SAM XL maakt cobots van Doosan heel slim

SAM XL, het expertisecentrum voor productieautomatisering, gaat nauw samenwerken met Doosan Robotics om slimme collaboratieve robotoplossingen te ontwikkelen, die zijn afgestemd op de Nederlandse maakindustrie. Beide partijen zijn met elkaar in contact gebracht door Dormac, dat de cobots van de Koreaanse fabrikant in ons land op de markt brengt.

Een project dat loopt bij SAM XL is het Fokker Cobot Drilling Project. Hierbij gaat een cobot op een AMR langs een vliegtuig om gaten te boren.

Doosan Robotics bouwt aan een netwerk van partners, waarmee het verdergaande ontwikkelingen met cobots kan doen. “Ook aan ons stelden ze de vraag of een geschikte partner wisten”, zegt sales directeur Frank Epping van Dormac Cobots. “SAM XL leek ons de aangewezen partij. We werken al 5 jaar met hen samen en ze opereren op een hoog niveau.”

Schakel tussen TU en maakindustrie

SAM XL (Smart Advanced Manufacturing XL) vormt als expertisecentrum voor het automatiseren van productie een schakel tussen de faculteiten van TU Delft, de maakindustrie en leveranciers. Het centrum ontwikkelt software en hardware voor verbetering van de intelligentie, connectiviteit en flexibiliteit van industriële robots. Daarbij wil het de brug slaan tussen het fundamentele wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft en de vraag vanuit de industrie. SAM XL is dan ook gevestigd op de campus van de TU Delft. De faciliteit is een onderzoekslab van 2000 m2, met verschillende robotcellen en automatiseringslabs. SAM XL staat midden in de Delftse start-up community en de studenten van de TU Delft, de Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland. Het centrum is betrokken bij grote Europese R&D-projecten, waarin haar engineers samen met wetenschappers van de universiteit, partners in de industrie en leveranciers werken aan innovaties.

Cobots heel slim maken

SAM XL is nu geselecteerd als preferred supplier van Doosan Robotics. Hiertoe is eind vorig jaar een memorandum of understanding getekend tijdens het staatsbezoek van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol aan Nederland. Tijdens dit bezoek hebben Nederland en Zuid-Korea afgesproken meer te gaan samenwerken aan het verder ontwikkelen van digitale technologieën als kunstmatige intelligentie, mobiele communicatie toepassingen, quantum en digitalisering van de maakindustrie (smart industry). Binnen deze afspraak past ook de intensivering van de samenwerking tussen SAM XL en Doosan Robotics. “Als productie-expertisecentrum werken we samen met veel leveranciers en fabrikanten”, zegt SAM XL CEO Hein Koelman. “Nu gaan we ook nauwer samenwerken met Doosan Robotics. Wat wij hier in Delft doen, is hun cobots heel slim maken voor toepassingen in de productie en maintenance & repair. Dat doen we in projecten, waarbij we nu meer support en meer toegang tot hun technologie krijgen. Dat hebben we nodig; we hebben state-of-the-art apparatuur en uitstekende service nodig om nieuwe technologieën te ontwikkelen en te verbeteren.”

Het preferred supplierschap van SAM XL is vastgelegd in een memorandum of understanding met Doosan Robotics. Op de foto onder meer SAM XL CEO Hein Koelman (derde van rechts) en Joost Verschure (tweede van links) en Frank Epping (rechts) van Dormac.

Het preferred supplierschap van SAM XL is vastgelegd in een memorandum of understanding met Doosan Robotics. Op de foto onder meer SAM XL CEO Hein Koelman (derde van rechts) en Joost Verschure (tweede van links) en Frank Epping (rechts) van Dormac.

Cobot Drilling Project

Volgens Frank Epping is de intensievere samenwerking tussen SAM XL en Doosan Cobotics een belangrijke ontwikkeling voor Dormac, waarvan ook de Nederlandse maakindustrie zal profiteren. Hij wijst bijvoorbeeld op een project van SAM XL met Fokker en andere partners. Bij dit Fokker Cobot Drilling Project gaat een cobot op een AMR langs een vliegtuig om gaten te boren. Ook loopt er een project hoe het onderhoud aan vliegtuigen kan worden geautomatiseerd. “Dat daarbij onze hardware wordt gebruikt is natuurlijk heel interessant”, zegt Epping.

De eerste focus van SAM XL is de lucht- en ruimtevaarttechniek. Het centrum is ook vanuit deze faculteit opgezet. “Heel veel slimme robotoplossingen zijn echter veel breder inzetbaar op tal van plekken in de maakindustrie”, aldus Koelman. Hij wijst bijvoorbeeld op het inspecteren van constructies, het scannen op defecten, zoals erosie, deze identificeren en vervolgens met een cobot schuren en polijsten. Vooralsnog bevinden dit soort toepassingen zich bij SAM XL nog in de laboratoriumfase, hooguit in een semi-industrieel stadium. “We komen hier hooguit tot een prototype”, legt Koelman uit. “De volgende fase is dan het echt industrieel maken van zo’n toepassing. Daar nemen de integrators de leiding met ondersteuning van onze kant.”

Samenwerking is essentieel

Koelman is blij met de samenwerking met Doosan Robotics. “Dit gaat onze ingenieurs verder helpen. Zij staan te popelen om meer en slimmere autonome robottoepassingen te ontwikkelen en verleggen elke dag de grenzen van de productie.” Ook Dormac-directeur Joost Verschure is opgetogen over de samenwerking tussen Doosan Robotics en SAM XL. “Het optimaliseren van onze maakindustrie heeft de hoogste prioriteit en samenwerking is essentieel om vooruit te komen”, zegt hij.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV