Purified Metal Company bouwt staalrecyclingsfabriek in Delfzijl

0
146

Het Nederlandse bedrijf Purified Metal Company heeft de financiering rond voor de bouw van een uiterst moderne fabriek die vervuild staalschroot recyclet tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

Doel van de fabriek is om vervuiling te doen verdwijnen en 150.000 ton CO2 per jaar te besparen ten opzichte van de productie van staal uit ijzererts. Deze CO2-besparing komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 45.000 personenauto’s. Het bedrijf hoopt uiterlijk juli 2020 de fabriek operationeel te hebben. Een consortium van publieke en private partijen investeert in de bouw van de fabriek om de waardeketen voor vervuild staalschroot te sluiten.

Purified Metal Company is blij dat nu het startschot gegeven kan worden voor de bouw, die direct zal starten in Delfzijl. De bestaande aandeelhouders, Jansen Recycling Group te Dordrecht, actief in de metaal recycling en vanaf de start betrokken als investeerder van Purified Metal Company en de drie oprichters Nathalie van de Poel, Jan Henk Wijma en Bert Bult hebben versterking gekregen van diverse investeerders. NIBC Bank, NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) en het GROEIfonds van de Economic Board Groningen stappen namelijk in als aandeelhouders. BNG Bank en de Rabobank Utrecht en Omstreken completeren de financiering.

Juiste partijen verbinden
Purified Metal Company maakt verder gebruik van de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) uitgevoerd door de Provincie Groningen en de Garantie Ondernemingsfinanciering Energietransitie Financieringsfaciliteit (GO-ETFF) van de Rijksoverheid uitgevoerd door BNG Bank en NIA (het Nederlands Investerings Agentschap). EY Transaction Advisory Services was daarnaast nauw betrokken bij de totstandkoming van de transactie. “Het was een intensief proces om de juiste partijen aan ons plan voor een circulaire oplossing voor vervuild staal te verbinden”, vertelt Jan Henk Wijma, directeur en oprichter van Purified Metal Company. “Maar uiteindelijk heeft onze aanpak en kennisopbouw, de samenwerking met toonaangevende partijen, het innovatieve proces en de sluitende business case de doorslag gegeven. Nu kan daadwerkelijk de recycling van vervuild staalschroot, afkomstig van bijvoorbeeld treinen, industriële installaties, gebouwen en boorplatforms, worden gerealiseerd. Vervuild metaalschroot dat nu nog onder de grond verdwijnt. Ik ben heel dankbaar voor het getoonde vertrouwen van alle partijen die direct en indirect participeren in Purified Metal Company.”

Vergunningen
Purified Metal Company heeft reeds alle noodzakelijke vergunningen voor de bouw van de recyclingsfaciliteit ontvangen. Het Duitse ingenieursbureau Küttner uit Essen en Visser & Smit Bouw, onderdeel van VolkerWessels, zullen de innovatieve fabriek turnkey gaan bouwen en in juli 2020 werkend overdragen aan Purified Metal Company. Eind mei van dit jaar maakte het bedrijf al de samenwerking bekend met Renewi voor inzameling en veilig transport naar de fabriek van ernstig vervuild staalschroot.

Purified Metal Company