Rewigo is dé puntlasmachine voor Industrie 4.0

Met het eigen premium merk Rewigo brengt Laskar Puntlastechniek een serie lineaire puntlasmachines op de markt. Deze zijn bedoeld voor dunne plaat- en draadverwerkende bedrijven, die de hoogste eisen stellen aan het puntlasproces en de borging van kwaliteit. De Rewigo lijn is geleidelijk aan uitgebreid en omvat nu een aantal modellen van klein tot groot met vermogens van 40 tot en met 392 kVA

Rewigo is een puntlasmachine voor de fabriek van de toekomst, waarin hardware, software, mensen en producten digitaal met elkaar zijn verbonden. “Onze machines zijn steeds vaker onderdeel van een complete installatie of productielijn”, zegt Huig Wols van Laskar Puntlastechniek. “Connectiviteit is dan een absolute voorwaarde.”

Het is te kort door de bocht om Rewigo te bestempelen als het huismerk van Laskar Puntlastechniek. Want waar de huismerken in de supermarkt doorgaans een goedkoper en kwalitatief wat minder alternatief zijn voor de A-merken, daar is het bij de Rewigo puntlasmachines precies andersom. Het zijn absolute topmachines voor de high-end plaat- en draadbewerkers.

Specifieke wensen

Laskar Puntlastechniek in Hardinxveld-Giessendam geldt in Nederland als dé specialist op het gebied van weerstandslassen, die maatwerk oplossingen levert voor betrouwbare puntlas- of stiftlasverbindingen. Het bedrijf brengt in ons land (en in België) al zo’n 20 jaar de puntlasmachines van de Italiaanse fabrikant Tecna op de markt. “Dat zijn uitstekende machines, maar we merkten steeds vaker dat we hiermee onvoldoende konden inspelen op de specifieke wensen van bepaalde klanten”, vertelt Huig Wols van Laskar Puntlastechniek.
Dat betrof vooral klanten die een grote diversiteit producten in kleine hoeveelheden produceren. Ze willen daarom snel kunnen omschakelen. Een ander punt is de afnemende vakkennis. Om dat te kunnen ondervangen, willen gebruikers van puntlastechniek dat de invloed van de bediener (op de uiteindelijke kwaliteit) aan de machine kleiner wordt. En ze willen makkelijker data kunnen loggen. Dat is een vraag die sterk groeit, zo merken Wols en zijn collega’s dagelijks. Bij de Tecna machines – die nog geen touchscreen bediening hebben – is dat niet zo optimaal in te richten.

Kansen voor groei in topsegment

Wols stelt voorop dat Tecna voor Laskar Puntlastechniek een belangrijke fabrikant blijft. “Ze produceren een compleet pakket uitstekende puntlasmachines waarmee wij veel klanten heel goed kunnen bedienen. Wij zagen echter kansen voor groei aan de bovenkant van de markt en hebben daarom samen met partners een eigen machine ontwikkeld voor de veeleisende klanten in het topsegment. Het DNA van deze machine komt uit onze koker. Wij hebben bepaald aan welke specificaties deze moet voldoen. Deze eisen zijn ingevuld door een flexibele en wendbare partner, die heel snel aanpassingen kon doen. Die samenwerking heeft geresulteerd in onze Rewigo lijn.”

Er zijn al flink wat Rewigo machines verkocht en de klanten zijn er zeer tevreden over. Dat is voor Laskar Puntlastechniek een bewijs dat de gekozen route goed is.

Er zijn al flink wat Rewigo machines verkocht en de klanten zijn er zeer tevreden over. Dat is voor Laskar Puntlastechniek een bewijs dat de gekozen route goed is.

Connectiviteit

Rewigo is een puntlasmachine voor Industrie 4.0; voor de fabriek van de toekomst, waarin hardware, software, mensen en producten digitaal met elkaar zijn verbonden. “Onze machines zijn steeds vaker onderdeel van een complete installatie of productielijn”, legt Wols uit. “Connectiviteit is dan een absolute voorwaarde.”
De Rewigo machines hebben een moderne touchscreen besturing. Er kan worden ingelogd op verschillende niveaus. Een bediener heeft alleen toegang tot de functionaliteiten die hij nodig heeft om de lasopdrachten door de machine te laten uitvoeren. Een insteller heeft veel meer bevoegdheden. Hij kan bovendien op afstand inloggen en programma’s aanmaken.
Verder biedt het Rewigo platform uitgebreide mogelijkheden voor het analyseren van de puntlasdata, waardoor het lasproces steeds verder kan worden geoptimaliseerd. En er is veel aandacht besteed aan de borging van de kwaliteit. Iedere machine kan heel nauwkeurig worden ingesteld en stopt direct zodra het lasresultaat buiten een bepaalde bandbreedte komt. Bij de ontwikkeling van de Rewigo machines is ook sterk ingezet op het lassen van moeren. Want als er bijvoorbeeld twintig moeren op één product moeten worden gelast, is er nogal eens het probleem dat één moer wordt vergeten. De controle of moeren wel zijn gelast is vaak lastig. Rewigo lost dit op door sensortechniek te gebruiken, die vaststelt of alle moeren die zijn geprogrammeerd ook echt zijn gelast.

Dynamische werkmodus

Ook de kwaliteit van de machine zelf is top. In de luchtverzorgingsunit zitten bijvoorbeeld kwaliteitscomponenten van Festo. Het frame is stabiel en sterk voor een zo goed mogelijk lasresultaat. Alle modellen functioneren op basis van inverter stroombronnen met een dynamische werkmodus. Dat betekent dat steeds dezelfde lasverbinding wordt gerealiseerd, ook bij wisselende omstandigheden zoals vervuilde materialen, vervuilde elektroden of een dikkere of dunnere zinklaag.

De Rewigo machines hebben een moderne touchscreen besturing. Er kan worden ingelogd op verschillende niveaus.

De Rewigo machines hebben een moderne touchscreen besturing. Er kan worden ingelogd op verschillende niveaus.

Perfecte oplossingen

Laskar Puntlastechniek brengt de Rewigo lineaire puntlasmachines nu zo’n 2 jaar op de markt. De lijn telt nu kleine modellen vanaf 40 kVA tot en met een groot model met een vermogen van 392 kVA. Dit assortiment zal de komende jaren verder worden uitgebreid. Zo staat bijvoorbeeld het micropuntlassen op basis van Rewigo platform op het wensenlijstje.
De Rewigo machines vormen echt een aanvulling op het bestaande Tecna-aanbod. “Onze kracht is heel erg dat we luisteren naar de klant en hem een oplossing bieden, die perfect bij zijn wensen past”, zegt Wols. “Toen we alleen nog Tecna leverden, moesten we vaak op noodoplossingen teruggrijpen – bijvoorbeeld in de vorm van een extra besturingssysteem – om die wensen goed in te vullen. Met Rewigo bieden we nu optimale oplossingen, die aan alle eisen voldoen.”

Puntlassen voor ideale verbindingen

Er zijn dan ook al flink wat Rewigo machines verkocht en de klanten zijn er zeer tevreden over. Er is zelfs een klant die 15 machines heeft gekocht. “Dat bewijst dat de route die we hebben gekozen goed is”, meent Wols. “Ons Rewigo-concept sluit aan bij de behoefte.”
De nieuwe machines dragen er ook toe bij dat de puntlastechniek actueel blijft. Het is een oeroude, veel toegepaste techniek, die veel bekendheid geniet. Maar de uitdaging is wel om dat zo te houden, nu de high-end plaat- en draadverwerker tegenwoordig ook alternatieven heeft als laserlassen, lijmen en clinchen. Wols ziet veel kansen voor het puntlassen: “Het is en blijft een interessante optie om de ideale verbindingen te leveren.”

Laskar Puntlastechniek is exposant op de TechniShow (hal 7, stand D048).
Hier vindt u meer informatie, referenties en ervaringen van Rewigo klanten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Puntlassen en stiftlassen naar een hoger niveau

05-10 Al meer dan twee decennia voorziet Laskar Puntlastechniek de maakindustrie van innovatieve oplossingen voor…

Verbinden

Super-betrouwbare verbindingen

29-03 Met 25 jaar werkervaring bij verschillende werkgevers, is John Hoeben gepokt en gemazeld in…

MetavakNieuws

Laskar Puntlastechniek presenteert REWIGO machines op Welding Week

21-09 Weerstandlastechniek is een techniek die al jaren staat voor snel, reproduceerbaar en kosteneffectief. Het…

TechnishowNieuws

Laskar Puntlastechniek kijkt uit naar TechniShow

08-08 Het Laskar-Puntlastechniek team zal onder meer een cobotcel demonsteren, die een draadproduct puntlast. De…

Verbinden

Afbrandstuiklassen levert Klinger pure winst op

26-02 De afbrandstuiklasmachine die onlangs is geleverd door Laskar Puntlastechniek, is een echte aanwinst voor…

Verbinden

Moderne puntlastechniek maakt het verschil

12-11 Brink Industrial heeft grote stappen gezet op het gebied van puntlastechniek. Laskar Puntlastechniek heeft…

Verbinden

Sterk groeiend Laskar Puntlastechniek is verhuisd

04-09 Laskar Puntlastechniek heeft de vestiging van moederbedrijf Laskar las- & snijtechniek in Gorinchem verlaten…

Verbinden

Laskar Puntlastechniek demonstreert puntlas cobotcel

02-04 Laskar Puntlastechniek toont op de Brabantse metaaldagen de laatste innovaties op het gebied van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV