowel een efficiënte als veilige oplossing gekozen voor het vervoeren van draaistellen.

Meer maatwerk in de planning
PTB Special Products, onderdeel van de PTB Group, ontwikkelt klant-specifieke transportmachines, zoals palletwagens, stapelaars en elektrische trekkers. Het volgende maatwerk-project staat alweer in de steigers. PTB is begonnen aan de bouw van twee 10,5 tons palletwagens voor Plan B Plus in Chonburi, Thailand. Deze zijn ontworpen om zware pallets in zeecontainers te laden over een helling van 11,5%, waarbij de vorken van de palletwagen automatisch horizontaal gericht blijven.

Hierna staan er nog tal van machines op het programma, van een stapelaar voor een Nederlandse firma tot een coilhandler voor een firma uit Slowakije. Daarna staat een reeks palletwagens voor klanten uit Frankrijk en Nederland in de planning.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV