Rechter verbiedt staking bij VDL Nedcar

1

De rechtbank in Maastricht heeft een nieuwe staking bij autofabriek VDL Nedcar in Born verboden. De top van de autoproducent is blij en opgelucht, de vakbonden zijn zeer teleurgesteld en overwegen een bodemprocedure omdat zij in het verbod van de rechter een inperking van het stakingsrecht zien.

De bonden hebben vandaag en morgen op diverse plaatsen in het land weer stakingen georganiseerd om een goede cao metalektro af te dwingen. Overleg met de werkgeversorganisatie FME hierover is deze week opnieuw mislukt. De onderhandelingen zitten daarmee muurvast. Er zou ook bij VDL Nedcar worden gestaakt, maar daar heeft de rechter nu een stokje voor gestoken. Volgens de rechter is voldoende aannemelijk gemaakt dat er een risico is dat BMW niet meer in zee gaat met VDL als gevolg van die stakingen.

Toekomst VDL Nedcar
Het zouden bij VDL Nedcar al de tiende en elfde stakingsdag in ruim een half jaar tijd zijn geweest. Volgens de advocaat van de autoproducent hebben eerdere stakingen VDL Nedcar al ruim 9 miljoen euro gekost. Een nieuwe staking zou volgens hem verregaande gevolgen hebben voor de toekomst van VDL Nedcar.
In een reactie op de uitspraak benadrukte ook CEO Paul van Vuuren van VDL Nedcar dat aspect.  “Het is heel belangrijk dat we gewoon kunnen produceren. Dat we op het eind van deze maand de groenscore, zoals we dat noemen, echt vasthouden”, aldus Van Vuuren in het gesprek met L1. “We krijgen begin februari iemand van de raad van bestuur van BMW op bezoek. Het is heel belangrijk om dan het imago van goede, betrouwbare leverancier te kunnen bevestigen met deze scores. Daar gaat het ons om.”

Klantenbelang boven werknemersbelang
FNV Metaal is zeer teleurgesteld dat de rechtbank in het kort geding heeft besloten dat de metaalstakingen bij VDL niet door mogen gaan. Hans Wijers, bestuurder FNV Metaal: “Het is zeer teleurstellend dat de rechter de klantbelangen boven de belangen van de medewerkers van VDL heeft gesteld. Werkgevers hebben zich nota bene zelf in deze positie gemanoeuvreerd. Als metaalwerkgevers en FME met FNV en de andere vakbonden fatsoenlijke afspraken hadden gemaakt voor de 150.000 metaalwerkers in Nederland, dan zouden zij niet in deze positie zijn gebracht.”

Een woordvoerder van CNV Vakmensen vertelde donderdagmorgen in een interview op NPO Radio1 dat de bond sterk overweegt een bodemprocedure tegen de uitspraak van de Maastrichtse rechtbank te beginnen. Hij sprak van een inperking van het stakingsrecht en wees erop dat nu ook andere werkgevers mogelijk met deze uitspraak in de hand een verbod op stakingen zullen proberen af te dwingen.

De overige aangekondigde stakingen donderdag en vrijdag gaan door. Het is volgens FNV Metaal niet uitgesloten dat bij het uitblijven van een goede cao metalektro opnieuw ook bij VDL stakingen zullen worden georganiseerd.