Sandvik Coromant versterkt wereldwijde R&D capaciteit

Sandvik Coromant heeft in het Italiaanse Rovereto een nieuw R&D centrum voor mono-bloc frezen in gebruik genomen. Naast de kantoren in het Engelse Sheffield en het Zweedse Halmstad is dit de derde vestiging van een wereldwijd nieuw opgezet R&D-cluster.

Het cluster onderzoekt en ontwikkelt nieuwe producten op het gebied van gereedschappen voor het boren, draaien van schroefdraad en frezen. Bij de betreffende vestigingen werd voor miljoenen aan Zweedse kronen geïnvesteerd, onder andere in speciale werkomgevingen, testwerkplaatsen en laboratoria.

Nieuwe eisen
Naarmate deze sector steeds geavanceerder wordt, neemt ook de vraag naar snelle R&D en snellere productiestijgingen toe. Vanaf het allereerste begin heeft Sandvik Coromant zich gericht op technologisch leiderschap via R&D. Door de wereldwijde aanwezigheid van het bedrijf kan het bij de ontwikkeling van nieuwe producten nauw samenwerken met klanten. Dit leidt tot optimale producten, toepassingen met meerwaarde en nieuwe productiviteitsnormen. Vandaag de dag werkt het bedrijf samen met ruim 70 externe competentiecentra, universiteiten en instituten. Zo hebben externe onderzoeksprojecten bijvoorbeeld betrekking op ontwikkelingen in legeringen, ontwikkelingen in toepassingen, de ontwikkeling van nieuwe berekenings- en simulatietechnieken en het modelleren van materialen.

Unieke competentie ondersteunen
Alle drie de centra werken nauw samen met externe partners zoals universiteiten en onderzoekscentra. In Halmstad bevindt het centrum zich bijvoorbeeld naast de universiteit van Halmstad en in Sheffield naast het Advanced Manufacturing Research Center (AMRC), dat zich richt op samenwerking met fabricagebedrijven, van wereldwijd grote spelers op het gebied van lucht- en ruimtevaart tot het lokale midden- en kleinbedrijf. Het R&D-centrum in Rovereto werkt onder meer nauw samen met de universiteit van Trento en de technische hogeschool van Milaan.

Om de competentie op het gebied van ronde gereedschappen verder uit te bouwen, heeft het bedrijf ervoor gekozen om de ontwikkelteams in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië met extra competentie uit te breiden. “We hebben onze focus en ambities op het gebied van mono-bloc gereedschappen verscherpt. Zo staan we dichter bij onze klanten en partners om een bijdrage te leveren aan ontwikkelprojecten, waardoor deze aansluiten op nieuwe toonaangevende technologieën”, vertelt David Goulbourne, R&D Manager Round Solid Tools.

De vestiging in Rovereto
Het nieuwe R&D-centrum in Italië heeft een totale oppervlakte van zo’n 800 m2, een verdubbeling van het vroegere aantal meters. De werkplaats en het laboratorium zijn vernieuwd en het machinepark is uitgebreid met de allernieuwste machines en 3D-scan- en simulatietechnologie van de laatste generatie. Het centrum bevindt zich op dezelfde locatie als een fabricagevestiging van hardmetalen mono-bloc frezen die over de hele wereld worden verkocht. Die vestiging bestond al in 1925, toen er boren onder de merknaam Cofler werden geproduceerd.

De afdeling houdt zich onder meer bezig met gereedschapsontwerp, experimenten, de ontwikkeling van nieuwe producten, technologisch onderzoek, nieuwe freestechnieken en nieuwe materialen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

16 kanshebbers voor de TechniShow Innovatie Award 2024

22-02 Uit de 16 inzendingen selecteert een vakjury in aanloop naar de vakbeurs 3 genomineerden.…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

Bedrijf en Economie

Gietburg Group neemt Franse gieterij over

21-02 De shell molding technologie maakt het mogelijk om complexe designs te ontwikkelen met uitdagende…

Bedrijf en Economie

Eisenwarenmesse in Keulen maakt sterke comeback

21-02 Net als onze eigen TechniShow – die week later wordt gehouden in Utrecht –…

Bedrijf en Economie

FME: drempel voor CABM-aangifte moet fors omhoog

21-02 Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een CO2 belasting aan de Europese grenzen.…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

Bedrijf en Economie

Verdiensten aan machine-export meer dan verdubbeld sinds 2015

21-02 Zo is bijvoorbeeld de export van chipmachines naar China, Taiwan en Zuid-Korea sterk gegroeid…

Bedrijf en Economie

Hoffmann-Metalcare gaat verhuizen

21-02 De bouw van het nieuwe pand start binnenkort. Naar verwachting is eind dit jaar…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?