Samenwerking VDL met Airbus

VDL Groep gaat samenwerken met Airbus op het gebied van de ontwikkeling en  productie van lasercommunicatieterminals voor vliegtuigen, UltraAir genaamd.

Als oplossing voor dataverkeer in het kwantumtijdperk, is lasercommunicatietechnologie de volgende revolutie in satellietcommunicatie.

Gestart wordt met de ontwikkeling en productie van een prototype. VDL ETG Almelo zal de productie voor rekening nemen en eveneens kritische systemen toeleveren. Daarbij wordt voortgeborduurd op de ontwikkeling die Airbus en TNO in gang hebben gezet.

Nauwkeurig opto-mechatronisch systeem

De UltraAir-apparatuur maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data uit te wisselen met behulp van laserverbindingen, in een netwerk van grondstations en satellieten. Met geavanceerde technologie, waaronder een stabiel en nauwkeurig opto-mechatronisch systeem, kunnen dankzij lasercommunicatieterminals overdrachtssnelheden van gigabits per seconde worden behaald, terwijl verstoring wordt tegengegaan en de kans op intercepties klein is.

Op deze manier zorgt UltraAir ervoor dat militaire vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen verbinding kunnen maken, daarbij gebruikmakend van op laser gebaseerde satellietconstellaties, zoals het zogeheten SpaceDataHighway-netwerk van Airbus. Op langere termijn zou UltraAir ook in commerciële vliegtuigen kunnen worden toegepast om passagiers in staat te stellen snelle dataverbindingen tot stand te brengen.

Volgende revolutie in satellietcommunicatie

Als oplossing voor dataverkeer in het kwantumtijdperk, is lasercommunicatietechnologie de volgende revolutie in satellietcommunicatie. Door de groeiende vraag naar satellietdiensten worden de grenzen van de capaciteit van traditionele radiofrequenties voor satellietcommunicatie bereikt. Lasersatellietcommunicatie maakt het echter mogelijk om duizend keer zo veel data, een factor 10 sneller te verwerken dan via het huidige netwerk. Laserverbindingen bieden daarnaast het voordeel dat ze weinig last hebben van storingen en eventuele detectie. In tegenstelling tot de reeds overvolle radiofrequenties is lasercommunicatie moeilijk te onderscheppen, omdat de bundel smaller is. Lasersatellietterminals zijn daardoor compacter en lichter, verbruiken minder energie en zijn veiliger dan radioverbindingen.

Demonstratiemodel

De samenwerking tussen Airbus en VDL omvat de ontwikkeling van een demonstratiemodel en prototype van UltraAir, alsook de benodigde vervolgstappen om UltraAir in volume te  produceren. VDL ETG Almelo zal de productie voor rekening nemen en kritische systemen toeleveren. Airbus zal UltraAir vervolgens op de markt brengen. “Als hightech-toeleverancier en partner voor bedrijven in met name de halfgeleiderindustrie zien we veel toegevoegde waarde om de uitdagingen van dit project op te pakken”, stelt directeur Sander Verschoor van VDL ETG Almelo. “Om deze complexe terminals, die onder meer worden uitgerust met spiegels en motoren en worden voorzien van mechatronica en optica, in volume te produceren, zullen wij vanaf het begin nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van de technologie. Hier passen we bijvoorbeeld onze systeemarchitectuur en -ontwerpcompetenties toe. We werken daarbij intensief samen met partners als Demcon en TNO.”

Investeringen

Airbus en VDL zullen in 2024 vervolgstappen zetten voor de industrialisatie van het prototype om de lasercommunicatieterminal gereed te maken voor de integratie met een vliegtuig. Een testvlucht van het geïndustrialiseerde prototype op een vliegtuig is voorzien in 2025. De ontwikkeling van UltraAir is mogelijk door investeringen van Airbus en VDL Groep en wordt ondersteund door het programma ESA ScyLight (Secure and Laser Communication Technology) en door het toegekende Groeifonds-voorstel NxtGen Hightech.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Toeleveren

VDL Groep wordt slimmer

11-10 De AI-technologie van VBTI verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan…

Toeleveren

‘Slimme masten’ van VDL gaan wildgroei op straat tegen

13-07 Dit samenwerkingsverband komt op maatschappelijk verantwoorde en intelligente wijze tegemoet aan de toenemende vraag…

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Verspanen

Airbus investeert in twee kotterbanken van Juaristi

25-11 Airbus heeft geïnvesteerd in twee kotterbanken van Juaristi om het machinepark in St-Eloi in…

Bedrijf en Economie

BMW stopt met productie auto’s bij VDL Nedcar

15-10 BMW stopt eind 2023 met de productie van auto’s bij VDL-NedCar in Born. Hierdoor…

Toeleveren

Jansen Poultry Equipment in VDL Groep

05-10 VDL Groep heeft Jansen Poultry Equipment in Barnveld overgenomen. JPE is één van ’s…

Bedrijf en Economie

Aantrekkende marktvraag geeft VDL vertrouwen in tweede helft van het jaar

07-09 De omzet van het industriële familiebedrijf VDL Groep is door de coronacrisis in de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen