Sandvik Coromant versterkt wereldwijde R&D capaciteit

Sandvik Coromant heeft in het Italiaanse Rovereto een nieuw R&D centrum voor mono-bloc frezen in gebruik genomen. Naast de kantoren in het Engelse Sheffield en het Zweedse Halmstad is dit de derde vestiging van een wereldwijd nieuw opgezet R&D-cluster.

Het cluster onderzoekt en ontwikkelt nieuwe producten op het gebied van gereedschappen voor het boren, draaien van schroefdraad en frezen. Bij de betreffende vestigingen werd voor miljoenen aan Zweedse kronen geïnvesteerd, onder andere in speciale werkomgevingen, testwerkplaatsen en laboratoria.

Nieuwe eisen
Naarmate deze sector steeds geavanceerder wordt, neemt ook de vraag naar snelle R&D en snellere productiestijgingen toe. Vanaf het allereerste begin heeft Sandvik Coromant zich gericht op technologisch leiderschap via R&D. Door de wereldwijde aanwezigheid van het bedrijf kan het bij de ontwikkeling van nieuwe producten nauw samenwerken met klanten. Dit leidt tot optimale producten, toepassingen met meerwaarde en nieuwe productiviteitsnormen. Vandaag de dag werkt het bedrijf samen met ruim 70 externe competentiecentra, universiteiten en instituten. Zo hebben externe onderzoeksprojecten bijvoorbeeld betrekking op ontwikkelingen in legeringen, ontwikkelingen in toepassingen, de ontwikkeling van nieuwe berekenings- en simulatietechnieken en het modelleren van materialen.

Unieke competentie ondersteunen
Alle drie de centra werken nauw samen met externe partners zoals universiteiten en onderzoekscentra. In Halmstad bevindt het centrum zich bijvoorbeeld naast de universiteit van Halmstad en in Sheffield naast het Advanced Manufacturing Research Center (AMRC), dat zich richt op samenwerking met fabricagebedrijven, van wereldwijd grote spelers op het gebied van lucht- en ruimtevaart tot het lokale midden- en kleinbedrijf. Het R&D-centrum in Rovereto werkt onder meer nauw samen met de universiteit van Trento en de technische hogeschool van Milaan.

Om de competentie op het gebied van ronde gereedschappen verder uit te bouwen, heeft het bedrijf ervoor gekozen om de ontwikkelteams in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië met extra competentie uit te breiden. “We hebben onze focus en ambities op het gebied van mono-bloc gereedschappen verscherpt. Zo staan we dichter bij onze klanten en partners om een bijdrage te leveren aan ontwikkelprojecten, waardoor deze aansluiten op nieuwe toonaangevende technologieën”, vertelt David Goulbourne, R&D Manager Round Solid Tools.

De vestiging in Rovereto
Het nieuwe R&D-centrum in Italië heeft een totale oppervlakte van zo’n 800 m2, een verdubbeling van het vroegere aantal meters. De werkplaats en het laboratorium zijn vernieuwd en het machinepark is uitgebreid met de allernieuwste machines en 3D-scan- en simulatietechnologie van de laatste generatie. Het centrum bevindt zich op dezelfde locatie als een fabricagevestiging van hardmetalen mono-bloc frezen die over de hele wereld worden verkocht. Die vestiging bestond al in 1925, toen er boren onder de merknaam Cofler werden geproduceerd.

De afdeling houdt zich onder meer bezig met gereedschapsontwerp, experimenten, de ontwikkeling van nieuwe producten, technologisch onderzoek, nieuwe freestechnieken en nieuwe materialen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Staalverwerking loopt op rolletjes

20-03 In de staalverwerking wordt het vloeibare ruwijzer uit de hoogoven in de staalfabriek in…

Bedrijf en Economie

Rotterdamse havenindustrie ambitieus in energietransitie

20-03 De meeste bedrijven volgen een ambitieuze strategie met concrete doelen. Daarmee willen ze vooral…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Bedrijf en Economie

Stichting ontfermt zich over leefbaarheid rond VDL Nedcar

20-03 Het oprichten van deze stichting komt voort uit afspraken die VDL Nedcar begin 2022…

Bedrijf en Economie

Nederlandse producenten positiever dan collega’s elders in EU

20-03 Van de belangrijkste Europese handelspartners lag alleen het vertrouwen in Duitsland hoger dan in…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen